קשרית חשודה בבלוטת התריס

דיון מתוך פורום  גידולי ראש-צוואר

23/03/2021 | 10:06 | מאת: דוד21

שלום ד״ר חפץ בבדיקת US נתגלתה קשרית חשודה באונה ימנית של בלוטת התריס בגודל של 0.7 ס״מ. על אף ההתווייה לביצוע ניקור בקשריות מ 1 ס״מ ומעלה, ביצעתי בכל זאת FNA אשר הניב תוצאה חד משמעית - קרצינומה פפילרית BATHESDA 6. (Grooves & inclusions present). ללא קשריות או בלוטות נגועות אחרות. הבנתי שמספיקה כריתת האונה הרלוונטית, ויש להיוותר במעקבים ללא טיפול (תרופתי) אחר נוסף. בוצעה רוויזיה לניקור (לבקשתי) ונתקבלה תוצאה חסרת אבחנה עקב מיעוט של תאים, אם כי נכתב שב cell block זוהה מבנה פפילרי בודד עם גרעינים בהירים ואובליים, והומלץ על ניקור חוזר. בניקור השלישי, נתקבלה האבחנה הבאה: ״התקבל מעט קולואיד דליל וסמיך, תאים פוליקולריים הרוסים מאוד בתוך קרישידם, עם רושם של גרעינים מוגדלים ובהירים וביניהם קבוצות מעטות בסידור סולידי עם גרעינים מוגדלים. כמו כן לימפוציטים הרוסים רבים. Bathesda 4 Suspicious for a follicular neoplasm אשמח להבין, איך ייתכן שאבחנה אחת נותנת מראה פפילרי מובהק (לכאורה) ובאבחנה אחרת נתקבלה אינדיקצייה פוליקולרית? האם תתכן קשרית המורכבת מתאים מעורבים (פפילרי ופוליקולרי) והאם יש לכך משמעות נוספת? האם ההתוויה לניתוח היאאותה ההתוויה (כריתת האונה הרלוונטית בלבד ולאחריה מעקבים) אם בכל זאת מדובר בתאים מעורבים? האם נדרשהמשך טיפול גם במקרה של מעורבות תאים פוליקולריים ? (יוד/כריתת האונה השנייה/הקרנות) תודה רבה

שלום רב, ראשית בגידול בגודל זה יש אופציה של מעקב בכל מקרה אפילו אובחן כממאיר. במיוחד בסוג הפפילרי. לגבי ההבדל בין הבדיקות יש לברר מול הפתולוגים- אך כמו כל דבר ברפואה- אינה תחום מדוייק וייתכנו חילוקי דיעות. בכל מקרה במידה ויוחלט על ניתוח- כריתת אונה אחת בלבד הינה מספקת בהחלט וניתן לבצעה כנראה בגישה אנדוסקופית וללא צלקת צווארית. בברכה, פרופ' אבי חפץ, א.א.ג. מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש צוואר באסותא א.ר.ם.- המרכז לרפואת א.א.ג. וניתוחי ראש צוואר באסותא http://www.aram-ent.co.il 03-7645464

מנהל פורום גידולי ראש-צוואר