סטטינים

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

07/12/2006 | 16:44 | מאת: עמנואל

שלום אני מקווה, שזהו הפורום הנכון, אחרת אבקש להפנות אותי. אני בן 54 ולפחות מאז 1991 יש לי כולסטרול (CHL) גבוהה. בשנים האחרונות הוא נע בין 250 ל300. למזלי, הכולסטרול הטוב (HDL) גבוהה גם הוא, בין 70 ל80 , כך ש (RF) risk factor, אשר מחושב כחלוקה ביניהם (RF = CHL / HDL), הינו בסביבות 4 ונחשב לסביר. בנוסף, יש לי רמת טריגליצרידים ((TRG גבוהה (בסביבות 300), כך שהכולסטרול הרע (LDL) המחושב לפי 5/LDL=CHL-HDL-TRG גבוה גם הוא (כ160). שאלותיי הן : 1. האם במצב זה עלי לקחת סטטינים ? יש לי רק שני גורמי סיכון בנוסף לשומני דם וזה משקל עודף (BMI בסביבות 30) ולחץ דם גבולי (140/90). מעבר לזה אני לא מעשן, עוסק בפעילות גופנית, אין לי סכרת ואין הסטוריה של התקפי לב במשפחה. 2. אם כן, האם ליפיטור עדיף על סמוביל או ליפידל ? מהקריאה הבנתי כי יש לו פחות תופעות לוואי (כאב שרירים ועוד) והוא אף עדיף על התרופה החדישה, קרסטור, אשר אינה בסל הטפולים. 3. אם כן ליפיטור, אילו נימוקים טובים לרופא המחוזי, שצריך לאשר מתן ליפיטור, כנראה, עקב מחירו, למרות שהתרופה נמצאת בסל. 4. ולבסוף שתי שאלות תם : א) האם risk factor, שדיברתי עליו בהתחלה, עדיין שימושי ברפואה ? קראתי עליו לפני 15 שנה ומאז לא כ"כ פגשתי אותו. ב) האם סטטינים משפיעים לטובה גם על לחץ הדם ? הם הרי מנקים את כלי הדם, ואם "הצנרת" יותר עבירה, לחץ הנוזל אמור לקטון (סליחה על השלכת חוקי הפיזיקה על הרפואה). אודה מאד על התשובות לשאלותיי או לחלקן.

07/12/2006 | 20:45 | מאת: ד"ר אריאל רוגין

שלום רב ותודה על פנייתך, אין דיעה חד משמעית כאשר HDL גבוה בנוכחות LDL גבולי. לדעתי אין צורך כי תיקח סטטינים, מומלץ דיאטה דלת שומנים ומעקב. לגבי גורמי הסיכון הם עדיין תקפים. סטטינים לא מורידים ערכי ל"ד גבוה. בברכה, דר' אריאל רוגין

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים