נשאות SMA לאחד ההורים

דיון מתוך פורום  אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי

05/06/2020 | 17:28 | מאת: אלה

שלום, אנחנו בחודש 13 ונמצא שאני נשאית ובעלי לא. שתי שאלות בבקשה, 1. מלבד מי שפיר, איזו בדיקה ההורים יכולים לעשות שמעלה את הוודאות (סקירה מורחבת מהסוג הנפוץ מעלה את הסיכוי למצוא מוטציות וגן כפול)? האם בדיקת נשאות להורים מעלה את הוודאות? כיצד ניתן להפנות? פשוט הם מבקשים מהרופא שלהם הפניה? תודה רבה

ההורשה של מחלת ה SMA היא קצת מורכבת, במובן הזה שגם אדם שנבדק ונמצא לא נשא, עדיין יכול להיות "נשא שקט" או "נשא סמוי". המחלה נגרמת מחסר של מקטע בגן הנקרא אקסון 7. לחולים אין בכלל אקסון זה על 2 עותקי הגן (בבדיקה תתקבל תשובה של אפס). לנשאים חסר עותק אחד (בבדיקה תשובה של 1) וללא נשאים - 2 עותקים (בבדיקה שתובה של 2) אבל ישנם אנשים נדירים, להם בבדיקה יש תשובה של 2, אבל למעשה 2 העותקים הם על אותו הגן, והגן השני עם חסר. מצב זה לא מתגלה בבדיקה הרגילה. אם אדם כזה הוא בן זוג של נשא ידוע (1 בבדיקה רגילה) יש סיכוי של 25% לילד חולה. אציין כי נשאים שקטים הם נדירים אם רוצים להקטין סיכוי לעובר חולה- אפשר לבדוק את העובר ישירות במי שפיר (ולספור כמה עותקים של אקסון 7 יש לעובר). אפשר גם לבדוק את ההורים של מי שנמצא תקין (עם 2 עותקים) כי זה יכול לתת רמז למצב של נשאות שקטה הנושא קצת סבור, ואם רוצים עוד מידע, אני ממליצה בחום לגשת ליעוץ גנטי מסודר בהצלחה

מנהלי פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי