לרחל: אז למה אנחנו עדיין שמנים?
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
כולנו מכירים אין ספור שיטות להרזיה, החל מדיאטות כסאח וכלה באכילה בריאה ומאוזנת. אז למה השמנים עדיין שמנים? פשוט מאד, הם לא ממלאים אחר כללי הדיאטות השונות ו"אורח החיים" החדש לאורך זמן. ומדוע? האם הם טפשים, עצלנים, חסרי מוטיבציה? לא ולא. כמעט כולם משוועים לרזות, ומתחילים דיאטה חדשה מדי בוקר. הבעיה נעוצה לדעתי במנגנון התאבון והשובע של השמנים. הם פשוט לא חשים שובע לאורך זמן, ומשהו בגופם דוחף אותם לאכול עוד ועוד. אני בכוונה אומרת "בגופם", ולא "באישיותם" או "במצבם הנפשי". אני מוכנה לקבל שמצבים נפשיים משפיעים על דפוסי אכילה, אבל מתוך קריאה מרובה של עבודות שהתפרסמו בשנים האחרונות אני נוטה יותר ויותר להאמין שמשהו משובש בגוף שלנו, לאו דוקא בנפש (ויותר נכון - במוח שלנו, שמשפיע גם על הגוף וגם על הנפש). כל ספרי הדיאטות, המועדונים וקבוצות התמיכה, עם כל החיובי שבהם, לא יפתרו לרובנו את הבעיה לטווח הרחוק. ידוע לכולנו שרק כ-2% מהמרזים שומרים על המשקל החדש יותר משנה, ושפע הדיאטות, היועצים, הספרים וכו' ב-50 השנים האחרונות לא שינו סטטיסטיקה עגומה זו. אם תמצא בעתיד תרופה המפחיתה תיאבון ובה בעת איננה מסוכנת לבריאותנו - אשרינו! עד אז, אני בעד למצוא מה עוד יכול לעזור להפחית את התאבון. לרובנו, זה הדבר היחידי שיכול לעזור. לרחל, ושאר הדיאטנים כאן - יש לכם הצעות בנושא? אטקינס קוסמת לי בגלל שכל המחקרים מדווחים על עליה משמעותית בתחושת השובע אצל עושי הדיאטה, אבל מפחידה אותי מן הטעמים האחרים שהועלו כאן. אז יש לכם עוד רעיונות, ספציפית לנושא התאבון והשובע? תודה מראש.
שלום לך, מסכימה שהנושא מאד מורכב. אז למה היום למרות כל הידע שיש, למרות המון סוגי הדיאטות שאנחנו חשופים להם, למרות שפע מוצרים עם תכולה קלורית נמוכה , לא רק שאנחנו לא פחות רזים, אלא להיפך? ובכן, זה מכלול של גורמים. ראשית, אנחנו חיים בעולם של שפע שמתאפיין בהרבה יותר אוכל נגיש, אוכל שמכיל הרבה שומנים ולכן הרבה קלוריות, ומצד שני הרבה פחות פעילות גופנית. אנחנו הרבה פחות פעילים פיסית ממה שהיינו לפני 30 שנה. ההשמנה הרי רק בעולם המערבי ה"שבע". אני תמיד אומרת שחצי מהעולם מת מרעב והחצי השני עושה דיאטה... אנחנו למזלנו שייכים לחצי השני. אז מה לעשות? אין דיאטה אולטימטיבית, חייבים פשוט ללמוד לאכול נכון, לאכול פחות. וכמובן, שכל אחד צריך למצוא את הדרך שמתאימה לו. מקווה שהדרך המתאימה לך תימצא אף היא. רחל
שלום לך אני רוצה להוסיף לענות במימד נוסף על שאלתך ,מימד של ראיה הולסטית יותר של הדברים. עודף משקל הוא הרבה יותר מורכב מסתם הכנסה יותר גבוהה של קלוריות. ולכן ירידה תיהייה מורכבת הרבה יותר מסתם ללמוד לאכל נכון ובריא (עובדה שזה לא עובד). עודף משקל הוא בעיה המורכבת מאספקטים נפשיים, רגשיים, תרבותיים, רוחניים ביולוגיים גנטיים ואנרגטיים. ראשית, כל אדם זה עולם בפני עצמו, ואצל כל אחד יש סיבה אחרת לעודף משקל. שינית, עודף משקל הוא בעיה של עולם מודרני ושל תרבות מערבית. יחד עם השפע וטכנולוגיה שתרבות זו מציע לנו ,היא הרחיקה אותנו מטבע, אדמה, ובעקר מהגוף שלנו. תרבות זו מעודדת שינאה כלפי הגוף וניסיון להכניס את הגוף לסטנדרתים צרים ובלתי אפשריים. כשאנחנו מנסים על ידי דיאטות לשלוט בגוף, הוא מגיב בהתמרדות, הפרת איזון ותמיד בעליה במשקל לטווח ארוך במקום ירידה. את