גירוד שמחמיר בפי הטבעת

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

28/04/2008 | 23:12 | מאת: ניר

דר' זיו שלום. לאחר התעניינות באינטרנט נראה לי שהמידע הבא עשוי להיות רלוונטי (סלח לי על ההרחבה): לפני כחדשיים עברתי ניתוח לכריתת התוספתן. לפני הניתוח קיבלתי אנטיביוטיקות חזקות (ציפרוגיס ו-מטרוג'יל) וכמובן לאחר הניתוח הייתי מאושפז בבית חולים, על כל הכולירות ששורצות בו. מאז הניתוח, שמתי לב שיש לי נקודות בהירות יותר בצואה. (אולי משהו שלא מתעכל, למרות שהתזונה שלי לא השתנתה). בנוסף הופיעו לי גירודים מאד מטרידים בפי הטבעת, לאחר יציאות. הדבר היה מתחיל כמה דקות לאחר יציאה ומאופיין בהפרשה בעלת צבע חום בהיר, כשל צואה מהולה. ניגוב ההפרשה לא הפסיק את הגירוד המטריף, ורק שטיפת האיזור במים זורמים וסבון הפסיקה אותו כמעט לחלוטין (עד ליציאה הבאה). התאפקתי וכמעט שלא גירדתי, במיוחד ככל שהזמן עבר. רופאת משפחה לא זיהתה משהו חריג בבדיקה ויזואלית ורשמה לי משחת דרמקומבין פעם ביום. הרכיבים הפעילים במשחה הם Neomycin (antimicrobial aminoglycosid), triamcinolone (corticosteroid) Nystatin (antifungal) Gramicidin (polypeptide antibiotics) ראוי לציין שבמקביל לקחתי אנטיביוטיקה אוגמנטין לטיפול בבעיה אחרת (כמו שהבנת שמח אצלי עכשיו, אבל זה מקרי, אני לא היפוכונדר :)) בימים הראשונים חשתי הקלה בגירודים אולם לאחר יום עם 3 יציאות היתה החמרה. עכשיו הגירוד מופחת אבל מלווה גם בתחושת שריפה, במיוחד בזמן הליכה, זה בלתי נסבל ללכת. יכול להיות שאני חש פחות בגירוד משום שהשריפה כל כך מציקה. שטיפה בסבון לא עוזרת ושורפת גם היא, כמו גם התכופפות וכל דבר שגורם לשפשוף או מתיחה או הרטבה של האיזור. במשפחה שלי ידוע לי לפחות על מקרה אחד של גירוד באנוס אבל בן המשפחה לא ניסה לטפל בתופעה, כך שיתכן מאד שאיננה כרונית אצלו ופשוט מוזנחת ונמשכת. בכל אופן אצלי היא הופיעה באופן פתאומי כפי שתיארתי. כל התחושות שתיארתי הן חיצוניות ומורגשות בחלק החיצוני של פי הטבעת, ממש בחריץ ולא בפנים. לגירוד אין קשר ליום ולילה, רק לכמה זמן עבר מהיציאה... אין כמעט סיכוי שקיבלתי את זה מיחסי מין. אני מפסיק לקחת תרופות היום אבל קבעו לי תור לפרוקטולוג רק לעוד שבוע וחצי וביינתיים אני משתגע. יש לך מידע כלשהו שיכול לעזור לי? המון תודה מראש, ניר.

לקריאה נוספת והעמקה
28/04/2008 | 23:16 | מאת: ניר

29/04/2008 | 03:26 | מאת: יואל

בתקופה האחרונה אני מתעורר בלילות עם גרד עד בפי הטבעת. ולאחרונה גם בשק האשכים. שמתי לב כי משחת קורטיזון 10 מאד עודרת ומיידית.האם יש בעייה להשתמש בה ולא ממש באופן קבוע אלא רק בהתקף?

