בקשה לתשובות - סרטן השד

דיון מתוך פורום  סרטן השד

06/12/2004 | 15:30 | מאת: נועה

שלום לכולם/ן בקשה לתשובות. היום גילו אצל אמי גוש קטן מאוד בגודל של 6-7 מ"מ עמוק בשד. עוד השבוע תלקח דגימה מהשד. השאלות שעולות רבות ומפחידות ואני מבקשת עזרה. האם זוהי ביופסיה? האם יכול להיות שהגוש הקטן הזה הוא שפיר? מה קורה מעתה והלאה? אני מאוד מודה לכל מי שיענה לי.

06/12/2004 | 16:02 | מאת: צוות אחת מתשע

שלום נועה, ברורה הדאגה והפחד עד לקבלת תשובה. דגימה היא אכן ביופסיה שניתן לעשות בכמה דרכים:- ביופסיה - לקיחת מדגם תאים מהשד לצורך אבחון. קיימות מספר שיטות לביצוע ביופסיה כפי שיפורט להלן. הרופא בוחר באיזו שיטה לנקוט בהתאם לנסיבות הייחודיות של הגידול. יתכן ויהיה צורך לבצע יותר מביופסיה אחת. ביופסית מחט - Fine Needle Aspiration (FNA) - זו שיטת ביופסיה באמצעותה שואבים נוזל או תאים באמצעות מזרק ומחט מאד דקה. הנוזל המוצא נבדק במיקרוסקופ וקבלת התוצאות אורכת כשבוע ימים ( אלא אם הבדיקה מתבצעת במרפאת שד בה מתקיים התהליך כולו ביום אחד ). FNA נחשבת לשיטה יעילה במקרים בהם ניתן להבחין בגוש בבירור. במקרים שיש שינויים המובחנים בעזרת הממוגרפיה אך לא ניתן למשש ו\או למקם אותם מבצעים בדיקת FNA בסיוע אולטרסאונד. המומחה המבצע נעזר בתמונות המתקבלות מהצילום או הסריקה על מנת לכוון את המחט למקום בו אובחנה התופעה החריגה. ביופסית ליבה – Tru-Cut/Needle/ Core Biopsy . בעקבות בדיקת ה- FNA , אך גם במקרים בהם בדיקה זו לא נערכה , יתכן ויהיה צורך לבצע Core Biopsy . בדיקה זו נקראת גם Needle Biopsy ו- Tru-Cut Biopsy. בבדיקה זו נעזרים במחט גדולה בעזרתה ניתן להסיר דגימה של רקמה מהגוש החשוד. הבדיקה מבוצעת בהרדמה מקומית, ובעקבותיה יתכן ויהיה כאב בשד, ותבחיני בחבלות אשר תחלופנה עם הזמן. הביופסיה אינה מחייבת ביצוע תפרים ולאחר סיומה ניתן ללכת הביתה. דגימות הרקמה נשלחות לבדיקה במעבדה פתולוגית, שתקבע אם מדובר בגוש שפיר או ממאיר. ביופסיה ניתוחית ( Surgical Biopsy ) - לעתים גם בדיקת ביופסית הליבה (Needle Core Biopsy ) אינה נותנת מידע מספיק לגבי אופיו של הגוש או האזור החשוד בשד, או שהרופא יחליט לעשות ביופסיה זו מבלי להיעזר באחרות קודם. במקרה כזה יהיה צורך לבצע ביופסית חתך ( Incision Biopsy ) , שהיא ניתוח קל להסרת הגידול או האזור החשוד. שיטת ביופסיה זו נקראת לעתים גם ביופסית הקפאת רקמה - Frozen Section Biopsy. ביופסיה כזו מבוצעת תחת הרדמה - כללית או מקומית. במידה והבדיקה הפתולוגית מעידה על קיום סרטן יתכן והרופא ירצה להמשיך בניתוח להסרת האזור הנגוע ולהוצאת בלוטות לימפה בבית השחי. אם נשקלת האופציה של ביצוע ביופסיה ניתוחית( הקפאת רקמה ) עמדי על כך שתינתן לך שהות לחשוב על האופציות לטיפול העומדות בפניך לפני שתתני את הסכמתך לניתוח. זכרי, אינך חייבת לחתום על טופס ההסכמה מראש. על פי חוק זכויות החולה זכותך קודם כל להתעורר מההרדמה , לשקול את האפשרויות, ולקבל החלטות שקולות. לעתים צריך לשהות את הלילה שלאחר הניתוח בבית חולים לשם השגחה, ובעקבות הניתוח יהיה פצע קטן עם תפרים. ביופסיה "ממקמת" (Biopsy Localisation ). במידה ואין גוש הניתן למישוש, או שהאזור החשוד קטן מאד , יתכן ותבוצע פרוצדורה המסייעת למקם את האזור החשוד . הבדיקה שתבוצע תהיה ביופסיה "ממקמת" שמטרתה לאתר את המיקום המדויק של הגידול. בבדיקה זו מחדירים חוט מתכת דק אל האזור החשוד בשד. חוט המתכת מונחה למקום המתאים בעזרת אולטרסאונד או ממוגרפיה. החוט מקובע בזהירות ונשאר במקום עד לביצוע הניתוח, על פי רוב באותו יום. בניתוח מסירים את האזור החשוד ושולחים את הביופסיה לבדיקה. בהמשך צריך לחכות לתשובה מהביופסיה. רק בכדי לסבר את אוזנך 80% מהגושים המתגלים בשד הם שפירים. כל שאלה , את מזומנת לשאול, אנו לרשותך תמיד. אנו מקוות שתקבלו בשורות טובות בברכה, צוות אחת מתשע

06/12/2004 | 16:22 | מאת: נועה

מנהל פורום סרטן השד