שיקום

דיון מתוך פורום  שיקום לנפגעי נפש - ייעוץ ותמיכה

19/03/2006 | 12:29 | מאת: שאול

שלום גלית אני כבר ארבע שנים לא עובד בגלל הפרעות נפשיות בעקבות משבר, כבר הרבה זמן שאני מרגיש שזה מאחורי ורוצה לצאת מבית ההורים- מקור הבעיה האם יש אירגון שיכול לעזור לי בחודשים הראשונים מבחינת היציאה מהבית? דירה לחודשיים שלושה? איך להתכונן לראיון עבודה - מה להגיד להם? לא רוצה לפנות לביטוח לאומי - גם כי יצאתי מהדיכאון והמשבר וגם אני מפחד שיהיה לי כתם ואני לא אוכל להתקבל לעבודות שאני רוצה ויותר מאוחר ללימודים לאן אפשר לפנות ההורים לא אופציה איך מתחילים חיים מנקודת מוצא כלכךך שלילית? תודה ותבורכי על עבודת הקודש בפורום

19/03/2006 | 18:35 | מאת: גלית קלמנזון

שאול שלום, נקודת מוצא שלילית, אבל לא רק שלילית.... אתה נוגע במספר סוגיות מרכזיות בתהליכי שיקום: הכרה - נקודת האור היא שאתה מכיר בקיומם של הקשיים. הבעייתיות היא שהכרה מן החוץ בקשיים שלך נחוות על ידיך באופן טבעי, כמו על ידי רבים אחרים כבלתי אפשרית מזיקה ובלתי נסבלת. לא ציינת את גילך, אולם, סביר להניח ש - 4 שנים ללא תעסוקה וללא מתן הסברים באשר למצבך להורים ולסביבה בכלל, יכולות לעורר כעסים גדולים או אולי השערות שלהם, כמו לך, קשה לבטא.אולי גם הם, כמוך חשים שיש נושא כאוב בחייך שזקוק להתייחסות אך חוששים להביע זאת בקול מחשש שתיפגע. בעיני השלב הראשון והמשמעותי, אם טרם עשית זאת, הוא פנייה לטיפול. חשיפה בפני גורם מקצועי שאינו מעורב רגשית בחייך יכולה להכיל ולכוון, לעשות סדר ולהפחית חששות. לא ציינת את מקום מגוריך, במקומות רבים בארץ קיימות מרפאות ציבוריות לבריאות הנפש בהן השרות ניתן בחינם, ובמקומות אחרים יש מרפאות של קופות חולים.אשמח לעזור לך במציאת מקום כזה. אם אתה מעוניין, כתוב לי מהו איזור מגוריך. באשר לאפשרות לפנות למוסד לביטוח לאומי. אני מאוד מכבדת את רצונך להשאיר את הדברים, נכון לעכשיו מחוץ למסגרת זו. פנייה למוסד לביטוח לאומי גורמת לרבים לחוש בושה וחשיפה. יש לקחת בחשבון שהעדפה כזו מונעת ממך להנות משרותי שיקום ברמה גבוהה כגון: אבחונים, לימוד מקצוע, השמה (חיפוש עבודה) ותעסוקה מוגנת. כל זאת בליווי עובדי שיקום של המוסד לביטוח לאומי באזור מגוריך - שרות שניתן בחינם ובצידו קיצבה למחייה. בפנייה למוסד לביטוח לאומי יש אפשרות לבקש נכות זמנית לזמן מוגבל ולא לצמיתות (6-24 חודשים), ובתקופה זו להשתמש בה לצורך שיקום. סעיפי הנכות ועצם קיומה חסויים וסודיים. ללא הכרה של המוסד לביטוח לאומי, יש ביכולתך לפנות למחלקה לשרותים חברתיים באזור מגוריך או ללשכת התעסוקה ולבקש מאחד הגורמים הללו מימון לתהליך שיקומי. ברחבי הארץ קיימים מספר מרכזי שיקום המאפשרים לימוד מקצוע, השמה מקצועית, השלמת השכלה עד בגרות מלאה ואבחונים מקצועיים. הגורמים המממנים לכך הם הביטוח הלאומי, לשכת רווחה או לשכת תעסוקה. אפשרות נוספת, סל שיקום. - סל שיקום הוא גוף ששיך למשרד הבריאות ומתוקף חוק מממן שרותי שיקום למי שמוכרים כנכי נפש לפחות ב- 40% נכות. כרגע המסגרת בהקפאה מחוסר תקציב, אך סביר להניח שהדבר ישתנה בהקדם. במידה ותחליט להמנע מפנייה לביטוח הלאומי, ביכולתך לפנות לפסיכיאטר המוכר ע"י הביטוח הלאומי באופן פרטי ולקבל ממנו אישור שאילו היית פונה לביטוח הלאומי, היית זכאי לקבל 40% נכות נפשית לפי סעיף 33 או 34 - סעיפים נפשייים. עם אישור כזה תהיה זכאי לסיוע בתעסוקה,דיור , השמה וכו'. אני מאחל לך, שאול, הרבה הצלחה ואומץ בהתמודדיות ומזמינה את החברים בפורום לייעץ לך מנסיונם. גלית קלמנזון

מנהלי פורום שיקום לנפגעי נפש - ייעוץ ותמיכה