שאלה לד"ר רוני

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

26/12/2002 | 01:39 | מאת: איש

ככירוג פה ולסת העובד בארה"ב (ואולי שם הנוהלים וההוריות קצת שונות ?!...) רציתי לשמוע את דעתך: לפני מספר ימים עברתי ניתוח להארכת כותרת... הניתוח נכשל היות והרופא שביצע זאת טען שיש שבר בקצה השורש ועקר את השן... לפני הניתוח וגם לאחריו הוא לא ביצע צילום !!! האם יתכן שהיה שבר מטיפול קודם ושלא נתן אותות חיצוניים... ??? או שהשבר נוצר כתוצאה מהטיפול הנוכחי לצורך ההארכת הכותרת ??? ובמידה ואכן כך האם אין דרך לתקן זאת ולהשלים את פעולת ההארכה וחובה לעקור? תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה
26/12/2002 | 20:07 | מאת: ד"ר גרינבאום

איש יקר שלום. אין הרבה הבדלים בין הגישה האמריקאית לגישה הישראלית למקרה כגון זה מלבד העובדה שרוב הרופאים האמריקאים בהשראת חברות הביטוח נוטים פחות ופחות להיכנס לפרוצדורות שהפרוגנוזה שלהן חצוייה או קרוב לכך כאשר ישנו הפתרון של שתל (במקרים המתאימים לכך ) שהפרוגנוזה שלו גבוהה כ90%.כמו-כן נעשות פעולות "כיסתוח" רבות בארה"ב הנובעות מריבוי התביעות בארץ זו ועליית תעריפי הפרמיות של הביטוח של אחריות מקצועית לממדים בלתי אפשריים אצל רופאים עתירי תביעות . גם כאן מקובל לעדכן את הפציינט בסיכויי ההצלחה לפני ביצוע הטיפול .לגבי ההסתמכות על צילום רנטגן לפני ואחרי הניתוח אני מניח שצילום סטטוס או פנורמי עדכני היה לפני רופאך ועליו הסתמך ולגבי הצילום אחרי הניתוח - זה איננו הכרחי כשהרופא רואה ברורות את השבר בשורש (שלא תמיד ניתן לראותו בצילום ).

27/12/2002 | 06:01 | מאת: איש

תודה לשניכם על ההתיחסות... ובכל זאת ארצה לברר סוגייה נוספת : שום צילום לא היה מונח בפני הרופא , לפני ביצוע הניתוח,יתרה מזאת כיוון שאני ביקשתי צילום בשביל חברת הביטוח הוא טען שאין צורך בצילום... בנוסף היה משוכנע ב 100% שיצליח בניתוח האם פרוגנוזה=סיכוי ??? הרי שכאן לא היה לו ספק וכך גם הדריך אותי... הוא טען שאין סיכוי שהניתוח לא יצליח.... צילום אחרי הניתוח כדי לראות שלא נשאר חלקיק מהשורש ( כפי ששמעתי שקורה לעיתים) וכיוון שאני נותרתי בלי השן וגם בצד השני של הפה חסרות לי שיניים - מצבי עגום מאוד ! רציתי לדעת אם תוכלו רגע לצאת מהנעליים שלכם כרופאים ולהכנס רגע לנעליי כפציינט ולהגיד לי מה לעשות ?

27/12/2002 | 04:09 | מאת: ד"ר רוני

שלום איש יקר. ניתוחי הארכת כותרת מבוצעים לרב ע"י פריודונט = מומחה לטיפולי חניכיים ולא בהכרך ע"י כירורג פה ולסת. ניתוחי הארכת כותרת נועדו לאפשר המשך טיפול שיקומי=כתר,גשר או משמר = סתימות בשיניים עם עבר של עששת עמוקה או שבר עמוק המונע שיקום מתחת לקו החניכיים. כמו כל טיפול שיניים גם ההחלטה על ניתוח הארכת כותרת דורשת בדיקה קלינית ורנטגנית יסודית לפני הטיפול עצמו- על כן לא סביר להחליט ולבצע ניתוח כזה ללא צילום רנטגן - נשך מקביל + צילום פריאפיקלי. שברים וסדקים בשורשי השיניים הם תופעה ידועה ,ושיניים רבות נעקרות לאחר שאובחן שבר\סדק בשורש שן כזו אינה ברת תיקון והטיפול המקובל הוא עקירע ובמידת האפשר שתל ושיקום מאוחר יותר - כאמור בשיעורי הצלחה גבוהים מאד 90% ויותר. לפעמים אי אפשר לאבחן שבר\סדק קלינית או רנטגנית לפני הטיפול או הניתוח,במהלך הניתוח נחשף אזור של השורש שהיה מכוסה ברקמת חניכיים ואז ניתן לזהות את הסדק\שבר -כאן אנו נעזרים במיקרוסקופ בזמן ניתוחים אילו וזה עוזר מאד באבחון נכון. סבירות נמוכה ששבר ייגרם כתוצאה מניתוח הארכת כותרת. סביר יותר שהשבר\סדק בשורש היה שם לפני הניתוח כתוצאה מטיפול קודם (כגון סתימות גדולות טיפלי שורש ומיבנים) לא סימנים קליניים והאבחנה בוצעה בזמן הניתוח. אין אפשרות לתקן שבר\סדק בשורש ,השן אבודה ורצוי לעקרה בהקדם האפשרי ולאפשר ריפוי לקראת שיקום בעזרת שתל בהמשך. מקווה שעניתי לכל שאלותיך. בהצלחה , רוני

מנהל פורום רפואת שיניים