בהמשך לענין פנילאלאנין

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

13/03/2024 | 14:24 | מאת: שלןמית

שלום לאהרון דרעי, ראשית תודה לתשובה בענין פנילאלאנין,מבקשת לישאול אם זה לא מאותה משפחה או דומה בתכונותיו לאספרטיים? ואספרטיים מסוכן לבריאות ואיך אני אדע שאני לא רגישה גנטית למרכיב הזה? תודה שלומית

שלומית שלום פנילאלנין היא חומצת אמינו חיונית שנמצאת בטבע והיא אחת מ-20 חומצות האמינו הנפוצות בגוף. תאי הגוף אינם מסוגלים לסנתז פנילאלנין, ולכן יש לקבל אותה דרך המזון. פנילאלנין היא נגזרת של חומצת אמינו אחרת, אלאנין, אך עם הוספת קבוצת פניל (טבעת בנזן) למבנה המולקולרי. פנילאלנין היא אחת משלוש חומצות האמינו הארומטיות, והיא ההידרופובית ביותר מביניהן. אספרטיים, ממתיק מלאכותי, מורכב מפנילאלנין ומחומצה אספרטית. אספרטיים מתפרק בגוף למספר תוצרים, ופנילאלנין הוא אחד מהם. פנילקטונוריה (PKU) היא מחלה תורשתית שנגרמת מחוסר גנטי באנזים פנילאלנין הידרוקסילאז, המזרז את הפיכת הפנילאלנין לחומצת האמינו טירוזין. במקרה של PKU, פנילאלנין מצטבר במקומות שונים בגוף, בעיקר במוח, וזה יכול לגרום לפיגור שכלי מגיל צעיר ולתופעות אחרות. אם המחלה מזוהה בגיל צעיר, ניתן למנוע אותה בקלות יחסית על ידי שמירה על דיאטה נטולת פנילאלנין. אם את מעוניינת לבדוק אם את רגישה גנטית לפנילאלנין, כדאי להתייעץ עם רופא. הם יוכלו להגיע למסקנה מבוססת על בדיקות גנטיות או ניתוח דם. כמובן, תמיד כדאי להיות מודעת לסימפטומים ולהתייעץ עם מומחה במידת הצורך.

מנהל פורום תזונה טבעית