כאבי פנטום כרוניים

דיון מתוך פורום  תמיכה לסובלים מכאב כרוני

12/03/2007 | 10:13 | מאת: עדן

שלום, אני אישה בת 53 סובלת מכאבי פנטום קשים עקב קטיעת רגל מעל הברך מתאונת דרכים שעברתי לפני 9 שנים. עברתי טיפולים רבים כולל ניתוחים פולשנים, כגון קטיעת עצב (ניאורומה) החדרת אלקטרודות בגב שלא עזר והסרנו אותם.. כמו כן עברתי 4 פעמים גלי רדיו במרפאת כאב באיכלוב (ד"ר ניב ז"ל) בכל השנים אני משתמשת באוקסיקונטין (מורפיום) 160 מ"ג ליום שמעט עוזר לי. למען האמת אני כבר לא יודעת אם יש לי כאב או שאני מכורה לתרופה ולכן הכאב מתחיל בשעה שאני אמורה לקחת את התרופה. אני מעוניינת להיגמל מהאוקסיקונטין כי אני פוחדת שיזיק לי (כבר מזיק) האם ניתן להיגמל מתרופה זאת...? מה עלי לעשות ..? אנא עיזרו לי ...אני מיואשת , אני בדיכאון כי איני יכולה להפסיק עם התרופה בעצמי .

12/03/2007 | 11:43 | מאת: דניאלה

עדן שלום, אני יודעת עד כמה התמודדות עם כאב ממושך, ובוודאי כאב מסוג כאב רפאים יכולה להיות קשה, מייגעת ועם עליות ומורדות. ציינת שבעבר טופלת במירפאתו של פרופ' ניב ז"ל, אך האם כעת את בטיפול מסודר במירפאת כאב? כמו"כ כתבת שהאוקסיקונטין מזיק לך כבר, במה זה מתבטא? לכל תרופה יש יתרונות וחסרונות, כל עוד יעילותה עולה על תופעות הלוואי שלה, לרוב הסיכון שווה. סה"כ למרות הדעות הקדומות, אוקסיקונטין נחשבת לתרופה בטוחה למדי לשימוש ממושך, אינה פוגעת במערכות חיוניות (כבד, כליות, מע' עיכול וכו') ואם בשלב הנוכחי היא מאזנת את הכאב בצורה משביעת רצון יחסית, אז מדוע להפסיק רק בגלל ה"פחד מהתמכרות". נכון, קיימת התרגלות גופנית לתרופה (כפי שקיימת בתרופות רבות נוספות) אך יש להבדיל זאת מהתמכרות, שזו בעצם התרגלות נפשית וצורך ליטול אותה לצרכים אחרים מאשר אליהם הותוותה, כגון למטרות של הפקת הנאה, לרגיעה, השראת שינה וכו'. במינון כזה הפסקתה צריכה להיות הדרגתית לפי הנחיות רופא עמ"נ שלא תתפתחנה תופעות גמילה (בגלל ההתרגלות הגופנית),אך השאלה האם החשש שלך מהשימוש בתרופה שווה את החמרת הכאב שיבוא עם הפסקתה? אם אינך מטופלת כעת באופן מסודר במירפאה, הייתי מציעה לפנות לאחת ממרפאות הכאב באיזור מגורייך, אם תחליטי שהפחתת מינון האוקסיקונטין זה הדבר הנכון עבורך, יוכלו לפחות להנחות אותך לעשות זאת בבטחה, כמו"כ אולי יוכלו במקום זאת לתת לך תכשיר חלופי שאינו נרקוטי, שכן בשנים האחרונות נכללו מס' תכשירים חדשים שעשויים להיות יעיליפ בסוג הכאב שלך, ואולי טרם ניסית אותם, כדוגמת-גבפנטין או ליריקה. כל טוב ובהצלחה, דניאלה

12/03/2007 | 15:26 | מאת:

שלום לך עדן יקרה, כאבי פנטום הם בהחלט כאבים מתישים וקשים להתמודדות וטבעי שישנם תקופות שבהם נשברים ותקפות שבהם מצליחים לתפקד טוב יותר. לא אחזור על דבריה של דניאלה ורק אוסיף שאכן, ניתן להיגמל מתרופה כזו אך חיוני לעשות זאת בליווי רפואי מלא והורדה מדורגת במינונים ע"פ המלצת רופא בלבד כי אחרת את יכולה להכניס את גופך למצד דחק ולעורר תגובות לא נעימות. מעבר לכך, עלי לחזק את דבריה של דניאלה לגבי החשיבות של השימוש בתרופות אופיאודיות אם הן אכן מקלות על הכאבים - הרי מה שחשוב זה היכולת לתפקד ואם אוקסיקונטין נותן לך את היכולת לתפקד יותר טוב, האם זה לא הדבר הכי חשוב? כל המחקרים מראים שאנשים הלוקחים תרופות מן הסוג הזה למטרת טיפול בכאב קשה אינם נוטים להתמכר לתרופה. אני לוקחת מספר אופיואידים כבר שנים רבות ואמנם הם גם גרמו לי לבעיות במערכת העיכול וכן הלאה, זה עדיין משתלם לי, למרות שהכאבים אינם חולפים לעולם, הם רק נהיים יותר כהים אך במצב שלנו, כל טיפה של הקלה זה עולם ומלואו. על כן, אני מכבדת כל החלטה שתקחי בעניין זה ורק מבקשת ממך לא להחליט לבד בעניין זה אלא לעשות זאת בליווי של מומחה לטיפול בכאב. אם אפשר לעזור עוד - אנחנו פה בשבילך. לבינתיים כל מה שאני יכולה לעשות זה לשלוח לך זריקת עידוד ורטואלית שמשלבת בה כוחות לשרוד, מתוך הבנה מלאה למצבך.... מנדי