פיסטולה רקטווגינלית

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

21/07/2008 | 17:10 | מאת: רוני

אצל אימי בת 46 חולת סרטן השחלות ורחם (כריטה מלאה בשנת 2005+כימוטרפיה של חצי שנה) התגלתה לאחרונה פיסטולה רקטווגינלית, היא מאוד סובלת מהפרשות של צואה ודם מהוגינה וצריבות (התבצע CT שבו אושר שאכן מדובר בפיסטולה רקטווגינלית) הוצעה לה בדיקת פיסטלגרפיה, מה היא הבדיקה וכיצד מתבצעת? מה טיפול לפיסטולה רקטווגינלית וכיצד ניתן לעזור ולהקל עליה בהמתנה זו עד שיוחלט מה עושים איתה.

22/07/2008 | 08:52 | מאת: ד"ר בנימין פרסון

שלום רוני, פיסטולה רקטו-ווגינלית היא חיבור לא טבעי בין הרקטום לנרתיק שיכול להיגרם עקב מספר גורמים: ניתוחים, הקרנות ומחלות שונות. הבדיקה עליה שאלת מתבצעת במחלקת הרנטגן. לתוך הרקטום מוחדר חומר ניגודי דרך צינורית המוחדרת לפי הטבעת ומתבצעים מספר צילומים בכדי לראות לאן החומר זורם. זהו מעין חוקן באריום המתבצע עם חומר ניגודי אחר (גסטרוגרפין). אם רואים שהחומר זורם גם לנרתיק - מוכחת נוכחותה של הפיסטולה. ניתן גם להשלים את הבדיקה ע"י החדרת חומר ניגודי זהה גם דרך הנרתיק בכדי לראות לאיזה איזור בנרתיק מתחבר הרקטום. הטיפול הוא בד"כ ניתוחי בעל מספר שלבים, כאשר רוב הכירורגים מתחילים בביצוע קולוסטומיה - הטיית זרם הצואה באופן זמני לתוך שקית המחוברת לדופן הבטן. באופן זה הצואה אינה מגיעה לרקטום ולפיסטולה והסימפטומים נרגעים די מהר. בשלב הבא (לאחר מספר חודשים) עושים הערכה מחודשת של מצב הפיסטולה, והטיפול הדפיניטיבי לסגירתה הוא ניתוח נוסף אשר קצרה היריעה מלהרחיב על הטכניקה בה הוא מבוצע. לאחר מספר חודשים נוסף מתבצע ניתוח נוסף לסגירת הקולוסטומיה. אשמח לעזור באופן אישי במידה וכך תחליטו.

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות