סטריליזציה

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

28/05/2000 | 20:01 | מאת: אנונימית

שלום , אני מטופלת מזה שנים רבות במרפאת שיניים בעירי הרופאים בה מאוד מקצועיים ולשביעות רצוני והם גם נחמדים,אדיבים וסובלנים. מטרידה אותי בעייה אחת, לא נראה לי שרמת הסטרליזיזציה שלהם כה גבוהה ,גם כשמדובר בכלים שאמורים להיות חד פעמיים. כנראה מטעמי חסכון כספיים. כשניסיתי לשאול זאת ,כמובן שזכיתי לתשובה שלילית ונמסר לי שהכל נקי וחדש. היום במהלך הטיפול ראיתי שהצינורית של שאיבת הרוק ממש אבל ממש לא נקייה וכשבחנתי זאת מול הצינוריות החדשות שבצד אי אפשר היה לטעות,הצינורית שלי לא הייתה חדשה. זה כמובן מאוד מלחיץ כי יש גם מזרקים וכו' בעבר יצא לי להיות במרפאה אחרת בה הרופאים עושים פחות רושם מקצועי אך מראים רמת סטריליזציה גבוהה. מה אתה כרופא מציע לי? איך אפשר לפתור את הבעייה מבלי לפגוע וגם מבלי להפגע? איך בכלל ניתן לבדוק את זה?

28/05/2000 | 22:53 | מאת: ד"ר עודד שרון

לאנונימית המוטרדת שלום! כמו רוב האוכלוסיה, גם את בוודאי קשובה למתרחש בעידן המודרני ולסכנות האורבות עם הירידה באפקטיביות של האנטביוטיקה וההתחזקות היחסית של הגורמים הפתוגניים השונים(וירוסים המשנים קונפיגורציה חדשות לבקרים וגם חיידקיםכאלה ואחרים). אין ולא יהיה כל הסבר או סיבה לתנאי סיטרול כפי שתארת ואין ולא תהיה הצדקה או מחילה במקרה של נזק שיגרם. לכן, לעניות דעתי כדאי לך להעלות את הבעיה לפני הרופא האחראי בדיוק כפי שהיא מצטיירת בעינייך ובמידה ולא תבואי על סיפוקך הייתי מציע לך לשקול קבלת טיפול במקום שאינו מסכן את בריאותך (וגם את בריאות הצוות במרפאה למרות שנוטים לשכוח זאת). בנוסף אין לראות בניהול מסוג זה "מקצועיות" ולא ניתן להפריד בין "מקצועיות" לבין תנאי סיטרול בסיסיים אשר מהווים בהכרח חלק מהתנהגות מקצועית של העוסקים ברפואה. לכן גם יתכן שהערכתך בדבר מיומנות העוסקים הנ"ל אינה מדוייקת. בברכה, עודד שרון

29/05/2000 | 01:53 | מאת: ד"ר גרינבאום

אנונימית יקרה . לצערי אינני יכול להצטרף לדר' עודד שרון בחריצת הדין על המרפאה שבה הינך עוברת טיפול שיניים על פי שאלתך . לעולם לא אחליט על מצב תנאי עיקור וחיטוי של מרפאת שיניים לפי דיווחי המתרפאים אלא שבתוקף תפקידי כרופא שיניים של לשכת מחוז , הייתי מבקר במרפאה הנ"ל כדי להתרשם מהתנאים ובמידת הצורך מעיר לצוות ומנחה אותם כיצד לשמור על בריאות הציבור . רק במקרים קיצוניים כשהמצב לא ניתן לשיפור נשקלת על ידי רופא/ת המחוז סגירת המרפאה עד לתיקון כל הליקויים . בדרך זו מושגים גם חינוך צוות המרפאה לבריאות תוך הדרכתם הצמודה וגם ושיפור רמת העיקור לרמה הנדרשת כך שהמתרפאים יוכלו בעתיד לקבל במרפאת השיניים בה טופלו בעבר גם טיפול טוב וגם ביטחון שאין במרפאת השיניים סכנת הידבקות במחלות זיהומיות . אני מציע לך להציג שאילתא בנושא תנאי העיקור במרפאתך לרופא השיניים המחוזי היושב בלשכת הבריאות המחוזית של מחוז מגורייך ומשוכנעני שהוא ינהג בדרך בה נקבתי וכך תוכלי להיות סמוכה ובטוחה שהעיקור של המכשירים והחלפת מוצצי הרוק והמזרקים הם כנדרש בהנחיות משרד הבריאות למניעת העברת זיהומים ממתרפא/ה לשני/ה . תוכלי כמובן לדרוש לשמור על חסיון זהותך בהסתמך על רצונך להוסיף ולהיות מטופלת במרפאה הנ"ל לאחר בדיקתה ועידכונה במידת הנדרש. זכרי אין מדובר בהלשנה אלא בשאילתא שמטרתה להבטיח מעל לכל חשד את בריאותך ובריאות שאר המטופלים במרפאה .

