הדרך הנכונה לנקות את השיניים

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

18/06/2023 | 17:27 | מאת: דני א. מכפר סבא

שלום האם יש איזה המלצה רשמית מה הדרך הנכונה לצחצח שינים? יש איזה לינק לסרט הדרכה שתוכל להמליץ עליו? תודה רבה

עב התיק הרפואי פעולות נפוצות הצטרפות יצירת קשר גבר ואישה מצחצחים שיניים וצוחקים איך מצחצחים נכון את השיניים יופי שאתם מצחצחים שיניים, אבל צריך גם לצחצח נכון. איך עושים את זה? יש לנו כמה טיפים בשבילכם וגם בשביל הילדים ד"ר חגי סלוצקי עודכן: 06.12.2016 בקיצור 01 למברשת שיניים אורך חיים מסוים ויש להחליף אותה כל 4-3 חודשים. מברשת שיניים חשמלית בהחלט מקלה על מלאכת הצחצוח ולכן מאוד מומלצת. 02 מומלץ להתחיל בצחצוח שיניים עם מברשת ללא משחה, ורק לאחר ניקוי יסודי ניתן לעבור בשנית עם משחת שיניים המכילה פלואוריד. 03 הממתקים והחטיפים המזיקים ביותר הם אלה שנדבקים לשיניים. ממתקים שאינם דביקים - שוקולד, למשל - נשטפים ביתר קלות על ידי הרוק. ​כולנו יודעים לצחצח שיניים. אנחנו הרי מצחצחים שיניים מדי יום, מאז שהיינו קטנטנים. זוהי פעולה אוטומטית ושגרתית שהיו לנו שנים רבות להתמחות בה. אבל הרגלים אוטומטיים לא תמיד משרתים אותנו. ואכן, רבים מצחצחים שיניים בצורה לא נכונה, בין אם מפני שבחרו במברשת שיניים לא מתאימה ובין אם בגלל טכניקה לקויה. אז הנה כמה דברים שכדאי לדעת על פעולת הצחצוח (כולל טיפים לבריאות הפה של ילדים קטנים). מברשת השיניים המפתח להיגיינת פה טובה כבר נמצא בחדר האמבטיה שלנו, ואנחנו משתמשים בו גם כך מדי יום. מדובר, כמובן, במברשת השיניים שלנו. משום שהמברשת כה חשובה, יש לבחור את המתאימה ביותר: נוחה לאחיזה ולשימוש, סיביה רכים (כדי לא לגרום נזק לשיניים ולחניכיים) ושהגודל של החלק הסיבי יתאים לגודל של הפה, כלומר באורך של שלוש שיניים פחות או יותר. חשוב לזכור שלמברשת שיניים אורך חיים מסוים ושיש להחליף אותה כל 4-3 חודשים. כמו כן, לא הוכח באופן מדעי כי מברשת שיניים חשמלית יעילה יותר מצחצוח ידני קפדני במיוחד, אבל היא בהחלט מקלה על מלאכת הצחצוח ודורשת פחות מאמץ מהמצחצח להגיע לכל נקודה, ולכן מאוד מומלצת. תנו לשיניים לחייך אליכם צחצוח יש לצחצח שיניים פעמיים ביום לפחות: בבוקר לאחר ארוחת הבוקר, ובערב לפני השינה. לפי השיטה הקלאסית, מצחצחים את פני השטחים החיצוניים והפנימיים של השיניים כשהמברשת בזווית של 45 מעלות ביחס לחניכיים והיא עוברת על גבול החניכיים והשן. מקפידים לא לשכוח את השיניים האחוריות וגם את השטחים הלעיסים של השיניים. מומלץ לצחצח גם את הלשון, שכן מצטברת עליה כמות רבה של חיידקים, שבין היתר אחראים לתופעת הריח הרע מהפה. רבים מסיימים את מלאכת הצחצוח לאחר 30-20 שניות בלבד, זמן שאיננו מספיק בשביל לשמור על היגיינת פה מיטבית. לכן, מומלץ להתחיל בצחצוח שיניים עם מברשת ללא משחה, ורק לאחר ניקוי יסודי של כל משטחי השיניים ניתן לעבור בשנית עם משחת שיניים המכילה פלואוריד. חישבו את הזמן הממוצע הנדרש לצחצוח נאות ונמצא שהוא עומד על כשתי דקות. הקפידו על משך הזמן הזה, מדידה עם שעון תעזור לכם. הניקוי במברשת אינו מושלם, ולכן כדאי להשתמש באמצעים משלימים לניקוי בין השיניים, כמו חוט דנטלי, קיסמים או מברשת אינטרדנטלית. בנוסף, אחת לכמה זמן יש לעבור ניקוי שיניים אצל שיננית (מומלץ טיפול בפלואור המחזק את השן).

מנהל פורום רפואת שיניים