מדברת הרבה על נושא של רעב ומקווה שתימצא תרופה שתדכא רעב. אני חושבת שיש דברים שאי אפשר לפתור בעזרת תרופות, כי הגוף שלנו יגיב לזה בבעיה אחרת. רעב הוא לאו דווקא גורם לעודף משקל , להפך שימוש נכון ברעב עשוי לעזור מאד בהרזיה. בקשר לדיאטת אטקינס, אני חושבת שאת יכולה לנסות, זה בהחלט יעזור לרזות לטווח קצר. אבל יחד עם הדיטאה אל תשכחי בשום אופן לעשות תהליך נכון של איזון בין גוף לנפש. להתקרב יותר לגופך, ללמוד אותו ואת הקולות שלו, למלא את הצרכים שלו, להזין אותו נכון ובריא, להזיז אותו בצורה שתענג אותו ובעקר לתת לו הרבה הרבה אהבה בלי תנאי. אם תעשי שינוי כזה - גופך יגיע למשקל מאוזנן שמתאים לו וישאר בו לתמיד
אטקינס "לפי הספר" עלול לפגוע בכליותיו של אלו הפגועים כבר (ואת לא יודעת את מצבך), ואולם ניתן "לרכך" את אטקינס ע"י אכילת ירקות בנוסף לבשר וגבינות והגבלת הגבינות ל "עד 5%". את הפירות מחליפים במולטי ויטאמין. בצורה זו תרזי באופן הדרגתי (מהר יותר בהתחלה) ללא סיכון בריאותי. את תיזוני מיותר פחמימות מאשר באטקינס, בגלל הירקות, אבל הרבה פחות מדיאטה "מאוזנת" (במרכאות כפולות ומכופלות) באשר את תשכחי מלחם, אורז,פסטה, חומוס וכו'. את המתוקים ניתן להחליף במעדנים דוגמת "סויה צוריאל" ו/או גלידות דיאבטיות של "נסטלה". התוצאה: בהתחלה אולי "תשתוללי" עם סטייקים, גבינות וכו'. במהרה תחלוף תחושת הרעב וממילא תצרכי הרבה פחות קלוריות מבלי שהדבר יטריד אותך, המשקל יורד, התחושה הטובה והמחמאות הן הבונוס. בנוסף: השומנים בדם יורדים פלאים. המגבלה: כאמור, אין מגבלה בריאותית בואריאציה זו, והדיאטנית שלי אף לא חייבה בדיקת דם תקופתית. אלא מהי? הבוחר/ת בדרך זו מוותר על חלק מהנאות החיים... אין להמלט מטעון זה! מאחר וניסיתי את כל הדיאטות ולא הצלחתי לשמור על תוצאה לאורך זמן, ואילו בדיאטה זו אני כבר מתמיד שנתיים, אני עשיתי את הבחירה שלי, שכוללת כאמור ויתורים לא זניחים. סיכום: לא מכיר את האישיות שלך ולכן לא יודע אם להמליץ או לא. יכול רק לציין שוב, שהעדר תחושת הרעב בדיאטה זו מסייעת מאד, בניגוד לדיאטות האחרות. מקווה שסייעתי ספי
לספי שלום, א. אני מקווה שאם חס וחלילה ייגרם לך נזק בריאותי כלשהו כתוצאה מהדיאטה הזו - תדווח על כך לגולשים בפורום. ב. היעדר תחושת הרעב נובעת מהצטברות עודפת של גופי קטון בגוף. זאת לא תופעה חיובית בלשון המעטה. בכל ספר תזונה תמצא הסבר על כך. ג. אף גלולת מולטיויטמין לא יכולה להחליף את הירקות והפירות השלמים. בגלולה חסרים אנזימים, פיטוכימקלים, (פקטור X - החומר שעוד לא גילו), הויטליות והסינרגיה המושלמת בין החומרים השונים כפי שקבע הטבע. בהצלחה צביקה
את צודקת שתהליכים פיזיולוגיים בגוף, הם אלה שמשפיעים על הצורך לאכול- ולפעמים ללא שליטה. זה מה שקורה בדרך- כלל כאשר אוכלים בעיקר פחממות, הגורמות להפרשה מוגברת של אינסולין. התוצאה הינה ירידה ברמת הסוכר בדם, עם הרגשה נלווית של חולשה, שמפרשים אותה בטעות כתחושת רעב. אם שוב אוכלים פחממה, התהליך חוזר על עצמו וההשמנה בעקבותיו. ההפרשה המוגברת של אינסולין גורמת גם להפיכת סוכר הדם לשומן ואגירתו בתאי השומן (=השמנה). בדיאטת אטקינס, התהליכים הנ"ל לא מתרחשים ולכן אין תחושת רעב זמן קצר אחרי האכילה. ע"מ להמנע מסיכונים, רצוי להרבות באכילת ירקות עשירים בנוגדי חימצון, המגינים מפני חימצון השומנים. הגנה נוספת מושגת ע"י מניעת חימצון השומנים דרך שימוש בשיטת בישול מיוחדת.