טיפול בחוסר ברזל ושמירה על המשקל
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
נירה שלום בבדיקות דם שנערכו לאחר תקופה ארוכה של עייפות, חולשות וכאבי ראש נתגלה אצלי חוסר משמעותי בברזל (16 בסקאלה הנעה בין 49-151 ) והמוגלובין נמוך (10.5). הרופא התחיל בטיפול בכדורי ברזל פעמיים ביום אך לא הרחיב בעניין התזונה כרגע; היות ואני מאוד לא מחבבת בשר אדום וכבד (בלשון המעטה) אלא מעדיפה חזה עוף כאשר מדובר באוכל מן החי , אודה אם תמליצי לי על מזון עתיר ברזל אך שאינו עתיר קלוריות שכן אני משתדלת לשמור על משקלי (53 ק"ג לאחר עליה של 3 ק"ג אותם אני מתקשה. איני מתעמלת באופן סדיר כבר בחצי שנה היות ואני תשושה מאוד; ברצוני לשלב זאת כאשר רמת הברזל תעלה מעט. כך שבינתיים לפחות איני רוצה להוסיף להעלות במשקל אך לשפר את הברזל תודה רבה
פלפלים, ברוקולי, תרד הרבה ירקות ירוקים עשירים מאוד בברזל ודלים בקלוריות אומרים שכדאי לאכול יחד עם זה גם ויטמין סי (נגיד עגבניה או תפוז) כדי לעזור לספיגה
תודה תודה :)
לדעתי את סובל מתת פעילות בלוטת התריס. האם בדקו לך את תפקודה?
ענת, איך זה מתקשר? עדי (ששואלת כי יש לה גם תת פעילות וחוסר הברזל התגלה למרות הטיפול ההורמונלי שהיא מקבלת)
הי בשתי בדיקות נתקבלו תוצאות סותרות בצורה משמעותית כך שאני מחכה לתוצאות בדיקה שלישית ; האם את סובלת מבעיה דומה ?
ענת, כ ל ה כ ב ו ד ! את ממש אוצר, אשמח לשמוע לעצותייך. לדעתי, טיפול הורמונאלי מטפל בהטמעת הברזל בגוף אבל לא מייצר ברזל. שווה לבדוק כמה ברזל הבחורות האלה מכניסות ואיפה הם מבזבזות את הכוח שלהן. מאי-לי
שלום מיק מצב הברזל אצלך בהחלט בכי רע, וחשוב שתקפידי לקחת את תוספי הברזל, בנוסף למזונות עשירים בברזל. ברזל שמגיע ממזון מן החי נספג בקלות רבה יותר מאשר מן הצומח, לכן אולי כדאי שבכל זאת תעשי מאמץ לאכול גם בשר בקר וכבד , לפחות פעם בשבוע כל אחד מהם. מקורות נוספים לברזל מן החי הם בשר הודו אדום, או פסטרמה הודו. עוף ודגים מכילים הרבה פחות ברזל. מקורות של ברזל מן הצומח הם : קטניות כמו גרגרי חומוס, עדשים, אפונה, שעועית יבשה מבושלת, פול. טופו גם כן מכיל כמות יפה של ברזל. אגוזים ופיצוחים למיניהם, טחינה משומשום מלא לא מקולף (להשיג בחנויות טבע), ופירות יבשים. כדי לקבל את הברזל מבלי להשמין יותר מידי נסי להחליף מזונות שאת אוכלת בדרך כלל במזונות אלה, למשל: למרוח על לחם טחינה במקום גבינה, לאכול קטניות מבושלות במקום תוספת של אורז או תפוחי אדמה לארוחות העיקריות, לפזר חופן אגוזים או גרעיני חמניות על סלטים , וכד'. כדי שהברזל מן הצומח ייספג יותר בקלות חשוב לכלול בארוחות גם ירק או פרי טריים עשירים בויטמין C, כמו עגבניה, פלפל, בצל ירוק, עשבי תיבול, קולרבי, מלון, תות שדה, גויאבה, פרי הדר. כדי שהברזל ייספג בלי הפרעות, חשוב שהארוחות שמכילות מזונות עשירים בברזל יהיו ללא מוצרי חלב (הסידן מתחרה עם הברזל ומפריע לספיגתו). קפאין גם כן מפריע לספיגת הברזל, לכן חשוב לא לצרף לארוחות שתיה של קולה, או תה או קפה בסיום הארוחה, אלא רק שעה אחרי סיום הארוחה. בהצלחה.
כמות גדולה של ברזל יש בשזיפים וזה פרי בעונה. אם אינך אוכלת בשר, כ ל ה כ ב ו ד ! תאכלי ירקות ירוקים ובעיקר נבטים אמא שלי אמרה לי פעם: אם זה לא טעים אל תאכל, מה שנקרא: לא טעים-לא קונה (תרתי משמע) לכן, לסיכום, אני ממליץ על שזיפים ! בענין תוספי מזון מתאימים לברזל או המוגלובין: "טיהורית" על בסיס שזיפים - לברזל "אברגרין" על בסיס כלורופיל - להמוגלובין "משקה כלורופיל" למי ששונא להכין סלטים - להמוגלובין וסידן ואם תרצי שירות עד הבית, תשאירי הודעה ב- E-MAIL שלי: [email protected]