הרתחה וטיגון
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום נירה, 1) האם יש בעיה עם הרתחת מים מינרליים? 2) מה עדיף לתת לתינוקות, מי-ברז מורתחים או מים מינרליים מורתחים? 3) האם יש סיכון בשמן-זית מחומם (או טיגון בשמן-זית)?
אורית, לגבי 2 השאלות, אני לא יודעת. לגבי שמן הזית רונית אמרה לי שהוא מתחמצן מידי מהר וזה עיקר הבעיה. עדי
שלום אורית. 1. לא רק שאין בעיה, חובה להרתיח מים מינרלים, מאחר ולא ברור כמה זמן הם בבקבוק, והאם קיים זהום חיידקי או לא. אנשים בוגרים או אפילו ילדים מעל גיל שנתיים יכולים להתמודד עם זהומים כאלה הרבה יותר טוב מאשר תינוקות, ולכן הנחיית משרד הבריאות היא להרתיח מי שתיה לתינוקות עד גיל שנה בכל מקרה, גם אם הם מהברז וגם אם הם מבקבוקים. 2. מי ברז בדרך כלל עשירים במינרלים יותר מאשר מים מינרלים (למרות שמם המתעתע). בדרך כלל מי ברז גם מועשרים בפלואור, הדרוש מאד לתינוק ולכולנו להתפתחות תקינה של העצמות והשיניים. מצד שני, יש הטוענים שמי הברז עלולים להכיל חומרים מזהמים שונים, ומים מינרלים נבדקים בתדירות גבוהה יותר. לדעתי אפשר להשתמש בשניהם, ולתת בשתיה מים מינרלים, אך בבישולים מכל הסוגים להשתמש במי ברז (למשל להכנת דייסות, מרקים וכד'). אם את לא מהחששניות בנושא המים, אפשר בהחלט לתת מי ברז מורתחים גם לשתיה. 3. כל סוג של שמן צמחי שעובר חימום לטמפרטורות גבוהות אינו בריא ואינו רצוי. לכן כדאי לטגן כמה שפחות, בכל סוג של שמן. במקרה הזה דווקא שמן זית ושמן קנולה קצת פחות מזיגים משמנים צמחיים כמו שמן סויה, שמן חריע, שמן תירס וכד'. אך אף אחד מהם לא מוסיף לנו בריאות כשהוא מתחמם לטמפרטורות מאד גבוהות. אם את בכל זאת מטגנת, נסי לעשות זאת בהכי פחות שמן שרק אפשר. בתיאבון.