חלבון

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

13/02/2002 | 12:06 | מאת: שמופ

שלום, מספר שאלות אם אפשר: 1. האם ערך החלבון בביצה יורד לאחר טיגון/בישול? שמעתי דעות שאומרות שכן ודעות שאומרות שלא, מה הנכון? 2. מה הנזק שיכול להגרם מאכילת ביצה לא מבושלת? קראתי בפורום שבעיקרון אין מה לדאוג אם הביצים הן ממקור לא ידוע אבל בכל זאת, האם מדובר רק בקילקול קיבה או שיותר מזה? 3. קראתי במספר מקומות על מי-גבינה. מה זה בדיוק? 4. אולי זה שייך יותר לפורום חדר כושר אבל שם לא ממש עונים. מה יחס החלבון שמומלץ לצרוך על מנת לפתח מסת שריר. אני מתאמן חובב שמעוניין להגדיל את נפח הגוף. שוב, חלק אומרים 0.8 ממשקל הגוף, חלק אומרים פי שתיים ממשקל הגוף .. מה נכון? זהו, תודה מראש על הזמן ועל התשובות ... רונן.

לקריאה נוספת והעמקה
16/02/2002 | 18:18 | מאת: נירה אולנד

שלום שמופ שאלת כמה שאלות, אז אענה לך לפי הסדר: 1. ככל הידוע לי ערך החלבון בביצה נשאר זהה אם היא טריה ואם היא מבושלת. בסופו של דבר, גם החלבון במצבו הנוזלי וגם כשהוא קשה, מפורק בקיבה לשרשראות קצרות מאד של חומצות אמינו, כך שמצב הצבירה שלו כשהוא מגיע לקיבה לא ממש חשוב. 2. הנזקים שיכולים להגרם מאכילת ביצה לא מבושלת הם: קודם כל זיהום חיידקי. חיידק הסלמונלה נוכח בביצים ובעוף בתדירות גבוהה. הוא נהרס בבישול. אם הוא מגיע למעי כשהוא חי, גם כמות מעטה ממנו יכולה לגרום לשלשולים, הקאות, חום גבוה וכד'. בעיה שניה היא : בחלבון הביצה הבלתי מבושל קיים חומר בשם אבידין. חומר זה נקשר לויטמינים מסויימים מקבוצת B, ומונע מהם להספג במעי. כשהחלבון מבושל גם האבידין מנוטרל, והויטמינים חופשיים להספג בדם. 3. כשיוצרים גבינה בשלב ראשון לוקחים חלב ומחממים אותו, בתוספת משהו חומצי או אנזימים. נוצרת אז הפרדה בין גבן (מוצקי החלב), לבין המים שבחלב , שבמצבם זה נקראים מי גבינה. גם מי הגבינה עשירים מאד בחלבון, ולפעמים הם נחשבים למקור טוב לחלבון אצל ספורטאים , או אנשים חולים, שזקוקים לתוספי חלבון. ניתן לייבש את מי הגבינה ולהפיק אבקת חלבון. 4. לאדם רגיל מן היישוב, שאוכל חלבון זמין מבשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב, יש צורך ב 0.5-0.8 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף. השוני הוא במין, אורח החיים, רמת הפעילות הפיזית, מידת השריריות וכד'. למי שעוסק בבניית שריר , ניתן לאכול עד 2 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף. חשוב לציין שחלבון שנאכל והגוף לא השתמש בו הופך לשומן בדיוק כמו כל עודף אחר. רק שבמקרה של החלבון הפיכת החלבון לשומן יוצרת חומרי פסולת שיוצרים עומס על הכליות. לכן חשוב גם לשתות הרבה, כדי לעזור לגוף להתנקות. בימים שבהם אין פעילות של בניית שריר עדיף שתפחית את כמות החלבון ל 1-1.5 גרם לקילו. בבדיקת התפריט שלך , לדעתי ברוב המקרים אפשר לספק את צריכת החלבון הדרושה דרך מזונות, ולא דרך תוספי חלבון, שברוב המקרים מיותרים. בהצלחה.

16/02/2002 | 22:08 | מאת: שמופ

שלום נירה, ראשית תודה על התשובות, אבל תשובות כמו תשובות מעלות שאלות נוספות :-) אז אם אפשר .. 1. כתבת בהודעתך שאת לא ממליצה לאכול ביצה לא מבושלת, אבל במקום אחר קראתי (ונדמה לי שאולי אפילו את כתבת) שאם מקור הביצה ידוע אז יש פחות חשש. העניין הוא, ותגידי לי אם אני קיצוני מדי, שאני מעדיף לשתות את "קוקטייל" הביצים מייד לאחר האימון על מנת שיספג טוב יותר, לכן קשה לי לבשל אותן. 2. חיפשתי לי קצת באינטרנט ומצאתי שחלק החלבון בביצה מומוצעת הוא סה"כ 4 גר'. אם זה אכן כך, מה אני אמור לעזאזאל (סליחה, באמת) לעשות כדי לאכול 140 גר' חלבון ביום שבו אני מתאמן (משקלי 65 קילו, 1.78, מבנה גוף רזה יחסית). אני משתדל לאכול טונה וחלבון מ-4 ביצים אבל נראה לי פתאום שזה לא מספיק .. 3. בנוגע למיי-חלב, יש דרך להשיג את זה באיזשהו מקום? האם זה מסובך להכין את זה? אם זה יוכל לספק תחליף טוב ונוח לחלק של הביצים לפחות אני אשמח. דבר אחרון, תזונה. התוכלי אולי להמליץ על קישורים שיוכלו לעזור בנושא תזונה, אני מוצא את זה מאוד קשה לספק לגוף את כמות החלבון אותה הוא צריך. מה עושים???? תודה, שמופ.

מנהל פורום תזונה טבעית