הטיפול ב - MS
דיון מתוך פורום נוירוכירורגיה
1.האם תלונה חדשה של TRIGEMINAL NEURALGIA המלווה בכאבים עזים באזור תעלת האוזן החיצונה מהווים אינדיקציה לאשפוז וטפול מלא I.V בסולומדרול כבהתקף?. האם ניתן לטפל בטגרטול למרות שהאטיולוגיה כאן היא MS כמעט בוודאות? האם קיימת אפשרות לטפל בבית (בהשגחת רופא בקהילה) בסטרואידים פומית במינונים פחות "כבדים",.? האם אפשר לשלב טגרטול וסטרואידים? איך להוריד את הטגרטול בהמשך ומתי? 2. בMS מהקבוצה ההתקפית המשאירה נזק רזידואלי אחרי כל התקף: החמרה בתלונה ספציפית פעמים חוזרות ונשנות כגון התלונות ממוקד ספינלי הכוללות חולשה וסימני UMN אטקסיה - האם בכל אקססרבציה (חמורה ככל שתהיה בהשוואה ל-BASELINE) יש אינדיקציה לתת טפול מלא כמו בהתקף? 3. בחילות + פוטופוביה : שוה, ב MS מהסוג הנ"ל, מאין נובעות (אם אין סימנים של ניסטגמוס, ירידה בשמיעה או סימנים צרבלרים).? תודה מראש על התשובות, בברכת שנה טובה ומבורכת על כל בית ישראל, ד"ר ויין.
ד"ר ויין שלום רב אם מדובר ב-trigeminal neuralgia אצל חולה הידוע כסובל מ- MS, אזי אכן סביר שמדובר בהתקף שקשור ל-MS וזאת כנראה האתיולוגיה. במקרה זה הייתי בעד כן לתת טיפול בסטרואידים תוך ורידית. יש בהחלט אפשרות לעשות זאת בבית, קופות החולים אפילו מעודדות זאת כי זה חוסך להן כסף, צריך רק לברר את הפרוצדורה. בהתקף חריף מומלץ לתת טיפול IV. לגבי הטגרטול אין ברגע שהסימפטומים משתפרים אז אפשר להפסיק. אין מגבלה למשך הלקיחה, הטיפול בהתאם לקליניקה. ניתן בהחלט לשלב טגרטול וסטרואידים. לגבי אקססרבציה הרי היא התקף ולכן יש להתייחס אליה כהתקף. השאלה היותר כבדה היא עד כמה הטיפול שלנו אכן עוזר לטווח הארוך, אך זה מה שמקובל. בחילות + פוטופוביה בלבד ללא סימנים אובייקטיבים אחרים כמו ניסטגמוס, סימנים צרבלרים וכו' אינם נחשבים כהתקף ולדעתי אינם מצדיקים טיפול אם הם מופיעים לבד. בברכת שנה טובה ד"ר רון דבי
בס"ד ד"ר רון שלום וברכה. ראשית תודה רבה על התשובות שהחזרת לי, הן לעזר רב. ההתמחות שלי היא בילדים, אותה סיימתי לא מזמן ובהמשך אני עתידה לשלב תת התמחות בשניידר ב"ה ולשלב רפואה שוטפת בקהילה (מכבי). הידע שלי ב- MS הוא ברמה של TEXTBOOK הריסון, לא מעבר, כמובן שאין לי הרבה ניסיון עם המחלה. המדובר בבת משפחה קרובה שחלתה לאחרונה ואני מעבירה שאלות בעבורי ובעבורה גם יחד. שוב תודה מראש על הכל. שאלות נוספות: 1. לגבי סוג MS התקפי הנסוג ומשאיר אחריו נזק (לא קטן) וכן עם מעורבות הצרבלום, במחלה שהחלה לפני כ 8 שנים בערך, ובבחורה שמעוניינת בהריון - מהו הטיפול המומלץ ביותר מבין 4 התרופות הקיימות? 2. לגבי ת"ל דמויות השפעת- האם משתנות מתרופה אחת לאחרת? האם יש שוני בין תגובת מטופל אחד לשני? האם הן יומיומית ומטרידות ופוגעות בתפקוד שוטף בעבודה למשל? 3. האם אפשר לקבל רשימה של מכלול ת"ל? 4. ידוע לי כי ה- FDA בהליך לאישור השימוש בתרופה בהריון/ הנקה/תקופה שלפני ההריון. האם נתקלתם במקרים של הריונות תחת טיפול מונע? האם ההריונות הופסקו בהמלצתכם? האם ישנם הריונות שהושלמו תחת טפול מונע? מה תוצאתם, איך העוברים עד כה? 5. אם נדרש טיפול הפריה כלשהו כדי להכנס להריון (שאינו ספונטני) - האם טפול מונע הוא קונטראינדיקציה מוחלטת/יחסית/או שלא קיימת? לציין שבמקרה דנן היתה סמיכות בין טיפול הורמונלי להפריה לבין התפרצות התקף MS משמעותי בהפרשי זמו של כ- 4 חודשים. 6. האם ידוע קשר בין טיסות ארוכות לבין התפרצות?(במקרה דנן היתה סמיכות של מס שעות בין טיסה להתקף X 2 מקרים) 7.מהם הפרוטוקולים השונים לטיפול תוך ורידי בסולומדרול בזמן התקף חריף? 8. האם חברת טרבנול מעורבת בסיוע לחולים בטיפול הביתי?