שאלה לגבי עליות לחץ תוך עיני
דיון מתוך פורום בריאות העין
רציתי לשאול, הבנתי שאצל צעירים שחוו לחץ חריף בגילאי העשרה דווקא ככל שעובר הזמן והגיל עולה לאורך השנים אז בעתיד פחות יחוו לחץ גבוה ויהיה להם לרוב לחץ בטווח הנורמה. האם זה נכון? האם אבל שבהנחה שהלחץ יהיה תקין בעתיד הסיבים יכול לנשור בכל זאת? כי בגלל שהם חוו בעבר טראומה כתוצאה מנזק גלאוקמטי קטן? מה ניתן לעשות?
אכן, אצל חלק מהצעירים עם תסמונת פיזור הפיגמנט (Pigment Dispersion Syndrome), ייתכן שהלחץ התוך-עיני יורד עם הגיל. זה קורה כי עם הזמן הקשתית מפרישה פחות פיגמנט, ולכן יש פחות חסימה של זווית הניקוז בעין. לכן, ייתכן שאדם שסבל מלחץ גבוה בצעירותו, יראה ערכים תקינים בהמשך חייו. אבל – וזה חשוב: גם אם הלחץ מתייצב בטווח התקין, הנזק לגלאוקומה (פגיעה בעצב הראייה) עלול להמשיך להתרחש, במיוחד אם כבר יש קיעור מוגבר או הידללות בסיבי עצב. מה ניתן לעשות? מעקב סדיר אצל רופא עיניים או גלאוקומטולוג – כולל בדיקת שדה ראייה ו-OCT. בדיקות לחץ תקופתיות, גם אם הוא נראה תקין – חשוב לבדוק האם יש תנודתיות או עליות סמויות. במידת הצורך – טיפול מונע בלחץ תוך עיני (גם אם ערכיו בנורמה) אם קיימים סימני נזק פרוגרסיבי. בשורה התחתונה: גם אם הלחץ יורד עם הגיל – חשוב להיות במעקב כדי לוודא שהנזק לא מתקדם.
בהחלט מותר ואף מומלץ להשתמש בטיפות עיניים ליובש באופן קבוע, במיוחד אם את סובלת מאדמומיות או תחושת יובש בזמן הרכבת עדשות מגע או כשאת נמצאת הרבה בדרכים. השימוש בטיפות לחות מדמה את פעולת הדמעות ומסייע לשמור על נוחות וראייה תקינה. עם זאת, חשוב לבחור טיפות ללא חומר משמר, במיוחד לשימוש ממושך. במקרים שבהם הטיפות בלבד לא מספיקות, קיימים טיפולים מתקדמים יותר שניתן לשקול: סחיטת בלוטות מייבומיאן – טיפול שבו מחממים את העפעפיים וסוחטים את בלוטות השומן הסתומות כדי לשפר את יציבות שכבת הדמעות ולמנוע אידוי מהיר. פלאגים פונקטליים – פקקים זעירים שמוכנסים לפתחי ניקוז הדמעות בעפעפיים, וכך שומרים את הדמעות הקיימות לאורך זמן על פני העין, במיוחד אצל מטופלים עם תת-ייצור של דמעות. IPL (Intense Pulsed Light) – טיפול באור פולסיבי אינטנסיבי שמקטין את הדלקת, פותח את בלוטות השומן ומשפר את הרכב שכבת הדמעות. מתאים מאוד ליובש על רקע אידוי מוגבר. סרום אוטולוגי – טיפות עיניים שמופקות מדם המטופל עצמו, עשירות בגורמי גדילה וחלבונים טבעיים. משמשות לריפוי פני העין במקרים קשים של יובש עמיד לטיפול רגיל. רצוי להתייעץ עם רופא עיניים שמתמחה בטיפול ביובש בעיניים כדי להתאים את הטיפול הנכון עבורך. פרופ' מייקל מימוני מנהל יחידת קרנית, רמב"ם יו"ר חוג קרנית בישראל www.mimouni.co.il www.dryeye.co.il www.corneatransplant.co.il www.cataractsurgery.co.il