פורמולות על בסיס סויה
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
בס"ד שלום, קיבלתי את המייל המצןרף וילדי משתמשים בכל מיני מזונות שמבוססות על סויה , האם צריך להיזהר עם זה אנא תקרא את התוכן של המייל הרצ"ב המשך יום נעים, דביר. <[email protected]> Fw: פורמולות על בסיס סויה אחותי רונית אבגי, סטודנטית בפקולטה לחקלאות. כחלק מהחובות לתואר שלה היא תעביר בשבוע הבא הרצאה בנושא שבנדון. כיוון שהנושא פשוט זיעזע אותי, בקשתי ממנה לשלוח תקציר על עבודתה. אסור להשתמש בחלב הצימחי ובמוצרי סויה!!! פורמולות על בסיס סויה (מטרנה צמחית, איזומיל,וכו') קיימת מחלוקת אמיתית בקשר לבטיחות הצריכה של מוצרי סויה. בשנים האחרונות, כל המחקרים בנושא צעירים יחסית, מתרבות העדויות לנזקים אמיתיים שגורמת צריכה של סויה על כל צורותיה. כשאני אומרת "כל צורותיה", כוונתי לחלב סויה, פתיתים, גרגירים, טופו, מיסו, טמפה וכן הלאה. הדבר היחיד שמיוצר מסויה והוא יחסית בטוח הוא רוטב סויה. הסיבה לכך נעוצה בתהליך היצור היחסית מסורתי שלו. לאחר שקראתי מאמר של פיליס גלזר ששיבח את צריכת הסויה, החלטתי לקום ולעשות מעשה, ולנסות להעביר את מקצת הידע שצברתי בנושא כדי להתריע בפני אמהות ואבות, צמחונים, טבעונים ובכלל צרכני סויה. בסויה יש פיטואסטרוגנים. אלה הורמונים צמחיים שמצויים ברבים מבני משפחת הקטניות, אם לא בכולם - מתלתן ועד אפונה. ריכוז הפיטואסטרוגנים בסויה גבוה במיוחד. החומרים האלה דומים ואפילו זהים בפעילות שלהם לאסטרוגן (ההורמון הנקבי) וזאת הסיבה שהם עושים טוב לנשים בשלבים מסוימים של חייהן בהם הן מפסיקות לייצר אסטרוגן באופן טבעי. מדובר בנשים בגיל המעבר. צריכת אסטרוגן על ידי גברים, תינוקות, ילדים וקשישים היא ממש לא טובה. מדובר בשינוי של המאזן ההורמונלי בגוף ולכך השלכות שאנחנו עדיין לא יודעים אלו הן. מה שאנחנו כן יודעים הוא שידועים נזקים התפתחותיים לעוברים שאמותיהן צרכו חלב סויה בזמן ההריון; שידועים מקרים של הנצת שדיים ושיעור אצל בנות בנות ארבע שהוזנו בפורמולה מבוססת סויה ועוד תופעות אחרות. כדי להיות ברורים: במאה גרם סויה יש כמות אסטרוגן שיש בגלולה אחת למניעת הריון. מדובר בגלולות מהדור הישן יחסית. היום יש הרבה גלולות בהן יש מינון נמוך עוד יותר של אסטרוגנים. נשים רבות נמנעות מלהשתמש בהורמונים למניעת תופעות הלוואי של גיל המעבר. למרות זאת, הן שותות כמויות אדירות - שתי כוסות ואף יותר ליום - של חלב סויה. זה לקחת את אותם הורמונים, רק בצורה לא מבוקרת. רגישות לחלב - שספק אם אובחנה כהלכה אצל עשירית מהתינוקות שהוריהם חושבים שסובלים ממנה - היא עניין של שלושה אחוז מהאוכלוסיה לכל היותר. 