רמב"ם 14 פ"ת

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

26/07/2010 | 07:52 | מאת: רחלי

שלום ד"ר גיל אוחנה אני אחרי התקף של דלקת בכיסי מעיים (דיבריטיקוליטוס) התקף שלישי בשנה וחצי. טופלתי באנטיביוטיקה דרך הוריד והשתחררתי כעבור כ-5 ימים. האם אני צריכה לעבור ניתוח דחוף,? ההתקף האחרון הייה לפי כחודש ומתי ממולץ אם בכלל. והאם כל התקף מקשה על הניתוח? מה אחוז ההצלחה? אצלי הסעיפים נמצאים לאורך הסיגמה והקולון היורד למזלי? האם מורידים את כל החלק הנגוע ואם לא זה לא חוזר. בברכה ובתודה מראש רחלי

31/07/2010 | 11:25 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

שלום רחלי האינדיקציות לניתוח מחלה סעיפית של המעי הגס נבדקו מחדש לאורך השנים בעבודות שונות בספרות. האינדיקציה המסורתית הקלאסית הייתה לאחר 2 התקפים. היום מגברים יותר מעל תדירות ההתקפים וחומרתם. תדירות - אם חולה חווה 3 התקפים במהלך 10 שנים, אין הגיון להציע לו לניתוח אף על פי שזה יותר משני התקפים. חומרה- כאב בטן שמאלית תחתונה החולף ואינו מצריך אשפוז בבי"ח ואנטיביוטיקה מחדב כהתקף בחומרה קלה, לעומת התקף המצריך אשפוז ומתן אנטיביוטיקה לתוך הוריד. בנוסף, אצל אנשים עם גורמי סיכון מבחינת מע' חיסון כגון חולים המטופלים בסטרואידים או בתרופות אחרות מדכאות מערכת חיסון הסף לניתוח צריך להיות נמוך יותר, קרי, לאחר התקף אחד. לאחר שההתקף עובר רצוי להמתין תקופה של חודשיים לפחות לפני שמנתחים אלקטיבית. בהחלט ככל שאדם עובר יותר התקפים הניתוח עלול להיות קשה יוצר ואולי אף מסובך יותר, ולכן לא מומלץ לעבור יותר מידי התקפים לםני ההחלטה על ניתוח. בעבר טענו שמהתקף להתקף הסיכוי לסיבוכים עולה, אך לאחרונה , ישנן עבודות הדוחות טענה זו ומראות שלא היו יותר סיבוכים בהתקפים חוזרים, אף על פי, שהניתוח לאחר מס' התקפים צפוי להיות מסובך טכנית, לפחות על פי נסיוני. אנו היום מציעים לאנשים עם מחלה סעיפית ניתוח בגישה לפרוסקופית, וכאן מס' ההתקפים שהחולה חווה לפני הניתוח עלול להציב קושי אכני במידה כזו שהניתוח לא יוכל להתבצע בשיטה הלפרוסקופית או לאחר שמתחיל בשיטה זו עוברים לשיטה הפתוחה (שאינה כלל אסון, אך אין ספק שהלפרוסקופיה מציעה יתרונות קוסמים כגון התאוששות מהירה יותר ואשפוז קצר יותר).

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב