שאלות לגבי ניתוח החלפת מפרק ירך

דיון מתוך פורום  החלפות מפרקים

02/06/2011 | 11:42 | מאת: אפי

ד"ר גרינטל שלום רב, לפני כשנה וחצי אבי החל לסבול מהגבלה בתנועת רגלו אשר גורמת לו לצליעה ומקשה עליו בהליכה, לאחר צילום רנטגן בבדיקה אצל אורטופד מומחה, קבע האורטופד כי סחוס הירך שלו שחוק ומאחר שלא ניתן להחליף סחוס מומלץ כי יעבור ניתוח החלפת ירך. אבי הוא בן 75, חקלאי, אדם פעיל מאוד וגם עתה מבצע עבודה פיזית במשקו. בעקבות זאת עלו אצלנו מספר שאלות: * לאבי נאמר כי ניתוח החלפת ירך הוא "ניתוח גדול" שלאחריו תקופת שיקום של כחודשיים, מאתרתכם והפורום הנ"ל למדתי כי קיימת פרוצדורה ניתוחית של החלפת פרק ירך בחתך זעיר (Minimal invasive total hip replacement) האם הפרוצדורה הנ"ל יכולה להתאים לאבי? * בהנחה שכן, עד כמה (אם בכלל) מתקצרת תקופת ההחלמה לאחר ניתוח מסוג זה? * האם לאחר ניתוח מסוג זה לא תפגע פעילותו והוא יוכל להמשיך בשגרת יומו כהיום ולהמשיך בעבודתו כיום? דבר אשר מאוד חשוב לו * מאחר שהבנתי שזו פרוצדורה חדשה יחסית, מהם אחוזי ההצלחה, הסיכון ותופעות הלוואי שלה ביחס לפרוצדורות הניתוחיות הנפוצות יותר ובאילו בתי חולים ניתן לבצע אותה? * באם פרוצדורה אינה מתאימה עבורו, מהי לדעת הפרוצדורה החלופית אשר תוכל לתת מענה לבעית הסחוס אשר הוא סובל ממנה תוך כדי פגיעה מינימלית אם בכלל בשרגרת עבודתו. תודה מראש, אפי

05/06/2011 | 14:05 | מאת: ד"ר ארנן גרינטל

לאפי שלום ברור לי מהמכתב שאביך זקוק לשיחה נאותה בעניין החלפת מפרק ירך. יחד עם זה ננסה לעזור ש: לאבי נאמר כי ניתוח החלפת ירך הוא "ניתוח גדול" שלאחריו תקופת שיקום של כחודשיים, מאתרתכם והפורום הנ"ל למדתי כי קיימת פרוצדורה ניתוחית של החלפת פרק ירך בחתך זעיר (Minimal invasive total hip replacement) האם הפרוצדורה הנ"ל יכולה להתאים לאבי? ת: יתכן ויכולה להתאים אך הספרות הרפואית לא מצאה הבדל משמעותי בשיקום בין אלו שעוברים את הניתוח בחתך סטנדרטי לחתך זעיר כך שעניין זה אינו פקטור בעל משקל. ש: בהנחה שכן, עד כמה (אם בכלל) מתקצרת תקופת ההחלמה לאחר ניתוח מסוג זה? ת: הדיון הנו סטטיסיטי ומשמעותו של דבר שאינו רלוונטי לאדם הבודד. גם אם בממוצע השיקום מתקצר במספר ימים הרי לגבי האדם הספציפי אין הדבר תופס. ש: האם לאחר ניתוח מסוג זה לא תפגע פעילותו והוא יוכל להמשיך בשגרת יומו כהיום ולהמשיך בעבודתו כיום? דבר אשר מאוד חשוב לו ת: זו שאלה שהמנתח יכול לענות. תלוי בסוג השתל, במבנה המפרק ופרמטרים נוספים. ש: מאחר שהבנתי שזו פרוצדורה חדשה יחסית, מהם אחוזי ההצלחה, הסיכון ותופעות הלוואי שלה ביחס לפרוצדורות הניתוחיות הנפוצות יותר ובאילו בתי חולים ניתן לבצע אותה? ת: השאלה בעצם אינה מתבקשת מהתשובות. במידה והרופא המנתח מחליט לבצע את הניתוח בגישה מינימלית הרי הוא יודע היטב מהי ההצלחה בידיו, מה הסיבוכים שהיו לו, מה בהשוואה לאחרות. ש: באם פרוצדורה אינה מתאימה עבורו, מהי לדעת הפרוצדורה החלופית אשר תוכל לתת מענה לבעית הסחוס אשר הוא סובל ממנה תוך כדי פגיעה מינימלית אם בכלל בשרגרת עבודתו. ת: כל השאלות ובמיוחד השאלה האחרונה זקוקות לתשובה מתוקנת ומשמעותו שיש לבדוק, לעיין בצילומי הרנטגן ואז לענות בצורה עניינית. השאלה האחרונה הנה השיא של הייעוץ הרפואי ובלעדי התהליך הרפואי התקין כל תשובה פשוט אינה רלוונטית בברכה ד"ר גרינטל

06/06/2011 | 14:16 | מאת: חביב

שאלות מעניינות מאד וכך גם התשובות אבל.. השאלה הלפני אחרונה להבנתי מתייחסת להשוואה (סטטיסטית) בסיכונים בין ניתוח מבוסס התערבות מזערית לבין הסיכונים בניתוח בשיטות שמרניות יותר. אם זו השאלה, בכל מקרה זו שאלה שלי - טרם נענתה. אם אין הבדל סטטיסטי בתוצאות הממוצעות - האם יש הבדל בטווח הסיכון. בממוצע, כנראה שהתוצאה הניתוחית, במדדים שונים לא מבחינה בין שתי השיטות, לפי תשובתך. אם כך יכול להיות שההחלטה צריכה לקחת בחשבון את ההבדל אם קיים בטווח הסיכונים בשתי השיטות או בהתפלגות הסיכונים. אולי באחת מהשיטות יש הסתברות גבוהה יותר יחסית, גם אם נמוכה מאד בסך הכל - לתוצאה שלילית קיצונית??

מנהל פורום החלפות מפרקים