03/05/2008 | 22:30 | מאת: ד"ר עודד זמורה

ניר שלום, ראשית התנצלותי על העיכוב במתן התשובה. גרד אנאלי הוא תופעה רפואית מוכרת שיכולות להיות לה סיבות רבות, ורובן אינן קשורות לניתוח התוספתן שעברת או לטיפול שקיבלת באוגמנטין. המשחה שקיבלת היא בעיקרה משחה אנטיביוטית, ומאחר שמקור הגרג לרוב אינו בזיהום חיידקי, משחה זו לרוב אינה יעילה. אנו גם לא נוטים להמליץ על משחות המכילות סטרואידים, כגון קורטיזון, הגורמים לעור להיות יותר דק ורגיש, אלא אם יש אבחנה של גרד אלרגי המטופל בסטרואידים. אם כבר משחה, מומלץ להשתמש פשוט במשחת הגנה לעור כגון משחה שמורחים לתינוקות, כגון בייבי פסטה, דזיטן, פנטן, עדינול ועוד, שניתן לקנות ללא מרשם. מומלץ מאד לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג להכוונת הבירור והטיפול. מעט מידע כללי על גרד אנאלי: גרד סביב אזור פי הטבעת הינו תופעה שכיחה, ויכולה להיות מורגשת יותר בלילה או לאחר יציאה. לעיתים נוצר דחף מתמיד ובלתי נשלט לגרד, הפוגע קשות באיכות החיים ויכול לפגוע בעור סביב פי הטבעת. גרד אנאלי יכול להיגרם ממספר גורמים, ולעיתים הוא קורה ללא סיבה ספציפית שניתן להצביע עליה. אחת הסיבות יכולה להיות ניקוי יתר של אזור פי הטבעת, או לחות סביב פי הטבעת כתוצאה מהזעה מוגברת. במקרים של קושי בשליטה בסוגר פי הטבעת, דליפה של צואה הינה סיבה נוספת. בחלק מהאנשים צואה רכה או מגרה יכולה להיגרם עקב שתייה בכמות ניכרת. גרד יכול להיות קשור גם לשתיית אלכוהול ובעיקר בירה, חלב, מיץ הדרים, ומשקאות המכילים קופאין כמו: קפה,תה וקולה, ומאכלים כמו שוקולד, פירות, עגבניות ופופקורן. סיבות אחרות והרבה פחות שכיחות לגרד סביב פי הטבעת כוללות תולעים, פסוריאזיס, אקזמה, טחורים, פיסורה אנאלית, זיהומים ואלרגיות. כאמור די נדיר שטחורים פנימיים מתבטאים העיקר בגרד, וזה יכול לקרות בעיקר אם בעקבות הטחורים יש דליפה של נוזל באיזור פי הטבעת. קנדידה בנרתיק יכולה לעיתים לגרום לפריחה בעור סביב פי הטבעת ולהביא לגרד, אך גם זה אינו שכיח. חשוב להיבדק על ידי כירורג קולורקטאלי, המומחה לבעיות אלו, כדי לנסות והבדיל בין סיבות שונות אלו, שהטיפול בהן לעיתים שונה. במקרים בהם לא נמצאת סיבה ספציפית לגרד, הטיפול כולל בעיקרו אמצעים לשמירה על עור פי הטבעת, והמנעות ממאכלים ומשקאות שיכולים להגביר גרד שהוזכרו למעלה. בין האמצעים המקומיים: להימנע מטראומה נוספת לאזור הנגוע: לא להשתמש בסבון מכל סוג שהוא, לא לשפשף את האזור, להשתמש במגבונים לחים לנגב ובנגיעות, להשתדל לא לגרד. גרוד גורם לנזק נוסף שמחמיר את הגרד. להימנע מלחות באזור האנאלי: בגדים תחתונים מכותנה, להימנע משמוש באבקות מבושמות להשתמש רק במשחות הניתנות ע"י הרופא המטפל, או במשחות הגנה כנגד תפרחת חיתולים שניתן לקנות בכל בית מרקחת ללא מרשם. מומלץ להמנע ממשחות המכילות סטרואידים. להימנע משתייה מוגברת

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה