חיסון להפטיטיס לנכדים של חולה הפטיטיס

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

19/03/2015 | 11:57 | מאת: יוליה

אבא שלי חולה הפטיטיס המטופל בברקלוד וכעת רמת DNA של וירוס בדם מוגדרת בבדיקות מעבדה כ-undetected. בני בן ה-8 חוסן להפטיטיס בי בילדות, בבדיקת רמת הנוגדנים התוצאה 8mIU/ml. בויקירפואה במאמר http://www.wikirefua.org.il/index.php/%D7%97%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%9F_%D7%9C%D7%93%D7%9C%D7%A7%D7%AA_%D7%9B%D7%91%D7%93_%D7%A0%D7%92%D7%99%D7%A4%D7%99%D7%AA_%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%92_Hepatitis_B_vaccine_-_B כתוב שבני בית של נשאי הפטיטיס מוגדרים קבוצה בסיכון וצריכים לקבל חיסון נוסף. האם נכד מוגדר בן בית או הכוונה לבן זוג ליחסי מין? לאבא לעיתים יש דימום חניכיים והחשש שלי הוא משימוש בכלים משותפים - כמובן אחרי הדחה או במצב שבו אבא טעם ממזון בתבשיל וטיפות רוק מזעריות עוברות לתבשיל שאח"כ בני אוכל. האם החשש מוצדק ורצוי להשתמש בכלים חד פעמיים וכו' או וגזם ואין חשש?

יוליה שלום, סיכוי ההדבקה במנגנון שתיארת נמוך מאד. להדבקה יש צורך במגע מיני או מעבר מדם לדם (למשל בתרומת דם) או במעבר דרך השיליה בזמן ההריון. הדבקה דרך דימום מהחניכיים (שהוא מינימלי בד"כ), דרך כלים שהודחו במים וסבון או אוכל שבושל, לא תואר מעולם, בפרט שמדובר באנשים שחוסנו לצהבת B. אף כי רמה של 8 יחידות למ"ל, מוגדרת כגבולית, סביר להניח שקיים אצל בנך זיכרון חיסוני שיגן עליו. בסיכון חשיפה גבוה, כמו בעובדי מקצועות הבריאות, ממליצים על מנת חיסון נוספת, מסוג SciBvac, אם זה לא ניתן מלכתחילה (ניתן לראות זאת בפנקס החיסונים). סוג חיסון זה נחשב אימונוגני יותר, והוא ניתן בחלק מטיפות החלב בארץ כחיסון השיגרה. לסיכום, אם כולכם חוסנתם ונמצאתם חיוביים ברמת הנוגדנים או גבוליים לפחות, סביר להניח שאתם מוגנים ואין צורך באמצעי נוסף. במידת חשד גבוה או חוסר ידיעה של הסטטוס החיסוני כדאי לבדוק אותו ולהתחסן ב-SciBvac במידת הצורך. בברכה,

20/03/2015 | 09:25 | מאת: יוליה

יש לי גם תינוק בן 9 חודשים שחוסן בכל סדרת החיסונים אבל לא בדקתי לו את רמת הנוגדנים כי חבל לי לדקור אותו. אצל הבן 8 הבדיקה נעשתה לפני 3 שנים וחבל לי לדקור אותו שוב. אם רוצים להימנע מבדיקות דם לילדים - מה האמצעים שכדאי לנקוט ליתר ביטחון? מבחינת שימוש בכלים/ סירים משותפים? הרי ידוע שעיקור מכשיר שבא במגע עם דם של נשא הוא מעבר להדחה במדיח (לכן נשאי הפטיטיס בי מטופלים בסוף יום במרפאות שיניים). ואם נשאר על גבי כף שאריות של ווירוס שלא הוסרו בהדחת כלים (לא רואים בעיניים) ואח"כ אכל ממנה והוירוס מגיע למערכת העיכול ושם יש מגע עם דם של ילד? תודה

מנהל פורום חיסונים לילדים