אירוע מוחי

דיון מתוך פורום  פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי

17/06/2001 | 16:33 | מאת: מורן

ד"ר גוטליב שלום, לפני מספר ימים סבא שלי ( בן 73) קיבל אירוע מוחי. זה החל בכך שלפתע לא יכל לדבר. ההסיטוריה הרפואית שלו כוללת ניתוח מעקפים שעבר לפני כ- 10 שנים, שושנה ברגל וחלק מעורקים ברגליים שהם חסומים . אין רקע של לחץ דם מלבד התקופה האחרונה. ביום הראשון שהגיע לבי"ח לאחר האירוע המוחי הוא עוד הגיב בתנועות מוטוריות שהרופא ביקש ממנו לבצע והכל היה "תקין" חוץ מהעובדה שהסנטר התחתון משותק ובגלל זה לא יכל לדבר. בהמשך המצב כבר החמיר, תגובות איטיות, לעיתים בלילה הוא מתעצבן מאוד עד כדי השתוללות והיום אין לו תפקודי בליעה ומחר רוצים לשים לו זונדה (הרופא טוען שיכול להיות שהמוח מציג לו תמונות וזה מעוות לו את דרך המחשבה) בחיי היום יום סבא שלי פעיל מאוד חברתית ואדם רגיל לכל דבר שאלתי היא האם יש אור בקצה המנהרה? האם המצב יכול לחזור לקדמותו? מנסיונך כמה זמן יכול לקחת תהליך שכזה? אודה לך מאוד על תשובתך.

18/06/2001 | 14:07 | מאת: דר' דניאל גוטליב

לצערי לא המסגרת של הפורום ולא פרוט הפרטים מספיקים כדי לענות לשאלה הכללית ששאלת כך שגם תשושתי תהיה מעט כללית ולא מפורטת. כפי הנראה סובל סבא שלך מהפרעות בליעה משניות לשבץ המוחי. בדרך כלל זהו סימן לשבץ בחומרה בינונית ומעלה ופרושו שבמקרה המוצלח יארך תהליך השיקום מספר שבועות, בממוצע כחודשיים. במקרה הלא מוצלח תהליך השיקום יכול להכשל או שיכולים להופיע סבוכים רפואיים חדשים. הסבא הוא בן שבעים וזהו גיל הנחשב היום לקשיש 'צעיר' ואם היה פעיל ועצמאי לפני השבץ זוהי סיבה נוספת לנסיון שיקומי רציני. צריך להתייחס לעובדה שיש צורך להכניס זונדה כפעולה רפואית הגנתית שנועדה למנוע סבוכים של דלקת ראות ולא כסימן פרוגנוסטי רע (אם כי לעצם העובדה שיש הפרעות בליעה יש ערך פרוגנוסטי שלילי וחולי שבץ עם הפרעות בליעה נפטרים כתוצאה מהאירוע פי שבע מחולי שבץ שאין להם הפרעות בליעה). בטיפול של קלינאית תקשורת מיומנת בבעיות בליעה אחר שבץ מצליחים מרבית החולים האלו לחזור לבליעה שלא דרך זונדה במהלך שבוע עד שבועיים וכבר המצב נראה יותר טוב. בהצלחה.

מנהל פורום פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי