האם יש היפר ללא ADD?

דיון מתוך פורום  לקויות למידה

26/04/2006 | 18:27 | מאת: אמא של יובלי

בני בן 6 (עוד חודש) והתחשובה שלי היא שהוא אקטיבי באופן קיצוני אבל לא מאבד קשב וריכוס בדרך. הכוונה היא שגם אם אני נותנת לו מטלה מורכבת מכמה שלבים הוא זוכר את כולם לאורך כל התבליך ולא מתפזר אבל לא מסוגל לשב על הכיסא לבצע אותה. אם זו מטלה קוגניטיבית הוא פשוט עובר מישיבה רגילה לישיבה על העקבים לחצי עמידה לישיבה על המשענת וכו'. בקיצור - היפר. הוא תמיד היה מאוד אקטיבי מבחינה מוטורית- התחיל ללכת לחלוטין בגיל 8 חודשים וכבר נעמד בלול בגיל 4 חודשים. אני מניחה שגם אם כן יאובחן כ ADHD הרי שזה יהיה מסגו היפראקטיבי-אימפולסיבי. אני מודעת לכך שמלבד טיפול התנהגותי מומלץ להוסיף ריטאלין בזמן פעילות קוגניטיבית אולם עלי לציין כי יובל קטן מידות (שוקל 16 ק"ג). מאז לידתו הוא שומר על מיקומו בעקומת הגדילה - אחוזון 3 במשקל ו-20 בגובה. ריטאלין איננו אופציה מבחינתי בגלל ירידה בתיאבון שהוא יוצר. השאלה שלי היא האם במסגרת טיפול התנהגותי אני אמורה ללחוץ אותו ולהציב לו גבולות חדים נוקשים וברורים (לא לקום, חיזוקים חיוביים ועונשים) או להיפך, להבין שהוא פשוט לא מסוגל לשבת ולא להזיק. הפחד שלי הוא שאם אני אציק לו זה יגרום לו לשנוא ללמוד וכרגע הוא ילד מאוד סקרן וחבל.... ומה יקרה בבית הספר? בברכה - אמא של יובלי

29/04/2006 | 13:47 | מאת: אלמוג בן-שחר נאוה

אמא של יובל, צהריים טובים לא קיים מצב בו ילד יסבול מהיפר אקטיביות ( ADHD ) ללא הפרעות קשב ( ADD ) רק ההפך הנו אפשרי. בתיאורך את מזכירה תפקודי זיכרון מצויינים אל מול חוסר שקט בסיסי מולד. חוסר השקט הזה הוא מוחי ובשום פנים ואופן אינו נגזר מפעילות חינוכית זו או אחרת. אם תענישי את בנך על פעלתנות יתר, יהיה זה כאילו את מענישה אותו על צבע עיניו או מבנה גופו. יש לעודד את סקרנותו של הילד ובשום פנים ואופן לא לכפות עליו למידה באופנים שמעיקים עליו. חשוב!!! אני לא אומרת בשום פנים ואופן לוותר, או לאפשר אנרכיה. גבולות חייבים להיות וכך גם למידה. אסור לשדר לילד שמניחים לו בגלל שאינו יכול, או שאין מצפים ממנו, אלא שהלמידה חייבת להיות מותאמת לצרכיו של הלומד, משמע מאפשרת ופתוחה מסקרנת ולא מצומצמת וחד מימדית. מקווה שעניתי לשאלתך בברכה אלמוג

01/05/2006 | 12:58 | מאת: אמא של יובל

האם משתמע מדברייך כי כיתה א רגילה אינה מתאימה ליובל? בית ספר פתוח לטענתך יטיב עימו יותר מאשר מסגרת רגילה?

מנהל פורום לקויות למידה