תוספי מזון מסוכנים! או: זהירות! רעל!
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום נירה היקרה, לפני זמן מה קניתי קופסת "קינמונים" של תלמה (סוג של דגני בוקר בטעם קינמון) באילת, וכשהתחלתי לאכול ממנו, הבחנתי בריח כימי חריף ומפחיד שנובע ממנו. הריח בוודאות נבע מהקינמונים ולא מהחלב. גם הטעם היה מוזר מאוד. בדקתי את תאריך התפוגה והוא פג כמספר ימים בודדים בלבד לפני אותו יום. ואז בדקתי את הרכיבים ונתקלתי בשני רכיבים כימיים שלא הכרתי: * טריסודיום פוספט. * מגנזיום גלוטמט. מבדיקה באינטרנט עולה שאלה חומרים כימיים מסוכנים ביותר למגע, לנשימה ולאכילה. הראשון משמש בדר"כ כחומר ניקוי, מדלל צבע, וכל מיני שימושים מאיימים שכאלה, וכתוב במפורש שהוא מוּטָגֶן, כלומר חומר הגורם מוטציות בתאי הגוף!!! החומר הזה קיים גם בדגני בוקר אחרים... שאלתי היא האם העובדה שהשימוש בחומרים האלה במוצר הוא בכמויות קטנות, והעובדה שהמוצר אושר לשיווק ע"י כל מיני גופים רשמיים - אמורות להרגיע אותי? ואם לא, מאיזה חומרים כימיים אחרים עלי להיזהר? תודה.
רצתי מייד ובדקתי את תכולתם של כל דגני הבוקר שלי (ויש לי 5 סוגים בבית - חלקם תוצרת חוץ). בכולם נמצאו הרעלים הללו. מה פשר הדבר?
קודם כל רציתי לחדד קצת בנוגע לקורנפלקס, חומר שנקרא "אמולסיפייר" או E471 אינו נחשב מסוכן. אז אם הוא הדבר היחיד שאתם לא מבינים ברכיבים - תאכלו חופשי :-) מצד שני, אם כתוב שם "חומרי טעם" או "חומרי טעם וריח" - זה סתם שתים שלוש מילים שמסתירות באלגנטיות מי-יודע-כמה חומרים כימיים מסוכנים. בקורנפלקס תלמה הרגיל, שתי המלים האלה מופיעות. "חומרי טעם". למה תלמה לא מפרטת איזה חומרי טעם מסתוריים נכנסים לקורנפלקס? - תחשבו בעצמכם. למה היא לא כותבת "חומרי טעם טבעיים"? - תחשבו בעצמכם.. נקודה נוספת, אחד החומרים הרעילים ביותר שניתן למצוא כיום במזון הוא אספרטיים (או אספרטם. באנגלית ASPARTAME). זהו ממתיק מלאכותי. ידועים רבבות מקרים של הרעלה, סרטנים קשים, ואפילו מקרים של מוות בעקבות צריכה של החומר החביב הזה, שמצוי, לידיעתכם, כמעט בכל סוגי המסטיקים, בדיאט קולה ודיאט ספרייט, ועוד מלא מוצרים. יש אפילו קבוצות תמיכה לנפגעי אספרטיים, ומליון מאמרים ואתרים נגד החומר הזה. רק תלכו למנוע החיפוש שלכם ותקלידו Aspartame ותיווכחו בעצמכם. גם אסולפם קיי הוא ממתיק מלאכותי המצוי בהרבה מסטיקים ומוצרים מתוקים אחרים, וגם הוא לא ידידותי במיוחד. לעשות קצת סדר בעניינים, הנה אתר שמפרט כל מיני חומרים כימיים ועד כמה הם מסוכנים/בטוחים: http://www.healthfoodstore.co.uk/enumbers.html למי שאין כוח, המסוכנים העיקריים הם טרטרזין, קלציום קרבונט, תחמוצות וחנקות ברזל, קלציום סורבאט, חומצה בנזונית (או כל דבר בנזוני), חומצה פורמית, ובכלל צבעי מאכל סינטתיים באשר הם, וחומרים משמרים באשר הם, שקיימים בהמון סוגי מזונות, בין השאר ממרחים למיניהם, כמו חומוס, חצילים, וכו'. מסקנה... תאכלו הרבה פירות וירקות :)
