האם מותר לקחת ויטמינים

דיון מתוך פורום  תרופות ורוקחות ברפואה משלימה

15/12/2009 | 21:34 | מאת: לל

מעל הכמות המומלצת? ואיפה ניתן לראות את הכמות המומלצת ליום של כל הויטמינים? ניאצין, B1 B2 B3 B4 B6 וכו...

שלום רב, ניתן לחלק את כלל הוויטמינים לשתי קבוצות: ויטמינים מסיסים במים, כדוגמת, ויטמין C וויטמינים מקבוצה B, וכנגדם ויטמינים מסיסים בשומן, ובניהם, ויטמינים A, D, E ו- K. משמעות ההבדל בין הקבוצות טמונה במשטר הצריכה שלהם. קבוצת הוויטמינים המסיסים במים מווסתת בקלות בגוף - כמות עודפת של ויטמינים מסיסים במים מופרשת בשתן ובזיעה. אי לכך, מקרים של צריכה עודפת של ויטמינים מסיסים במים אינם שכיחים (אם כי אפשריים). בניגוד למסיסים במים, ויטמינים המסיסים בשומן, נאגרים בשומן הגוף במידה מסוימת והגוף מתקשה להפטר מעודפיהם בצורה יעילה דרך השתן/זיעה (עקב היותם הידרופוביים). אי לכך, הרעלה של ויטמינים מקבוצה זו נפוצה יותר. מקרה נפוץ של הרעלת ויטמין נובע מצריכה יתרה של ויטמין A, או ליתר דיוק, צריכה יתרה של רטינול. (אין הגבלה על צריכת בטא-קרוטן.) למנת יתר של כל ויטמין השפעות ספציפיות, אולם סימפטומים משותפים עשויים לכלול בחילות, שלשול והקאות. ככלל, הדרך להתמודדות עם הרעלת ויטמין היא להפחית את צריכתו ככל שניתן עד לפינוי הכמויות העודפות מהגוף. לגבי כמויות מומלצות של ויטמינים ותוספי תזונה אני ממליץ להתייעץ עם הרופא המטפל כיוון שישנם ויטמינים חשובים כמו ויטמיני B,D,A וחומצה פולית אשר יש להתאים באופן אישי לפי צרכי המטופל. לגבי כמויות מומלצות של שאר הויטמינים ניתן למצוא אותן בקישור הבא: לסיכון, לכל רכיב תזונה מינון סף בסיסי אשר רק מעליו תיתכן תרומה תזונתית-בריאותית בעלת השפעה לגוף. יש לבחור מולטי-ויטמין של חברה אשר אינה חוששת לייצר מולטי-ויטמין המכיל מינונים עשירים ואופטימליים, אשר יעילותם ובטיחותם הוכחו באופן מובהק. שבוע טוב וחג חנוכה שמח, דר. אילן ללבניקוב, רוקח ונטורופט מומחה.

מנהל פורום תרופות ורוקחות ברפואה משלימה