שתלים או תותבת

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

03/03/2000 | 17:56 | מאת: קלמן

רופא השיניים שלי אמר לי שלפני עומדות שתי אפשרויות שיקום הפה שלי : א) תותבת נשלפת יצוקה . ב) שתלים ועליהם גשרים. אני בן 50 בריא בדרך כלל ומעשן חצי קופסת סיגריות ליום . שאלתי היא מה עדיף לי (אני לא אדם עשיר אבל בשביל איכות חיים אני מוכן ללוות כספים בבנק)

03/03/2000 | 18:39 | מאת: ד"ר רונן ר.

שתי האפשרויות בהחלט קיימות שאלת איכות חיים היא יחסית מאדם לאדם.אין הוכחה שנושאי תותבות חלקיות מרוצים פחות מאילו שעברו השתלות. יש בכך אספט יותר פסיכולוגי שלא צריך להוציא את התותבת מן מהפה, תותבות נשלפות הוכחו כעלולות לגרום יותר נזקים לעצם התומכת באזורים מחוסרי השיניים אך לא לשיניים האוחזות בהן. לשתלים יש את הסכנות והכישלונות שלהם אולם זוהי אפשרות מוצלחת לשיקום גם בלסת העליונה וגם בלסת התחתונה. אצל מעשנים בינוניים כמוך ,שתלים בלסת עליונה הם בדרגת סיכון גבוהה קצת יותר מאשר שתלים בלסת תחתונה (על סמך מחקרים ארוכי טווח בנושא). שיקולי המחיר הם בהחלט רלוונטיים אולם הבחירה איננה כלכלית אלא של בחירת הנוחות המיטבית שלך. בדרך כלל נהוג בשלב המעבר עד לשימת הכתרים על השתלים לשאת תותבת מעבר (יצוקה ). נסה וראה לאן פניך יהיו מועדות אחר כך.

03/03/2000 | 23:04 | מאת: דר' משה ג.

קלמן היקר ! ההבדל בין שיקום בתותבת נשלפת לבין שיקום מעל שתלים בגשרים קבועים הוא של יום ולילה בין אביזר הנשלף ומוכנס חזרה לפה - על תחושות אי הביטחון שנלווים לו - לבין חלק בלתי נפרד מגופך שמאפשר לך ביטחון מלא בהשארותו בפה . יחד עם זאת לא לכל מקרה ניתן להכניס שתלים (עקב כמות לא מספקת של עצם בלסת לקליטת שתלים ) זאת מגלים הרופאים בצילום CT ופנורמי טרם ההחלטה , הממחישים את כמות העצם ועוביה .באם אין די עצם בלסתותיך לקלוט שתלים , ניתן אמנם להגדיל עצם ולעבותה בניתוח או שניים נוספים, אך כאן כבר נכנס גורם הזמן וסבל נוספים. נוסיף לכך את העובדה שנחוצה תקופת המתנה של לפחות כ-5 חודשים בטרם העמסת השתלים שיהיה עליך לבלות עם שיקום זמני (אם לא תיזדקק להצמחת ועיבוי עצם כירורגיים המאריכים את זמן ההמתנה ומכפילים אותו) ותגלה שלעיתים המסלול ארוך ומייגע בדרך לגשרים מעל שתלים . לעניות דעתי, בדרך להחלטה מעין זו תוכל לבקש מרופא השיניים שלך לבצע תותבת מעבר נשלפת שתמחיש לך כללית את מה שצפוי לך עם אביזר שיקומי נשלף - כך שתוכל לראות אם המסלול הקשה והכואב של שתלים הוא הפיתרון הנותר או שהאופציה של תותבת אינו כה נורא לגביך . העלות של האביזר הנשלף לתקופת המעבר אינה נחסכת בהכרח באלטרנטיבה השניה (גם שם תצטרך להעביר למעלה מחצי שנה עם אביזר מעבר עם או בלי שתלים זמניים ). כפי שניסח הייטב ידידי הצעיר ממני אך לא פחות משכיל דר' רונן ר. לנושא הכספי ישנה חשיבות משנית שכן לאיכות החיים אין מחיר ותותבת מתוחכמת עם כתרים ומצמדים מדויקים עשויה לעלות לא פחות מגשרים מעל שתלים .לגבי התחזוקה של שתי האפשרויות - קשה לצפות אם יהיו הבדלים ניכרים בטיפולים בעתיד לתחזוקת שני הפתרונות האלטרנטיביים . השארתי אותך עם הדילמה קלמן , אך עם מסלול ברור יותר של קבלת החלטות אני מקווה .

02/04/2005 | 13:13 | מאת: רחלי

ברצוני לקבל מידע על השתלות בכל הפה אשר נעשות בחו"ל בהרדמה כללית כאשר הטיפול מלווה ברופא מהארץ, אם אפשר נא להפנות אותי לאתר מידע בנושא הנ"ל.

מנהל פורום רפואת שיניים