תודה ושאלות

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

02/06/2011 | 19:23 | מאת: חנה

ראשית, תודה רבה לראשי הפורום ויישר כח על מענה מהיר והתייחסות רצינית ומקצועית למרות ובהתייחס לקושי הקשור למגבלות של פורום. ומספר שאלות: א) איזה שמן מומלץ לתוספת לתבשילים? שמן זית מתאים לסלט ולא לתבשיל. לפני מספר חודשים פורסם כי שמן קנולה אינו בריא והוא בכלל שמן מכונות. הפסקתי לצרוך אותו. האם יש אמת בכך או שהוא כן איכותי ומתאים לשימוש. לאחרונה מדברים בשבח שמן הקוקוס שהוא הכי מתאים לאפיה ולבישול והרי הוא שמן רווי? האם שמן זרעי ענבים טוב לשימוש? בטעמו הוא שמן מאד עדין ומתאים לכל סוג של מאכל, אולם ניתן להשיג אותו רק מזוקק ולא אורגני. מה דעת המומחים? ב) ירקות עלים ירוקים שסופגים רעלים, חשוב לצרוך אורגני אולם אני משיגה רפרטואר מצומצם את הנפוצים כמו פטרוזיליה כוסברה שמיר וסלרי. האם כדאי לקנות השלמות כמו נענע, אורגנו, עירית, טימין וכו' מתוצרת רגילה בשוק או בסופר כדי לגוון או שעדיף לוותר עליהם? ג) נייר אפיה - האם הוא בטוח לשימוש, האם ידוע מהו החומר שמצפה אותו שלא נדבק. כמו כן כאשר הוא נחרך/נשרף האם הוא משחרר חומרים רעילים? בתודה מראש שבת שלום וחג שמח

לקריאה נוספת והעמקה
03/06/2011 | 06:11 | מאת: צביקה קורן

חנה שלום, תודה על המשוב החיובי. לשאלותייך: א) איזה שמן מומלץ לתוספת לתבשילים? - כל חימום של שמן צמחי מקלקל אותו המידה זו או אחרת. אם "חייבים" אני ממליץ להשתמש בשמן זית או שמן קוקוס. לפני מספר חודשים פורסם כי שמן קנולה אינו בריא והוא בכלל שמן מכונות. הפסקתי לצרוך אותו. האם יש אמת בכך או שהוא כן איכותי ומתאים לשימוש. - בדקתי את הנושא וכתבתי על כך. אין מחקרים התומכים במאמר שהופיע בעתונות. להלן עיקרי הדברים: שמן קנולה הוא שמן חדש יחסית בשוק שמקורו בקנדה. הוא מופק מצמח הליפתית (rapeseed) ומשמש לתיבול סלטים, לבישול ולטיגון. השמן מכיל 55% חומצת שומן חד בלתי רוויה (הנמצאת בשפע בשמן זית), 40% חומצות שומן רב בלתי רוויות (אומגה-3 ואומגה-6) ורק 5% שומן רווי. הוכר כבטוח לשימוש (GRAS) על ידי ה FDA האמריקאי. השמן מומלץ לשימוש בשל יחס טוב (1:4) בין חומצות שומן אומגה-3 ואומגה 6 ובשל היותו עשיר ב חומצת שומן חד בלתי רוויה. לאחרונה התפרסמו מספר דיווחים, בעיתונות ובאינטרנט, ששללו שימוש בשמן קנולה. לאור פניות של כמה חברים, חקרתי את הנושא ביסודיות. קראתי מאמרים בעד ונגד. מצאתי 450 מחקרים בהם קיימת התייחסות לשמן קנולה. לא מצאתי ביסוס מחקרי או אחר לטענות שהושמעו כנגד השמן הזה. מסקנה והמלצה שלי: אפשר ורצוי להשתמש בשמן קנולה, אורגני, מכבישה קרה (לא מזוכך!). הערה לסדר: ככלל, טיגון מזון פסול בראיית התזונה הטבעית, כך שכל הויכוחים "איזה שמן טוב יותר לטיגון" לא רלבנטיים בעיני. מקורות ומידע נוסף: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2691543 http://web.archive.org/web/20010809065733/http://www.cansa.co.za/facts_myths_diet_canola.asp (האגודה לסרטן של דרום אפריקה). http://www.snopes.com/medical/toxins/canola.asp ("אגדות עירוניות" - snopes) על שמנים בכלל תוכלי לקרוא בקישור הבא: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=134 לאחרונה מדברים בשבח שמן הקוקוס שהוא הכי מתאים לאפיה ולבישול והרי הוא שמן רווי? - שמן קוקוס מומלץ לשימוש וזה מגובה במחקרים רבים. גם על כך כתבתי מאמר מקיף אותו תוכלי לקרוא בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=136 האם שמן זרעי ענבים טוב לשימוש? - בהחלט כן! נסי למצוא בחנויות טבע. ב) ירקות עלים ירוקים שסופגים רעלים, חשוב לצרוך אורגני אולם אני משיגה רפרטואר מצומצם את הנפוצים כמו פטרוזיליה כוסברה שמיר וסלרי. האם כדאי לקנות השלמות כמו נענע, אורגנו, עירית, טימין וכו' מתוצרת רגילה בשוק או בסופר כדי לגוון או שעדיף לוותר עליהם? - ירקות עליים לא "סופגים רעלים". מכיוון שהם פגיעים יותר הם מרוססים יותר. תמשיכי לנסות לקנות מגידול אורגני. ג) נייר אפיה - האם הוא בטוח לשימוש, האם ידוע מהו החומר שמצפה אותו שלא נדבק. כמו כן כאשר הוא נחרך/נשרף האם הוא משחרר חומרים רעילים? - אני לא יודע ממה הוא מורכב, אבל הוא לאתמים וכך גם "נייר כסף". תשתמשי בסירי פיירקס. מציע לך לקרוא מאמרים ומבזקי בריאות באתר שלי. אם תשלחי אלי מייל דרך האתר שלי אוכל להוסיף אותך לרשימת הדיוור לקבלת מבזקי בריאות. בהצלחה צביקה קורן

05/06/2011 | 20:29 | מאת: חנה

שלום. תודה לצביקה על התשובה המהירה ומושקעת.קראתי מהחומר שהעברת בקישורים. האתר שלך מעניין ועשיר באינפורמציה.לגבי שמן זרעי ענבים יש בחנויות טבע אולם רק מזוקק ולא אורגני, האם למרות זאת אתה ממליץ עליו. לגבי תבשילים- אני מוסיפה את השמן לאחר שהתבשיל הורד מהאש והתקרר קצת. בנושא סידן - ידוע לי שסידן קרבונט פחות זמין לגוף וציטרט ידוע כטוב ונספג. חשוב לי לדעת מה ידוע על סידן פוספט, מה יתרונותיו וחסרונותיו והאם תוסף המכיל שילוב סידן פוספט וציטרט מומלץ? בתודה רבה

מנהל פורום תזונה טבעית