סתימות לבנות וכסופות

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

09/03/2000 | 17:20 | מאת: גיגי

שלום רב, האם תוכל לפרט את ההבדלים (פרט להבדל האסתטי) בין סתימות לבנות לכסופות בנקודות הבאות: עמידות, רגישות לחום/קור, עלות וכו' ? תודה מראש, גיגי.

10/03/2000 | 18:31 | מאת: ד"ר רןנן ר.

כעיקרון, היום ,שיחזורים העשויים מתכת ושיחזורים לבנים העשויים מחומר מרוכב בצבע השן הוכחו כטובים בשימוש בשני המקרים. יתרונות השיחזורים המתכתיים הם שאמינותם לאורך זמן מוכחת לאורך השנים הרבות שמשתמשים בהם,שעמידותם לכוחות הלעיסה טובה מאד ועלותן ביחס לשנות השירות שלהם קטנה יחסית. אולם ,שיחזורים לבנים מהדור החדש לא רק שטובים מבחינת עמידות לכוחות הלעיסה כמו שיחזורי מתכת (אמלגם )אלא שגם הראו כי הם מחזקים את השיניים בשל החיבור החזק שלהם לחומר השן. הקושי בביצועם והדקדקנות שבפרטים בעת הכנתם מובילה לעלות גבוהה יותר מרופא השיניים אך האסטתיקה המושגת טובה מה שאין בשיחזורי המתכת. גודל החור שבשיניים הוא הקובע וזכרי שככל שגודל הסתימה גדול יותר הרי שיותר קשה לבצע שיחזור נאות בכל חומר מהחומרים שהוזכרו ואז כדאי אולי לשקול אפשרות שיחזורית אחרת לשן. כדאי שאת כל זאת תתיעצי עם הרופא המטפל שלך

10/03/2000 | 22:04 | מאת: ד"ר גרינבאום

יצויין שישנן שתי מדינות אשר אסרו ביצוע של סתימות אמלגם בתחומן ובכך פתרו את בעיות האבטלה של רופאי השיניים בהן .כלומר בעיקר הפרש הזמן שלוקח לבצע את הסתימות המרוכבות (הלבנות) לעומת סתימות אמלגם פתר את האבטלה . לגבי שאר חלקי העולם טרם נאסר לבצע סתימות אמלגם ואפילו ידוע שזיהומי הכספית באויר ליד הפה של המתרפא ופני הרופא , גדלים כאשר קודחים בסתימת אמלגם כדי להוציאה כך שלא כל כך מומלץ לרוץ ולהחליף את האמלגם בסתימות מרוכבות . לגבי חוזק הסתימות : הרי תלוי בהרכב החומר המרוכב ואם הוא דחיס עם מלית גבישי קוורץ אחידים ,חוזקו מתאים גם לסתימות אחוריות ומאריך ימים לפי תצפיות קליניות באותה מידה כאמלגם . עדיין שני החומרים שמישים ברפואת שיניים זה בצד זה לשחזור שיניים פגועות בעששת . כפי שדר' רונן ר. כבר אמר גודל החור בשן קובע את קושי השחזור וסוגו ומיומנותו של רופא השיניים תדריך אותו בבחירת חומר השחזור בהתאם ליכולתו ולתקציבו וצפיותיו של המתרפאה.

10/03/2000 | 22:24 | מאת: ד"ר גרינבאום

יצויין שישנן שתי מדינות אשר אסרו ביצוע של סתימות אמלגם בתחומן ובכך פתרו את בעיות האבטלה של רופאי השיניים בהן .כלומר בעיקר הפרש הזמן שלוקח לבצע את הסתימות המרוכבות (הלבנות) לעומת סתימות אמלגם פתר את האבטלה . לגבי שאר חלקי העולם טרם נאסר לבצע סתימות אמלגם ואפילו ידוע שזיהומי הכספית באויר ליד הפה של המתרפא ופני הרופא , גדלים כאשר קודחים בסתימת אמלגם כדי להוציאה כך שלא כל כך מומלץ לרוץ ולהחליף את האמלגם בסתימות מרוכבות . לגבי חוזק הסתימות : הרי תלוי בהרכב החומר המרוכב ואם הוא דחיס עם מלית גבישי קוורץ אחידים ,חוזקו מתאים גם לסתימות אחוריות ומאריך ימים לפי תצפיות קליניות באותה מידה כאמלגם . עדיין שני החומרים שמישים ברפואת שיניים זה בצד זה לשחזור שיניים פגועות בעששת . כפי שדר' רונן ר. כבר אמר גודל החור בשן קובע את קושי השחזור וסוגו ומיומנותו של רופא השיניים תדריך אותו בבחירת חומר השחזור בהתאם ליכולתו ולתקציבו וצפיותיו של המתרפאה.

מנהל פורום רפואת שיניים