שמן כבישה קרה
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום רב אני שומעת רבות על הבעיתיות שבשמן צמחי רגיל ועל הסקנות המצטברות שבשימושו. רציתי לשאול האם אמת הדבר בכך. אם כן מה לגבי שמן שומשום ושמן קנולה בכבישה קרה? האם הם טובים לטיגון? מה לגבי שמנים אחרים מכבישה קרה?
היי עדי, שמן זית נשרף מאוד מהר בטיגון (בדוק!). שמן קנולה אפשר לטגן איתו. המלצה - להימנע עד כמה שניתן מטיגון. עדי
היי, הנה מה שנירה אמרה לגבי טיגון, אבל המדריכה שלי עדיין אומרת שמאוד לא רצוי לטגן בשמן זית. http://doctors.msn.co.il/forums/read.php?f=16&i=103372&t=102974 עדי
שלום עדי שמנים צמחיים מזוככים מגיעים למצבם ע"י תהליך זיקוק בחום גבוה. כששמן צמחי נחשף לחום גבוה, חומצות השומן הרב-בלתי רוויות עלולות בחלקן לעבור שינוי תצורה, כך שהן עוברות מתצורה טבעית ובריאה לתצורה שונה (שנקראת טרנס), שנחשבת למסוכנת ומעודדת התפתחות תאים סרטניים, הרס של תאים וכד'. ברור מכך שצריכה גבוהה של שמן מזוכך צמחי אינה רצויה. שמן זית ושמן קנולה מכילים פחות חומצות שומן רב בלתי רוויות. הם מכילים יותר חומצות שומן חד בלתי רוויות, שגם חימום בחום גבוה לא משנה את התצורה שלהן. לכן אפשר לצרוך שמנים אלה גם כשהם במצב של זיכוך, וגם כשהם מכבישה קרה. שמנים מכבישה קרה לעתים קרובות הם בעלי חיי מדף קצרים במיוחד, הם מתעפשים ומתקלקלים בקלות (ריח מעופש, טעם מריר), ואז הם מזיקים לא פחות. לכן, אם את קונה שמנים מכבישה קרה, שימי לב שהם אוחסנו בחנות בתנאי קירור, וגם בבית חשוב להחזיקם בקירור. שמן שומשום בדרך כלל מופק בחום פחות גבוה, והוא נחשב פחות מזיק משמנים צמחיים כמו תירס, חמניות, חריע וכד'. בתיאבון.
נירה שלום. תודה רבה לך על המידע המקיף. בהמשך לתשובתך רציתי לשאול האם יש יתרון כלשהו בשימוש בשמן קנולה בכבישה קרה לאור העובדה שחימומו לא מזיק (בשל החומצות החד-בלתי רוויות שבו)? כמו כן האם טוב/אפשר לטגן בשמן שומשום כבישה קרה או שגם לו יש חומצות רב בלתי רוויות? אני שואלת כי שמעתי שהוא בריא מאוד ופחות מזיק בטיגון