מטפלים כמעט תמיד ממליצים להישאר בטיפול

דיון מתוך פורום  שווה לכל נפש

12/11/2020 | 09:41 | מאת: אור

מטופלים שמגיעים להתייעץ עם אנשי מקצוע שומעים מהם לעיתים קרובות הצעה אחת: להמשיך בטיפול. סיפורים לדוגמא: ש - אני בטיפול חצי שנה והטיפול גורם לי להרגשה יותר גרועה, מספר פעמים רציתי לעזוב אך המטפלת אומרת שחשוב שאמשיך להגיע. מה לעשות? ת - להקשיב למטפלת ולהמשיך להגיע ולדבר על הרגשות. כשעולים תכנים משמעותיים לפעמים מרגישים יותר גרוע וזה סימן להתקדמות. חשוב לא להפסיק. ש - אני בטיפול כמה שנים ומעוניינת להפסיק. המטפלת אומרת שאנחנו באמצע תהליך ושצריכות לדבר על הפרידה שלושה חודשים לפחות. אני מכירה את עצמי ואם לא אעזוב עכשיו לא אעזוב בכלל. מה הצעתך? - להקשיב להצעת המטפלת, תגיעי ותדברו על הקשיים והחששות. אולי תשכנעי אותה שאפשר להפסיק בזמן יותר קצר. כדאי להקשיב לה. ש - אני מרגישה שאני לא יכולה לשוחח עם המטפלת על מה שמטריד אותי, כבר שנה וחצי. אמרתי למטפלת כמה פעמים שאני מעוניינת לעזוב, המטפלת אומרת שיש עוד עבודה לעשות והיא ממליצה שאמשיך להגיע. מה הצעתך? ת - להמשיך להגיע. לדעתי כל עוד מגיעים יש תקווה. חשוב לא לברוח כשיש קושי! מי שיעזוב טיפול לעולם לא תהיה לו זוגיות טובה כי קשר טיפולי מקביל ליחסים במציאות. - אני כבר חמש שנים לא מרגישה שיפור, להיפך לאחר כל מפגש וגם במהלכו אני מדוכאת יותר. רציתי לשוחח איתה בטלפון רק כמה דקות אך היא לא הסכימה והציעה שנעלה את תדירות המפגשים לפעמיים בשבוע. אין לי את היכולת הכלכלית לעוד מפגש. הצעתי במקום שיחה שנתכתב במסרונים אבל היא לא מוכנה, אומרת שהתוכן יעלה רק בפגישות! מה אני עושה? אני לא יכולה לעזוב אותה עכשיו כשהמצב שלי גרוע יותר מבתחילת הטיפול. ת - אם יש קושי בין המפגשים כדאי לשקול להוסיף עוד מפגש. המקום של השיחה על הרגשות הוא בטיפול לא בשיחת טלפון ולא במסרונים. ש - המטפלת הבטיחה לפני שיוצאת לחופשה לסמס ולא עשתה זאת. הזכרתי לה את הבטחתה במפגש האחרון לפני החופשה והיא הסכימה, ושוב לא עשתה מה שהבטיחה. אני מרגישה זלזול והשפלה ורוצה לעזוב! ת - אם את צריכה החזקה כדאי לשקול להעלות את תדירות המפגשים, וחשוב שתדברו על ההתמודדות שלך עם הזמנים שהיא בחופשה.  ש - הגעתי לטיפול בחרדה והחרדה לא פחתה לאחר שנה וחצי של שני מפגשים בשבוע. שאלתי את המטפלת מתי החרדה תפחת? היא ענתה שהיא לא יכולה לדעת מתי וגם לא להבטיח שזה יקרה אי פעם. נראה לי שעוד מפגשים לא ישנו שום דבר אבל היא מאמינה שעם הזמן יהיה שיפור. מה דעתך? - מומלץ לדבר על כך בפגישות ולהתייעץ עם המטפלת. היא מכירה אותך הכי טוב. נראה שיש מטפלים שלעולם לא יציעו למטופלים שלהם להפסיק את הטיפול, לא משנה כמה זמן עבר או כמה הרגשתם נעשתה גרועה יותר כתוצאה מכך. בהתחלת טיפול מטפלים רבים מייעצים למטופלים לסמוך על האינטואיציה שלהם וההרגשה הסובייקטיבית שלהם, וכשמדובר בלהפסיק טיפול בגלל הרגשה סובייקטיבית שלילית, פתאום אמונתם בהרגשתם כבר חסרת תוקף, והעיקר זו ההרגשה של המטפל.

אור שלום, את שואלת שאלה חשובה מורכבת, לפעמים מרגישים פחות טוב לא כי הטיפול לא יעיל אלא מפני שעולים תכנים קשים, המטרה בטיפול כפי שאני מבינה היא לאפשר חיים מלאים ומסוגלות לבחור ולא להיות מנוהל על ידי חרדות. אני חושבת שבדרך כלל המטפל ממליץ מה שנראה לו נכון מבחינה טיפולית ולמרות זאת אם הטיפול נמשך הרבה זמן ללא שיפור או שאת מרגישה שזה לא נכון לך, חשוב לדבר על כך עם המטפלת, בסופו של דבר ההחלטה היא שלך אי אפשר להכריח להישאר בטיפול. בהצלחה עירית

מנהל פורום שווה לכל נפש