מנגולד - מעכב ספיגת סידן
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
צביקה שלום רב, לאחרונה התוודעתי לעובדה שעלי המנגולד (כמו עוד מיני מזונות) פוגעים בתהליך הספיגה של הסידן בגוף. מאידך, קראתי שעלי המנגולד עצמם עשירים בסידן. לפיכך אני מסיקה שהסידן שבמנגולד בעצם לא נספג בגוף. רציתי לדעת האם מסקנתי נכונה? כמו כן, בהרבה מתכונים מוסיפים את עלי המנגולד למרקים שונים, כגון מרק עדשים. האם גם כאן יפריע המנגולד לספיגת הסידן שמקורו בעדשים?? צביקה, אני מקווה שאתה תענה לי. תשובותיך מפורטות יותר ואיכפתיות יותר. תודה מראש, חנה
חנה שלום, כדאי שתדעי שהמנגולד הוא מזון בריא ומבריא ולא כדאי להימנע מצריכתו, אלא אם כן את סובלת ממחלת כליות (ראי פירוט בהמשך). זה נכון שבהיבט הצר של ספיגת סידן הוא עלול להפריע, אבל יש בו כמה חומרים מועילים, כך שהתועלת עולה על ה"נזק". המנגולד הוא ירק ממשפחת הסלקיים, העשיר בוויטמינים ומינרלים. בין השאר מכילים העלים כמות רבה שלויטמין K - החיוני לשמירה על בריאות העצמות ומעורב בתהליכי קרישיות הדם; יש בו כמות רבה של בטא?קרוטן (שהופך בגוף לוויטמין A) שחיוני לבריאות הריריות בגוף, לראייה טובה ותורם להגנה מפני סוגים שונים של סרטן ומפני נזקי עישון. מנגולד מכיל מגנזיום, הנחוץ לבריאות השרירים, העצבים והעצמות. יש בו גם ויטמין C נוגד?חמצון טבעי רב?עוצמה. המנגולד עשיר באבץ, החיוני למערכת החיסונית, לתקשורת העצבית של השרירים, לבריאות הלב ולשמירה על לחץ דם תקין. וא גם מקור מצוין לברזל, לסיבים תזונתיים, למנגן ולוויטמין B6. עלי מנגולד הם גם מקור מצוין לוויטמין E, המאט את ההאטה בתהליכים השכליים שלנו, המגיעה עם ההזדקנות. עם זאת, הסובלים ממחלות בכליות ו/או בכיס המרה, כדאי שימנעו ממנגולד המכיל כמויות ניכרות של חומרים אוקסאלאטים (Oxalates). כאשר אוקסאלאטים מצויים בנוזלי הגוף בכמויות גדולות, הם עלולים לזרז הופעת גבישים. מסיבה זו, מי שסובלים ממחלות בכליות או בכיס המרה, מומלץ שיתייעצו עם רופא או רופאה, או דיאטן או דיאטנית, לגבי צריכת כמויות גדולות של מנגולד. לסיכום, אפשר וכדאי לאכול מנגולד. בתזונה טבעית מאוזנת מקבלים את כל צריכת הסידן הנחוצה. בהצלחה צביקה קורן
צביקה שלום, תודה רבה על תשובתך המפורטת והכל כך מהירה. לא אוותר על המנגולד, אך אשתדל לצרוך אותו עם מזונות שאינם עשירים בסידן. יש אצלי הרעה בצפיפות העצם. אני מסרבת לקחת את תרופת האקטונל שרשם לי האנדוקרינולוג. גם את תוסף הסידן הפסקתי לקחת וזאת בעקבות המחקר על הגידול בהתקפי לב שגורמים תוספי הסידן. בנוסף לזאת, ככל שאני קוראת, מתברר לי שרשימת המזונות הפוגעת בספיגת הסידן ואף מבריחה אותו, היא מאוד ארוכה. התוצאה היא שנותרתי ללא כל אמצעי לשמור על הסידן שעוד נותר בעצמות. נוכח מצב זה, אני מחפשת את הדרך הנכונה לצרוך סידן מהמזון כך שספיגתו תהיה אופטימלית. אם אני טועה במשהו או שיש לך דבר מה חשוב לייעץ לי - אודה לך מאוד על כך. בברכה, חנה