היפוגליקמיה
דיון מתוך פורום סוכרת
שלום, שלחתי שאלה ב-17.5.02 ועדיין לא קיבלתי תשובה. מקווה לתשובה, יערה.
כדי לסייע במעט אני מעביר את שאלתך לכאן מחבר: יערה תאריך: 17-05-2002 18:16 שלום, לפני כ-3 שנים נמצא שאני סובלת מהיפוגליקמיה, נמצאו אצלי ערכים גבוהים של אינסולין הגורמים לירידה ברמת הסוכר בדם. עברתי בדיקות שונות והטיפול שניתן לי הוא דיאטה ללא סוכר ופחמימות פשוטות ואכילה כל שעתיים. כשהתגלה הדבר הייתי די רזה, היום בעקבות הדיאטה עליתי מעט במשקל ומשקלי תקין. אני אישה בת 30. רציתי לשאול כמה שאלות: 1. האם אינסולין ברמה גבוהה מזיק לבריאות והאם המצב יכול להוביל לסכרת? 2. התזונה שלי מורכבת מהרבה פחמימות מלאות (לחם מקמח מלא, ברנפלקס, פסטה מחיטת דורום...) ולאחרונה קראתי שלהיפוגליקמים עדיף להפחית גם בפחממות מלאות, האם זה נכון? 3. בבדיקות שנערכו לי נמצא כולסטרול 240, האם יש קשר? 4. בבדיקה אצל רופאת עור, היא ביקשה שאערוך בדיקות דם בעקבות נקודות קטנות ארגמניות על העור, הבנתי שזה יכול להיות קשור לבעיה בכלי דם קטנים, האם יכול להיות קשר? 5.הרופאים שאצלהם ביקרתי בקשר למצבי די התעלמו מהנושא ומאז לא נבדקתי בקשר להיפוגליקמיה ורציתי לדעת אם אני צריכה לבדוק משהו נוסף או לפעול בצורה מסוימת. אודה לתשובתך, יערה. ובכן יערה בינתיים אענה לך לפי מיטב ידיעתי כחולה מזה שנים רבות אינני רופא ולכן קחי את תשובותי בהסתייגות למרות שאלו כנראה התשובות הכי טובות שיכול רופא לתת לך. 1. כן. אינסולין ברמה גבוהה עלול להזיק לבריאות ולהוביל לסכרת מבקר נכבד, נא קרא את שאלתה של יערה. אתה עונה תשובה מונוטנונית המיועדת לאדם בריא. אבל היא מעידה על עצמה שהיא חולה במחלה ההפוכה לסוכרת. מה אתה אומר, אם כן, שהיא עלולה ללקות בסוכרת? סביר להניח שמדובר ביתר פעילות לבלבית שלא על רקע של תנגודת לאינסולין, ולכן היא נתונה ברמות סוכרת נמוכות. 2. באופן עקרוני יש לאכול לפי הצורך ולא לפי העיניים 3. כולסטרול של 240 לבת 30 הוא גבוה מעט ויתכן שיש קשר 4. הנקודות הקטנות הארגמניות על העור הן צבר נימי דם ואין להם קשר לסכרת ואינם מזיקים כלל 5. היפוגליקמיה שאינה נובעת מתרופות או אינסולין אינה ידועה לי באופן אישי אלא אם כן את רגילה לצום ימים רבים אולי תכתבי מהי רמת הסוכר אצלך בצום, מהי אחרי האוכל ומה עם ההמוגלובין המסוכרר שלך?
לפי הבנתי ה"מבקר" אינו בעל ידע רפואי והייתי מבקשת תגובת רופא לשאלתי. אני אוכלת כל שעתיים ללא סוכר ופחמימות פשוטות. הבעיה שלי התגלתה בבדיקת העמסת סוכר שבה אחרי 4-3 שעות הסוכר צנח. אין לי מושג מה זה המוגלובין מסוכרר. יערה.