3% בלבד. בארץ, בגילאים מסוימים, 22% מהתינוקות מוזנים בתחליף צמחי ללא שום סיבה. שום סיבה בריאותית, ואני די בטוחה שגם לא הלכתית, לצורך העניין. משרד הבריאות ממליץ לא להאכיל תינוקות בתמ"ל סויה. ההמלצה שלו - מועתקת מהמלצות משרד הבריאות הבריטי - קובעת חד משמעית שצריכת חלב סויה אין בה שום תועלת יחסית והיא אינה מומלצת. ! חד משמעית ! הבעיה עם ההמלצה הזאת היא שהיא קבורה אי שם באתר של המשרד, ואף לאחר פרשת רמדיה, המשרד לא טרח לנצל את האוירה הכללית ואת העניין ולתת לה את החיזוק המגיע לה. בניו זילנד, בעקבות לחץ ציבורי ובעקבות דו"ח של ועדה ממשלתית בריטית, הורדה האיזומיל מהמדפים. האיזומיל משווקת בארץ והיא אחת מפורמולות הסויה המובילות, ולא רק כאן. אני מבקשת להבהיר חד משמעית: המחקרים שגילו סכנות אפשריות שנובעות מצריכת סויה לא מומנו על ידי תעשייני הבקר או הבשר או מגדלי ההמבורגרים. מדובר במחקרים שמומנו על ידי גופים וקרנות מחקר רגילים למדי, ה- NIH (מכוני הבריאות האמריקאיים) בינהם, ובכל מקרה, הם עברו בחינה וקריאה ביקורתית על ידי חוקרים ואנשי מדע ופורסמו באותם פרסומים ממש בהם פורסמו מאמרי התמיכה בסויה. כדאי לזכור שיש תועלת בצריכת סויה, אבל היא כנראה משותפת לקהלים מאוד מוגדרים, בסיטואציות מסוימות. רוב אושר ובריאות,
דביר שלום, קראתי ואני מכיר את הנושא לא מהיום. בחודש האחרון עניתי מספר פעמים להורים מודאגים - מציע שתעשה חיפוש בפורום. הנושא שנוי במחלוקת בעקבות המחקרים החדשים. אלו "חדשות" והתקשורת אוהבת חדשות מסעירות המנפצות מיתוסים. אני מציע שתבדוק ותמצא את מאות המחקרים המצדדים בצריכת סויה ומוצריה. החלב מכיל הרבה יותר הורמונים, שאריות תרופות וחומרי הדברה וגורם לאלרגיות ולאי נוחות רבה, אבל הוא מקובל יותר ולכן כולם נזעקים כעת נגד הסויה. לא נראה לי שמישהו עשה מחקר השוואתי לגבי הנזקים של חלב לעומת סויה. כדי להתחזק כדאי שתקרא את ספרו (הקטן) של דר' אריה אבני: "תעזוב 'תעטינים שלי". לסיוה יש הרבה יתרונות בריאותיים. אם תפנה לנטורופת/ית תקבל חיזוק לשימוש בסויה, אם תפני לדיאטנית קלינית, היא אולי תמליץ להפסיק. ההחלטה בידך. בהצלחה צביקה
בס"ד שלום צביקה, תודה על התגובה הענינית והמהירה. לידיעתך בתנו בת החמש אלרגית לחלב באופן מוכח. מגיל 3 וחצי חודשים היא אכלה מטרנה צמחית, עד גיל 3 שנים. מגיל 3 עד היום הוספנו לתפריט היומי שלה, כוס שוקו סויה ומעדן סויה ליום. בשבוע שעבר[17/2/05], נתקלנו בכתבה המתארת את הסכנות שבשימוש בסויה. הסויה, כך נכתב, מכילה פיטואסטרוגנים בכמות גבוהה מאד. לשם השוואה, ציינו בכתבה, שב-100 גר' סויה, יש כמות אסטרוגן כמו בגלולה אחת[מהדור הישן]. משום כך, הסויה גורמת להתפתחות מינית מוקדמת מדי אצל ילדות, ולשיבוש האיזון ההורמונלי, באוכלוסיות אחרות. הכתבה הותירה אותנו אובדי עצות, שכן, אין לנו תחליפים אחרים לחלב, חוץ מהסויה. רצינו לשאול כמה שאלות: 1. האם אכן יש בסיס מדעי לנאמר לעיל? 2. האם ישנה כמות מותרת שהילדה יכולה לצרוך ביום? 3. האם כדי לתקן את הצריכה הגדולה של מוצרי הסויה שהילדה אכלה עד כה, כדאי להפסיק לחלוטין את השוקו והמעדנים? 4. האם כדאי לערוך בדיקה של רמת ההורמונים, כדי לדעת אם, חס וחלילה, כבר נגרם נזק הורמונלי? 5. האם נזק כזה הוא הפיך? ניתן לתקון? 6. איזה תחליף תזונתי אחר יש באפשרותנו להציע לילדתנו?[ לא חלבי] דרך אגב, גילינו שהילדה אלרגית גם לשקדים, בוטנים וקשיו כשהם קלויים. אין לנו מושג מה הקשר לחלב. האם יש חלבון משותף? תודה רבה מראש , דביר והדס.