שלום ערן אם כבר נכנסת ללחץ, אז יש המון חומרים מסרטנים ובעייתיים מאד שאנחנו אוכלים באופן קבוע במזונות מאד פשוטים ויומיומיים, למשל צבעי מאכל, חומרים משמרים מסוגים שונים, פוספטים ששמים בנקניקים ופסטרמה, וכד'. די קשה למצוא היום מזון מוכן שעבר עיבודים שונים, ושחיי המדף שלו ארוכים, ושלא יכיל חומרים משונים שהשפעתם על בריאותנו עלולה להיות מזיקה. את אריזת הקינמונים המדוברת אתה יכול לשלוח למדור מזון במשרד הבריאות, מתפקידם לבדוק דברים כאלה. כדאי שתפרט בתלונתך את כל מה שכתבת גם כאן. אני נוטה להאמין שהאנשים שעובדים בתלמה או בכל חברה אחרת לא מתכוונים להרעיל אותנו ולקצר את חיינו. יש לשים לב גם לעובדה שאנחנו מאד מרוצים מהיכולת שלנו לקנות מוצרים מוכנים, שדורשים השקעה מעטה, מהירים להכנה, ובעלי חיי מדף ארוכים.... אז אם יש קונים, יש גם מי שייצר עבורם. יש המוני מוצרי מזון , חדשים מתווספים כל הזמן, זה קצת תמים לחשוב שמישהו במשרד הבריאות מסוגל לבדוק כל מוצר לפרטי פרטים. לכן חשוב שתתלונן, ותעיר את תשומת לבם למוצר הזה במיוחד, כי בו נתקלת הפעם. מעבר לכך, על כל אחד מאיתנו מוטלת היום החובה לחפש לבד מידע, ולא להאמין באופן עיוור לכך שיש איזה אח גדול שמגן על האינטרסים שלנו. אין כזה. מי שהשתכנע שצריך להזהר מכימיקלים בלתי ידועים, נותר עם הברירה לבחור בעיקר מזונות שעברו מינימום עיבוד (ירקות, פירות, דגנים וקטניות יבשים, אגוזים ופיצוחים, מוצרי חלב פשוטים בלי תוספות), ולבשל ולהכין בעצמו את מזונותיו. גם באלה כמובן יש חומרי הדברה וכד', אך צריך לאכול משהו, לא? בתיאבון.
בהודעה שכתבתי (עוד קצת רעל) בהמשך להודעה שאליה הגבת, תראי שכתבתי בערך את אותם עיקרי דברים. להימנע עד כמה שאפשר ממזונות הכוללים צבעי מאכל, חומרי טעם וריח סינתטיים וחומרים משמרים, ולהרבות בירקות פירות לחם קטניות וכו'. לפי אותו עיקרון עדיף גם לאכול ממרחים שאינם מכילים חומרים משמרים, כמו גבינות לבנות/מלוחות למיניהן, במקום ממרחים כמו חומוס,חצילים,טחינה, ודומיהם שמכילים המון חומר משמר, וכמוהם כל מיני נקניקים משומרים. לגבי ההצעה של איה - זוהי בעייה הידועה היטב לציבור, בארץ ובעולם. אף אחד (גם לא רפי גינת - "שמישהו ינסה לעצור אותי") לא יתלהב לעשות רעש מנושא נדוש שכזה, היות ואין כאן בעייה של חוסר מודעות. הפיתרון הוא אישי, לשים לב מה אוכלים, ואם קורה לך מקרה כמו שקרה לי עם הקינמונים - כדאי באמת לכתוב מכתב זועם ונוקב ולשלוח אותו אל היצרן. לפחות תקבלי כמה חבילות של המוצר כפיצוי... לבריאות לכולם :) ערן.