01/06/2000 | 23:45 | מאת: מתעניינת- שאלה לד"ר גרינבאום

איך אתה כרופא מחוז בודק את תנאי הסטרול העיקור והחיטוי כי ברור שבזמן בקורתהכל יהיה יפה וטהור על פניו

29/05/2000 | 01:53 | מאת: ד"ר גרינבאום

אנונימית יקרה . לצערי אינני יכול להצטרף לדר' עודד שרון בחריצת הדין על המרפאה שבה הינך עוברת טיפול שיניים על פי שאלתך . לעולם לא אחליט על מצב תנאי עיקור וחיטוי של מרפאת שיניים לפי דיווחי המתרפאים אלא שבתוקף תפקידי כרופא שיניים של לשכת מחוז , הייתי מבקר במרפאה הנ"ל כדי להתרשם מהתנאים ובמידת הצורך מעיר לצוות ומנחה אותם כיצד לשמור על בריאות הציבור . רק במקרים קיצוניים כשהמצב לא ניתן לשיפור נשקלת על ידי רופא/ת המחוז סגירת המרפאה עד לתיקון כל הליקויים . בדרך זו מושגים גם חינוך צוות המרפאה לבריאות תוך הדרכתם הצמודה וגם ושיפור רמת העיקור לרמה הנדרשת כך שהמתרפאים יוכלו בעתיד לקבל במרפאת השיניים בה טופלו בעבר גם טיפול טוב וגם ביטחון שאין במרפאת השיניים סכנת הידבקות במחלות זיהומיות . אני מציע לך להציג שאילתא בנושא תנאי העיקור במרפאתך לרופא השיניים המחוזי היושב בלשכת הבריאות המחוזית של מחוז מגורייך ומשוכנעני שהוא ינהג בדרך בה נקבתי וכך תוכלי להיות סמוכה ובטוחה שהעיקור של המכשירים והחלפת מוצצי הרוק והמזרקים הם כנדרש בהנחיות משרד הבריאות למניעת העברת זיהומים ממתרפא/ה לשני/ה . תוכלי כמובן לדרוש לשמור על חסיון זהותך בהסתמך על רצונך להוסיף ולהיות מטופלת במרפאה הנ"ל לאחר בדיקתה ועידכונה במידת הנדרש. זכרי אין מדובר בהלשנה אלא בשאילתא שמטרתה להבטיח מעל לכל חשד את בריאותך ובריאות שאר המטופלים במרפאה .

29/05/2000 | 06:27 | מאת: המוטרדת

הבעייה שהועלתה כאן מטרידה רבים וטוב שהועלתה האם מעבר למחלות זיהומיות שונות ניתן להדבק באיידס דרך רופא שיניים או שוירוס זה לא "חי" באויר, כלומר אם אין מגע ישיר של דם בדם אינו עובר. כי גם בין מטופל למטופל חולפים כמה רגעים. איך מגיעים לרופא המחוזי באיזור המגורים איפה ניתן למצוא את השמות והכתובות.?

29/05/2000 | 01:54 | מאת: ד"ר גרינבאום

אנונימית יקרה . לצערי אינני יכול להצטרף לדר' עודד שרון בחריצת הדין על המרפאה שבה הינך עוברת טיפול שיניים על פי שאלתך . לעולם לא אחליט על מצב תנאי עיקור וחיטוי של מרפאת שיניים לפי דיווחי המתרפאים אלא שבתוקף תפקידי כרופא שיניים של לשכת מחוז , הייתי מבקר במרפאה הנ"ל כדי להתרשם מהתנאים ובמידת הצורך מעיר לצוות ומנחה אותם כיצד לשמור על בריאות הציבור . רק במקרים קיצוניים כשהמצב לא ניתן לשיפור נשקלת על ידי רופא/ת המחוז סגירת המרפאה עד לתיקון כל הליקויים . בדרך זו מושגים גם חינוך צוות המרפאה לבריאות תוך הדרכתם הצמודה וגם ושיפור רמת העיקור לרמה הנדרשת כך שהמתרפאים יוכלו בעתיד לקבל במרפאת השיניים בה טופלו בעבר גם טיפול טוב וגם ביטחון שאין במרפאת השיניים סכנת הידבקות במחלות זיהומיות . אני מציע לך להציג שאילתא בנושא תנאי העיקור במרפאתך לרופא השיניים המחוזי היושב בלשכת הבריאות המחוזית של מחוז מגורייך ומשוכנעני שהוא ינהג בדרך בה נקבתי וכך תוכלי להיות סמוכה ובטוחה שהעיקור של המכשירים והחלפת מוצצי הרוק והמזרקים הם כנדרש בהנחיות משרד הבריאות למניעת העברת זיהומים ממתרפא/ה לשני/ה . תוכלי כמובן לדרוש לשמור על חסיון זהותך בהסתמך על רצונך להוסיף ולהיות מטופלת במרפאה הנ"ל לאחר בדיקתה ועידכונה במידת הנדרש. זכרי אין מדובר בהלשנה אלא בשאילתא שמטרתה להבטיח מעל לכל חשד את בריאותך ובריאות שאר המטופלים במרפאה .

29/05/2000 | 22:26 | מאת: ד"ר גרינבאום

ברצוני לחזור ולהדגיש בענין סטריליזציה . הנחיות משרד הבריאות מחיבות לעקר (לבצע סטריליזציה הקוטלת בודאות חיידקים ונבגי חיידקים)כל כלי לשימוש חוזר בפי המתרפא טרם השימוש בו אין מדובר בחיטוי שהוא ניגוב בתרסיס של תמיסת חיטוי מרוכזת שאיננו קוטל נבגים וחיידקים ווירוסים עמידים בוודאות אלא בוידוא חיסול כל הנ"ל .וידוא כזה מושג רק כאשר הכלי נשמר באריזה הרמטית שצבע נייר האינדיקציה שלו בד"כ מאדום לחום או מתכלת לסגול כהה ורק כך יכול הרופא לדעת שהכלי שבידו נטול חיידקים וירוסים ונבגים ואינו מסכן את בריאות הציבור של מתרפאיו. בדיקות תקופתיות הנעשות תוך נסיון לגדל נבגים חיים במעבדה מיקרוביולוגית לאחר הפעלת האוטוקלב כשהם בתוכו ע"מ לוודא את יכולת הקטילה של המכשיר ותקינותו . הנחיות אלה מחייבות לעקר גם זויתנים וטורבינות הנושאות את המקדחים בין מתרפא למשנהו (אלה נתנים לעיקור אך ורק באוטוקלאב בטמפרטורה 135 מעלות חום ובלחץ שתי אטמוספירות למשך כעשרים דקות ). ההנחיות של משרד הבריאות מחייבות שימוש ככל הניתן בציוד חד פעמי למוצצי רוק וצינוריות לסקשן ואפילו למזרקי אויר ומים ישנן צינוריות חד פעמיות להחלפה .ניתן להוריד עותק של ההנחיות למניעת העברת זיהומים ברפואת שיניים מיולי 1997- באתר של משרד הבריאות בתת אתר של האגף לבריאות השן. כל הנ"ל בא למנוע העברת מחלות מידבקות ממתרפא לבא אחריו כגון:צהבות ,שחפת תזיהומים בחייידקים אלימים אחרים ובין היתר איידס (שהוא הוירוס הרגיש ביותר ליובש וטמפרטורה של 50 מעלות מספיקה להשמידו). רופאי השיניים הם בד"כ ציבור עם משמעת פנימית ודאגה עזה לבריאות המתרפאים ורובם שומרים קלה כחמורה על ההנחיות . אם נתקלתם במקרה בצוות מרפאת שיניים אשר אינו מעודכן בהנחיות למניעת זיהומים -תפקיד מפקחי משרד הבריאות בנושא זה שכולם רופאים במקצועם לעדכנם כיצד לשמור על בריאות הציבור .אם ישנן שאלות או חששות אליהם יש לפנות תחילה לבדוק אם התהליך של העיקור תקין כנדרש .

02/06/2000 | 11:25 | מאת: אנונימית

תודה לד"ר גרינבאום ולאחרים הנושא שהועלה זכה לתגובות מהירות אמינות ומקצועיות ויש להעריך את מלאכת הקודש שעוסק בה מנהל האתר על ידי מענה לתשובות באינטרנט. ת ו ד ה

02/06/2000 | 13:05 | מאת: ד"ר גרינבאום

תודות גם לדר' מויסה ליאת ודר' עודד שרון על שהשתתפו בדיון החשוב !

מנהל פורום רפואת שיניים