יערה יקרה, אני איני רופא אלא סוכרתי. קרוב לוודאי שמה שאת מתארת נובע מיתר פעילות אינסולינית של הלבלב כשאין ברקע תנגודת לאינסולין שתרסן את רמות אינסולין הדם הגבוהות, ומכאן רמות סוכר נמוכות המחייבות מזון פחמימתי למניעת רצף בהיפו. למעשה זאת אינה סוכרת אלא תופעה ההפוכה לסוכרת ואכן הטיפול השוטף הוא איזון רמת הסוכר הנמוכה, בהפוך למתרחש בסוכרת. אם יש בנמצא תרופות המדכאות את עודף ייצור האינסולין - רק רופא ידע זאת. האם עודף אינסולין מזיק? הוא גורם רמות סוכר נמוכות. האם עודף מזון פחמימתי עשיר אינו טוב להיפו? שמעת נכון, אבל במקרה של היפו נקודתי אצל סוכרתיים ולא אצלך, שאז נדרשת תגובה מהירה ומיידית לרמת הסוכר הנמוכה. מזון פחמימתי כפי שאת מציינת הוא נפלא, לדעתי. רמת שומני הדם קצת גבולית ואולי ימליץ הרופא נמטפל על טיפול תרופתי. כך תופעה והטיפול הפרטני בה. ארגמניות העור אפשר וקשורה לכלי דם נימיים. תמהתני מדוע אין רופא העור נותן את דעתו או תשובתו לתופעה. לסעיף החמישי, מה כבר אפשר להשיב. כל טוב ובריאות, מאיר
יערה שלום, לא ברור לי איך אובחנה אצלך בעבר ההיפראינסולינמיה - האם היא היתה כבר בצום או בתגובה לארוחת מבחן? וכמה זמן אחר הארוחה? קיימים מספר מצבים היכוליןם להתבטא ביתר אינסולין - החל בפעילות יתר לבלבית מסיבה כל שהיא, בתנגודת לאינוסלין ופעילות מוגברת לאורך ציר הזמן, או בשל מעבר מהיר של תוכן בקיבה במעי ועוד. חלק מהמצבים מופיעים בפיזור משפחתי, וחלק יכולים להיות שלב מקדים לסוכרת עתידית מסוג 2. לכן עצתי לך - יש לחזור על הבדיקות בביצוע העמסת גלוקוז פומית ולקיחת דגימות של גלוקוז, C-PEPTIDE ואינסולין לאורך ציר הזמן, כל חצי שעה עד שלוש שעות (ואוןי עד 4). בכך ניתן יהא להעריך עת הפעילות והקזקבה הלבלבית שחלך, תגובת הגלוקוז , ועוד פרמטרים חשטבים ולפי זה להחליט על הטיפול העכשוי המומלץ באם הקופה או המרכז הרפואי באיזור מגוריך לא מסוגל או לא מוכן לבצע זאת, תוכלי לפנות לביצוע "אשפוז יום" חד פעמי ביחיגה לסוכרת ובמרכז לסוכרת שברמב"ם. [פרטים -קרן 8542486 - 04 ].
שלום ד"ר קנטר ותודה על תשובתך, אני עשיתי פעמיים בדיקת העמסת סוכר לפני כשנתיים וחצי. התוצאות הראו עליה באינסולין, אך לאחר 4 שעות כשהסוכר ירד לבערך 47, האינסולין התייצב. נאמר לי שהטיפול בשבילי הוא תזונתי בלבד ומאז אני מקפידה על דיאטה. שאלתי היא האם יש לחזור על הבדיקה והאם תזונה הכוללת פחמימות מורכבות בכל ארוחה , היא נכונה. כן רציתי לדעת האם ריבוי האינסולין משפיע בדרך זו או אחרת על הבריאות והאם יש קשר לקולסטרול שהזכרתי. כן רציתי לקבל תשובה בקשר לנקודות הארגמניות הזעירות. תודה, יערה.