האם נגיף הקורונה מסכן אותי במידה ואהיה בהיריון?

דיון מתוך פורום  פריון האישה והפריה חוץ גופית

24/03/2020 | 23:51 | מאת: ורד

היריון בעידן נגיף הקורונה פרופ' דניאל זיידמן האם נשים בהיריון מצויות בסיכון מוגבר להידבק בנגיף הקורונה? הניסיון שהצטבר עד כה, בעיקר בסין, מורה כי נשים בהיריון לא מצויות בסיכון מוגבר להידבק בנגיף הקורונה החדש, בהשוואה לנשים בנות גילן שאינן בהיריון. אך יש לזכור, שמסקנה מעודדת זו מבוססת על מידע ממספר קטן של מקרי הדבקה של נשים, שרובן היו בשליש השלישי של ההיריון. מחקרים שנערכו בעת התפרצויות של נגיפי קורונה אחרים, הסארס וה-MERS , מצאו עליה בשיעור ההפלות העצמוניות, הלידות המוקדמות וגם הפרעה בגדילה תוך רחמית. כאמור, עד כה אין כל עדות לקשר כזה עם נגיף הקורונה החדש, אך ידוע שמערכת החיסון עוברת שינויים בהיריון, ומקובל על כן לראות בנשים בהיריון קבוצת סיכון להדבקות במחלות ויראליות, כגון השפעת העונתית וסוגים אחרים של נגיף הקורונה. בנוסף, ידוע שכל מחלת חום בהיריון עלולה להיות קשורה בסיכון ללידה מוקדמת. יש על כן מי שסבור שנשים בהיריון צריכות להיזהר יותר מהדבקה בנגיף, וכולם מסכימים שעל נשים בהיריון להקפיד על רחיצת ידיים ובידוד חברתי, על מנת לצמצם את סכנת ההידבקות. מה יש לצפות אם אדבק בנגיף הקורונה החדש בהיריון? באופן כללי, נשים בהיריון לא צפויות להיות יותר חולות ממבוגרים אחרים. צפוי שמרבית הנשים בהיריון יחוו רק תסמינים קלים או מתונים, דמויי שפעת. תסמינים חמורים יותר, כמו דלקת ריאות, שכיחים יותר באנשים מבוגרים, ובאלו עם מערכת חיסונית מוחלשת או מחלות כרוניות. עד כה אין עדויות כי נשים בהיריון, שנדבקות בנגיף, מצויות בסיכון יתר לסיבוכים חמורים של המחלה בהשוואה לנשים בריאות אחרות. האם אני זכאית ל"שמירת היריון" לנוכח המגפה? אומנם נשים רבות נתבקשו לשהות בבית על ידי המעסיק, לעתים לשביעות רצונן, אך התפשטות הנגיף לא הוכרה עד כה כסיבה לאישור שמירת היריון על ידי הביטוח הלאומי. למעשה אפילו אחיות ורופאות בהיריון, שבאות לעתים במגע פנים-אל-פנים עם חולים, לא קיבלו הנחיה שלא לעבוד בבתי החולים. יש כמובן להקפיד על כל אמצעי הזהירות שהומלצו במקום העבודה, כמו שמירת מרחק מהעובדים האחרים ורחיצת ידיים תכופה. חבישת מסכה וכפפות הינה גם אפשרות שיש לשקול. אם את חשה חשש רב מלהגיע לעבודה בהיריון, ניתן לפנות למעביד בבקשה שיאפשר לך אם ניתן לעבוד מהבית. במידה והאם תדבק בנגיף, האם יש סכנה שהעובר ידבק לפני הלידה? ישנם נגיפים, כמו CMV, שידוע שהם עלולים לפגוע בעובר במקרה של הידבקות, במיוחד בשליש הראשון להיריון. אך ידוע כי מרבית הנגיפים הנפוצים, כולל אלה שגורמים לשפעת או להצטננות, וסוגים אחרים של נגיפי קורונה, אינם בעלי השפעה שלילית על התפתחות העובר. חשוב גם להדגיש שאין קשר בין נגיפי הקורונה ונגיף הזיקה, שהוכח בברור כמסוכן לעובר. עד כה אין כל עדות שנגיף הקורונה החדש, עובר לעובר ברחם או חלילה פוגע בו. אך מאחר שהנגיף החדש זוהה רק בסוף שנת 2019, ברור שאין עדיין נתונים על השפעת הנגיף בשליש הראשון והשני של ההיריון. עם זאת, מחקר ראשוני מסין (Lancet 2020; 395: 809–15) בדק תשע נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר שחלו בנגיף הקורונה החדש. בבדיקה לאחר הלידה הנגיף לא נמצא במי השפיר, בדם הטבורי, במשטח גרון מהתינוק ובחלב האם. החוקרים הסיקו מכך שהנגיף לא עובר ישירות דרך השליה לעובר ולא מופרש בחלב האם. נתונים אלה בהחלט מעודדים עבור כל מי שכעת בהיריון, אך יש להתייחס בזהירות לממצאים, לאור מיעוט המקרים שנבדקו עד כה. אני בהיריון. איך אני יכולה להגן על עצמי מנגיף הקורונה? אותם כללים, שחלים על נשים לא בהיריון, חלים גם עליך. את צריכה להימנע מכל מגע עם אנשים שחשודים כחולים או כנשאים. עליך להקפיד לרחוץ את הידיים עם סבון במשך 20 שניות או כשזה לא ניתן להשתמש במחטא ידיים שמכיל אלכוהול. תנסי להישאר ככל הניתן בבית והימנעי ממפגש קרוב עם אנשים במקומות הומים. גם בהיריון, כלל שמירת מרחק של שני מטר בהחלט חשוב. מומלץ גם לחטא משטחים שאת נוגעת בהם ביומיום, כמו שולחנות, מתגים, משטחי עבודה, ידיות, מקלדות, טלפונים, שירותים וברזים. אני בהיריון וחושבת שאולי נדבקתי בנגיף, מה עלי לעשות? עליך לפנות לרופא המטפל על מנת שיעריך את חומרת התסמינים שלך והאם יש לך גורמי סיכון רלוונטיים. בכל מקרה של תסמינים של דלקת בדרכי הנשימה, כמו חום ושיעול, הרופא ימליץ שתישארי בבידוד עצמי. בהתאם לחומרת התסמינים ימליץ לך להתפנות לבדיקה רפואית ולניסיון בידוד של הנגיף. לא כל חשיפה חשודה או מחלת חום קלה תצדיק הפניה מהרופא לבדיקה לנגיף. האם כדאי לוותר על מעקבי ההיריון אצל הרופא? הקפדה על מעקב רפואי במהלך ההיריון ולאחר הלידה חיונית להבטחת בריאותך ולשלום התינוק. אם את חשה בטוב, מומלץ להמשיך כרגיל במעקב היריון. המעקב הסדיר אצל הרופא חשוב במיוחד עבור נשים עם גורמי סיכון, כמו היריון מרובה עוברים, גיל מתקדם או עבר מילדותי כושל. מי שחוששת מחשיפה יכולה כמובן להגיע לרופא עם מסכה וכפפות. יש להדגיש שבמרפאות הרופאים נוקטים כיום בשורה של צעדי זהירות, כמו חיטוי משטחים והקפדה על מרחקים גדולים בין המטופלות בחדר ההמתנה. אם יש לך חשד שנדבקת בנגיף, והתסמינים שלך קלים, או שנחשפת לחולה קורונה, תתבקשי לדחות את הביקור ולבודד את עצמך בבית למשך שבועיים. כדאי במקרה כזה, ובעל עת שניווצר ממך להגיע במועד למרפאה, להיוועץ עם הרופא בעזרת וידיאו (FaceTime או Zoom). במידה ואת חולה ותרצי בכל זאת להיבדק, לא תוכלי להגיע למרפאה, ויתאמו לך בדיקה בבית חולים במקום שמאפשר לצוות הרפואי להתמגן.

25/03/2020 | 12:15 | מאת: טלי

מעולה! תשובה מפורטת ומקיפה. משהו קטן - נבצר ולא נווצר :) כל טוב.

תודה

מנהל פורום פריון האישה והפריה חוץ גופית