פיסטולה שבין המעי לעור

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

05/07/2008 | 23:52 | מאת: אפס שתיים

נוצרה בגופי פיסטולה כתוצאה מהדבקות של קטע מעי, כ-25 ס"מ מהרקטום, אל החלק התחתון של צלקת ניתוחית. הפיסטולה מאד קטנה, אבל מפרישה מוגלה, גזים, ולעיתים טיפה צואה. מדי פעם היא נסגרת, לפחות חיצונית, אבל נפתחת שוב כעבור יומיים שלושה. הפיסטולה היא ישנה, אבל לא נתגלתה מאחר והיא נסגרה בשעה שהמקום בו היא נמצאת היה מושבת, כי הצואה לא עברה שם. אבללאחר ניתוח לסגירת קולוסטומי, שעבר ב"ה לשלום, המקום נפתח ביציאת צואה נרחבת, שהיווה חשש לדליפה מההשקה. ממצא זה הופרך בבדיקת קולונסקופיה שהראתה בבירור פיסטולה במקום אחר ממהשקה. כמובן שגם מקום ההשקה סגור היטב. מספר שאלות לי: הראשונה - האם קיימת דרך לסגירת הפיסטולה מלבד דרך ניתוחית? שאלה שניה - האם קיימת היסטוריה רפואית של סגירת פיסטולה באופן עצמוני, מתישהו, אפילו לאחר זמן רב (חודשים)? ושלישית: האם ניתן לחיות עם פיסטולה כזאת לאורך זמן מבלי שמצב בריאות החולה יפגע בשלב זה או אחר? ורביעית - מה עדיף? להשאר עם פיסטולה או להכנס, שוב, לצלקת ניתוחית קשה, שנסגרה לבד לאחר שזוהמה קשות, שכנראה יש בה הדבקויות לאין ספור? תודה רבה.

06/07/2008 | 08:14 | מאת: ד"ר בנימין פרסון

שלום רב, פרט המידע היחיד שלא מסרת הוא מה היתה הסיבה לניתוח הראשון שעברת. אני מניח שעברת כריתה חלקית של מעי גס עקב פתולוגיה כלשהי (היתכן דיברטיקוליטיס?); עקב העובדה שסיפרת שהיתה לך קולוסטומיה יכולה להצביע על כך שהניתוח היה דחוף, והפיסטולה היתה קיימת עוד לפני הניתוח. היא באה לידי ביטוי מחודש לאחר סגירת הסטומה. ולשאלותייך: 1. ו- 2. פיסטולות יכולות להיסגר גם באופן ספונטני אך לשם כך צריכים להתקיים מספר תנאים, אותם קשה לקיים בפיסטולות של מעי גס, בעיקר אם הן כרוניות. 3. ניתן לחיות עם פיסטולה של מעי גס לאורך זמן. הפגיעה העיקרית היא באיכות החיים. כאמור - חשוב מאוד להיות בטוח בסיבה לפיסטולה. אם המחלה שגרמה לפיסטולה היא מחלה שפירה (דיברטיקוליטיס למשל) הגישה שונה לעומת פיסטולה הנגרמת ממחלה ממארת - גם סרטן יכול לגרום לפיסטולה של מעי גס לעור. למרות מה שציינתי, יש מצבים בהם יש סיבוכים של הפיסטולה - הצואה היוצאת ממנה יכולה לגרום לזיהום עמוק של הרקמות בדופן הבטן (שרירים ומעטפותיהם) וזו יכולה להיות בעיה קשה ומסכנת חיים. 4. ההחלטה באיזו דרך לבחור בטיפול בפיסטולה תלוייה במספר גורמים: ראשית - הסיבה לפיסטולה; שנית - העדפת החולה. מה מידת ההפרעה לחיים שלך ולאיכות החיים שלך; עקרונית, יש צורך לתקן כירורגית כל פיסטולה כרונית שאינה מחלימה בגלל הסיכוי לסיבוכים רציניים וזיהומים מסוכנים בדופן הבטן. הניתוח אינו ניתוח פשוט, אך דעתי היא שיש צורך לעבור אותו ויפה שעת אחת קודם. בהצלחה.

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות