השפעה מצטברת של בדיקות

דיון מתוך פורום  גידולי ראש-צוואר

28/01/2008 | 18:31 | מאת: אייל שדה

שלום אני בחור בן 35 שסובל מזה 14 שנה מכאבים ברחבי הגוף. במשך 10 שנים עשו לי בירורים רבים מכל הכיוונים ( היה חשד לאנקילוזינג ספונדילטיס ולמחלות נוירולוגיות שונות ועוד ). בסוף לאחר זמן רב הגיעו למסקנה לפני 4 שנים שמדובר בפיברומיאלגיה ומאז הפסקתי להיבדק כמעט לחלוטין ואני ממשיך בחיי ונעזר במשככי כאב. במהלך הבירורים עברתי ב 10 שנים מגיל 20-30 היקף עצום של בדיקות רנטגן. למשל כל אורטופד היה מפנה אותי לסיטי או צילום אחר. 6 בדיקות סיטי - מתוכם 2 בטן ו 2 גב וגם סיטי מוח וצוואר עשרות צילומים ( 3 בטן 7 גב תחתון 5 גב אמצעי 9 צוואר) ועוד להערכתי כ 120 דפי צילום 4 בדיקות פסאז' רנטגן בריום - וושט קיבה מעי 5 מיפויי עצמות כלל גופי כאמור בשנים האחרונות הפסקתי להבדק ומבצע אחת לשנה בדיקות דם וזהו. מצר מאוד על כל הבדיקות שעברתי וחבל לי על כך. באחרונה התחלתי לחשוש שאולי ההשפעה המצטברת של הקרינה העלתה משמעותית את הסיכון שלי לחלות בסרטן. עשיתי חישוב של כמות הקרינה שנחשפתי לפי טבלאות שמצאתי באינטרנט ונחשפתי לקרינה מצטברת של כ 130 MSV שזה כמו כ 5,000 צילומי חזה ולפי מקומות מסוימים כמו 10,000 צילומי חזה ויותר. מה דעתך? האם אני בסיכון גבוה משמעותית בעשרות אחוזים לסרטן? במידה וכן האם עליי לבצע מעקב כל שהוא מעת לעת לאיתור מוקדם באיזורים מסוימים בגוף נניח בבדיקות דם או US או משהו? מה לעשות אם מפנים אותי לצילום? אני ממש מנסה להמנע מבדיקות בשנים האחרונות וחיי משמעותית השתפרו מאז האבחנה ושימוש במשככי כאב מתאימים. כמו כן יש לי אישה וילדה ואני ממש מקווה שלא גרמתי לעצמי נזק עצום בשנות ה 20 לחיי. תודה רבה

28/01/2008 | 22:15 | מאת: ד"ר עדי בירון

חשיפה לקרינה מייננת אכן מעלה את הסיכון לחלות במחלות ממאירות שונות. הייתי מקפיד להבדק ע"י רופא המשפחה פעם או פעמיים בשנה. המלצה זו נכונה לכלל האוכלוסיה, אך חשובה יותר אצלך. בתור רופא המשפחה העוקב אחריך הייתי משתדל להמנע מצילומים מיותרים, אך לא חוסך באלה החיוניים.

09/02/2008 | 16:00 | מאת: ליאת

שלום לך אייל! רציתי להגיד לך שהזדהיתי עם כל מה שכתבתה. אני בת 35 ומגיל 27 עקב כאבים לא מוסברים עברתי 3 סי.טי 6 מיפויים אין סוף צילומי אולטרסאונד וכו' גם אני אובחנתי כסובלת מפיברומיאלגיה והפסקתי להיבדק מלבד בדיקות דם ומעקב גסטרוסקופיה עקב ריפלוקס. תמיד יש את החשש שיקרה משהו מהבדיקות וגם שאולי מפספסים עוד משהו. מבינה אותך מאוד ליאת.

מנהל פורום גידולי ראש-צוואר