אבנים בכיס המרה: ניתוח בכל מחיר? וההשלכות?

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

04/08/2009 | 12:43 | מאת: דוד

ד"ר שלום רב. קראתי בפורום ועזרת לי מאד בהרבה מן השאלות והתהיות שהיו לי. אני בן 30, 1.85/88, מעשן. במהלך החודש האחרון היו לי שני "התקפים" שנמשכו כיום וחצי שכללו כאבי-בטן עליונה (לפעמים עוויתות, אך ברוב הזמן כאב עמום מורגש), חום וסחרחורות, צרבת קשה, גזים ובחילות. בין לבין "ההתקפים" הללו אני חש בסדר גמור, מתאמן וחי אורח-חיים שגרתי. באולטרסאונד שנעשה לי מצאו אבן בכיס המרה בגודל 1.8 ס"מ והופניתי ע"י רופא המשפחה שלי לכירורג. אודה לך אם תוכל להתייחס לשאלות שיש לי בנושא: 1. האם "ההתקפים" הללו נמצאים בקשר ישיר עם האבן בכיס המרה? קראתי והבנתי שיש אנשים שחיים עם אבנים בכיס המרה כל חייהם ורק שהדבר גורם לכאב והפרעה אז מנתחים. 2. האם יש דרכים "להתחמק" מניתוח, או שזהו הפתרון היעיל והיחידי שניתן לעשות במקרה זה? 3. מהם הדברים שעליי לוודא עם/לשאול את הכירורג טרם החלטה על ניתוח / מי שמבצע אותו? 4. מהם תופעות הלוואי השכיחות אחרי ניתוח שכזה (זמן החלמה, כאבים, חזרה לשגרה) והאם ישנן השלכות ארוכות טווח (תזונה שונה)? 5. אני שוקל כ-6 ק"ג מעל המשקל התקין (מבנה גוף רחב, שרירי). האם הניתוח עלול לגרום לצלקות פחות אסתטיות במקרה של עודף משקל ו/או פגיעה בשכבת השריר שקשה לשקם? 6. אני אמור לנסוע לחופשה בחו"ל (קולומביה) בעוד 6 שבועות למשך 3 שבועות? האם זה משהו שסובל דיחוי עד לאחר הנסיעה? במידה ולא, האם הניתוח עצמו עלול להשפיע על הנסיעה עצמה? תודה רבה על התייחסותך המשך יום נעים

04/08/2009 | 23:58 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

ראשית, אצלך קיימת אינדיקציה להוצאת כיס המרה היות ואתה כבר חווה התקפים. הטיפול המקובל למצב זה הוא הסרת כיס המרה. הניתוח להסרת כיס המרה נעשה בגישה לפרוסקופית וההחלמה מניתוח כזה פשוטה וקצרה (כשבוע). לטווח הרחוק, לרוב אין השלכות משמעותיות ואלה המתוארות סה"כ נדירות ולכן לא ארחיב עליהן בהזדמנות זו. התוצאות מבחינה אסתטית לאחר ניתוח לפרוסקופי טובות מאוד. ולשאלתך האחרונה האם הניתוח סובל דיחוי ובעיקר בהתחשב בנסיעתך הקרובה ובתדירות ההתקפים בחודש האחרון, המלצתי לך: ניתוח ולא לדחות.

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב