חרדה מהריון

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

01/10/2007 | 12:49 | מאת: מעיין

שלום רב דוקטור, אני כבר עייפה מלחקור ולשאול ולחשוב ולקרא באינטרנט וכו.... אני רוצה עוד ילד (יש לי ילדה בת 10 ) אך רק מהמחשבה שיקלט הריון אני נכנסת לחרדה קשה עד כדי הקאות ואי תפקוד וכמובן לא ישנה בלילה,(כך קרה לי כשחשדתי שאני בהריון ובסוף לא הייתי). דוקטור, שאלת השאלות: האם אפשר להיכנס להריון, להיות בהריון, וללדת תינוק בריא , כל זה תוך כדי שימוש באיזו תרופה נגד חרדות?? שמעתי כבר הרבה תשובות חלקן מאשרות חלקן אוסרות אני מיואשת ומבולבלת והכי כואב לי בלב שבגלל המפלצת הזו שקוראים לה חרדה , לא יהיה לי ילד נוסף! (עלי לציין שהיו לי חיים לא קלים מילדות עם בית של אלימות מילולית , צעקות ,פחד וחרדות) זה בטח השפיע עליי כי כל החיים הייתי חרדה לאמא לאחותי ובמיוחד חרדה מאבי ז"ל. אך למרות הכל הריון ראשון היה לי וללא שום חרדה אך היום שאני יודעת מזה תינוק וגידולו זה מה שמכניס אותי לחרדה הקשה של פחד מכל התהליך הזה שוב. האם אתה מכיר אישית נשים שעברו הריון בריא וילדו תינוקות בריאים תוך כדי שימוש בתרופות נגד חרדה ??? רק מהמחשבה שאני אגרום נזק לעובר וכו... אני מעדיפה לא להיכנס לזה בכלל אבל לא יכולה לסבול את המחשבה שבגלל החרדה הזו לא יהיה לי עוד ילד אחד(לא 3) וזה עצוב מאוד ואני מרבה לבכות על זה...עלי לציין שאני אמא אוהבת, עם חוש הומור, ובסך הכל בחורה על הכיפק. בתודה רבה דוקטור

02/10/2007 | 18:29 | מאת: ד"ר עופר שמגר

מעיין שלום, הסיפור קצת מורכב, אבל אנסה בכל זאת. אתחיל מהסוף: מגיעה לך האפשרות להביא עוד ילד לעולם. זה אפשרי. ולילד שיוולד מגיעה אמא כמוך, שאיכפת לה, שלא מזלזלת בסכנות בריאותיות. אבל.... נדמה לי שגם את חשה שחלק מהתגובות שלך מעט מוגזמות, והכי חשוב- קשה לך לשלוט בהן. מנסיוני, חרדה כזו אינה מקובעת רק להריון והיא עלולה להפריע במקומות אחרים כדאגנות מופרזת לילד, שלפעמים חונקת. אז גם בגללך (כדי שתוכלי להכנס להריון) וגם בגלל ילדייך (שלא יחושו שאמם לחוצה מידי) את חייבת לטפל בחרדה המוגזמת. הדרך הטובה ביותר אינה תרופתית אלא טיפול קוגנטיבי-התנהגותי. זהו סוג של טיפול פסיכולוגי שמיועד להפרעות חרדה ועוסק בהתמודדות עם התגובות המוגזמות, כולל תרגילי הרפיה ועבודה עצמית על המחשבות הלא-נשלטות. לא נכנסים לבעיות בילדות ולדברים אחרים מהעבר, אלא הכל "כאן ועכשיו". חשוב לקבל טיפול כזה ע"י פסיכולוג או איש מקצוע אחר שמתמחה בסוג טיפול כזה. בעניין התרופות- כמעט כל התרופות נוגדות החרדה הן בעלות איזשהו פוטנציאל לפגיעה בעובר, אבל בד"כ מדובר בסיכון נמוך מאד (במקום סיכון של 1.5% אצל נשים רגילות, התרופות מעלות את הסיכון לכ- 2.5%). רוב המומים מינימליים וחסרי חשיבות, כך שבעצם רוב הנשים (97.5%) שנכנסות להריון עם תרופות יולדות ילדים בריאים. אבל, כאמור, אני חושב שאם טיפול קוגנטיבי-התנהגותי יוכל לעזור לך, זה הכי טוב, וזו גם השקעה שנותנת פירות לכל החיים ולא רק בזמן ההריון. לגבי תרופות ספציפיות- יש להתייעץ עם הרופא המטפל. המון הצלחה!!!

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה