הערכת גיל הריון והערכת משקל והיקף בטן גדול מידי

דיון מתוך פורום  אולטראסאונד במיילדות ובגינקולוגיה

21/10/2014 | 12:01 | מאת: קלרה

שלום, בצעתי הערכת משקל היום ואני קצת מבולבלת לגבי קביעת גיל ההריון ולגבי אבחנה אפרית של סוכרת הריון: לפי תאריך ווסת אחרונה אני בשבוע 31+0. אבל בתחילת ההריון הרופאה המטפלת חישבה גיל הרין אחר לפי אולטרהסאונד שנערכו בשבוע 7 ו-8. לפיו אני כיום בשבוע 30+2. אולם לאורך כל הסקירות והבדיקות במהלך ההריון, באופן עקבי העובר תמיד התאים לגיל הריון לפי ווסת אחרונה ולא לפי החישוב של הרופאה.כלומר מיד העובר היה גדול בשבוע ביחס לתאירך המחושב. תוצאות הערכת משקל: BPD- 77 מתאים ל31+1 HC- 283 מתאם ל31 AC- 289.2 מתאים ל33+1 FEMUR- 59.92 מתאים ל30+6 ממוצע לפי HC FL מתאים ל30+6 אחוזון העובר 79 (לשבוע 30+6). השאלה שלי כפולה: 1. לפי מה מחליטים מהו גיל ההריון בשלב זה, אם בשבועות הראשונים הגיל חושב כצעיר יותר אבל כל בדיקות הא"ס לאורך ההריון תאמו דווקא תאריך מתקדם יותר (כלומר לפי הווסת). 2. היקף הבטן הנמדד גדול בשבועיים. בהעמסת סוכר 100 שעשיתי יצא ערך אחד גבוה 196 אחרי שעה כל השאר תקין גם בצום. הרופאה שלי אמרה שמכיוון שרק ערך אחד יצא פתולוגי, נחכה לתוצאות הערכת המשקל כדי לחליט על אבחנה של סכרת הריונית. בהינתן ש"הולכים" על גיל הריון לפי ווסת אחרונה (כלומר שבוע 31, לפיו בוצעו כל החישובים בהערכת המשקל) האם חריגה של שבועיים בהיקף הבטן יכולה להיות אינדיקציה לעובר גדול מידי ולאבחנה של סכרת הריון? מה צריך לשקול בשלב זה? תודה

שלום אם לאורך כל ההריון העובר מתאים לגיל לפי וסת - כולל שקיפות עורפית - הייתי חוזר לחישוב לפי וסת. למרות שאין כאן אבחנה של סכרת, כפי שאמרה הרופאה המטפלת, יש הממליצים גם בערך אחד פתולוגי, לעקוב אחר עקומות סוכר יומית ולהקפיד על דיאטה. אני ממליץ לשקול זאת עם הרופאה המטפלת, במיוחד שהיקף הבטן מעט גדול (עדיין בתחוום התקין...). בברכה דר' יוסי הר-טוב

מנהל פורום אולטראסאונד במיילדות ובגינקולוגיה