איך יודעים?

דיון מתוך פורום  לימפדמה (בצקת למפטית)

12/05/2009 | 13:54 | מאת: דפנה

שלום רב, לפני כחצי שנה עברתי ניתוח כריתה שכלל הוצאת בלוטות מיד שמאל. מאחר ואני מודעת לסיכונים של התנפחות היד, הייתי במעקב של מדידות היד, אני מקפידה על כל כללי הזהירות ומעסה את היד כל יום. לאחרונה התחלתי להרגיש תחושה של נימול בכף היד השמאלית וכן תחושה מוזרה בחלק הפנימי של היד קרוב לבית השחי. שתי התופעות התחילו במקביל. האונקולוגית שלי בדקה אותי ואמרה שייתכן שזה נובע מכך שחוזרת לי התחושה ביד, שכן באזור שקרוב לבית השחי - לא הייתה לי תחושה מאז הניתוח. משום מה הכנסתי לי לראש שיש בעיה עם הניקוז הלימפטי ואני מאוד חוששת מכך שהיד מתחילה להתנפח לי. שאלתי היא - האם אצטרך להיות במעקב מדידות של היד כל הזמן או שיש דרך מסויימת לדעת מתי מתחילה הבעיה. האם תחושת הנימול מעידה על משהו שקשור לניקוז הלמפטי? איך אני ממשיכה להתנהל מבלי להלחץ מכל שינוי שיש לי בתחושה ביד ומתי אני צריכה להתחיל טיפול מניעתי (שרוולים וכו') אם בכלל. אני בת 35 ולא רוצה לבלות את כל חיי בדאגות מיותרות מהבחינה הזאת. תודה

דפנה שלום רב, אני שותפה לדעתה של הרופאה שייתכן שחוזרת לך התחושה... מצד שני נימול יכול להיות תופעה שבאה מבעיה בצוואר או גב עליון, וייתכן לאחר ניתוח אסימטרי שכזה שישנה בעיה(שכיחה מאד מאד באוכלוסיה המערבית), של צוואר... קיימת לימפאדמה בדרגה 0 שאינה נראית לעין ואינה נמדדת, אבל אז מרגישים שינויים בעור , העור לא מרגיש רך ועדין כבעבר... וכן, ישנן תחושות לא נורמאליות, אבל לדעתי אין צורך לחיות בחרדה. למדי למדוד את עצמך אחת לחודש בנקודות קבועות, ובמידה ותהייה עליה (שאינה נובעת מהשמנה...), של 1 ס"מ ומעלה, גשי לפגישה עם מטפלת לימפתית. את עושה כל מה שנכון, ועיסוי לימפתי הינו בהחלט דרך למניעה. מה שלא יהיה, בסופו של דבר, לימפאדמה הינה נפיחות שמתבטאת בעליה בהיקפים, ואם זה יקרה תוכלי מיד לתפוס את זה בהתחלה... ואז הסיכוי שתצליחי להשתלט על המצב ולהוריד את הנפיחות יכול להגיע ל 100%. אני מציעה שתשקיעי את הזמן באימון גופני, ובבניית מערכת תומכת של שרירים סביב האזור הבעייתי ובעצם כולל את כל הגוף. כך תאפשרי תנאים מצויינים לכל מקרה שלא יבוא. (כמובן, שכדאי להתייעץ עם מטפל לימפתי באשר לדרך וצורת האימון). בהצלחה, דורית

17/05/2009 | 12:19 | מאת: דפנה

ראשית, אני מודה לך על התשובה המרגיעה כי בהחלט זה התחיל להלחיץ אותי. כמה אירוני לפעמים שכל תקופת ההבראה מהמחלה לא נלחצתי כמו מהסיכוי שהיד תתנפח. בנתיים, הלכתי לפיזיותרפיסטית. עלי לציין שהתחלתי להיות במעקב מדידות של שתי הידיים (בשניה הוציאו רק בלוטת זקיף) כחודש לאחר הניתוח שעברתי. המעקב היה בהתחלה שבועי ולאחר כחודשיים - חודשי. אחרי שראיתי שהיה שיפור והתייצבות בהיקפים, הנחתי לעניין עד שהתחילו התחושות המוזרות. בבדיקה מיום חמישי האחרון, הייתה עליה בהיקף באמצע האמה של 1.3 ס"מ. יחד עם זאת, עלי לציין שההיקף עכשיו אינו חורג מהיקפים שכבר היו לי בתחילת המדידות אחרי הניתוח. הוא גבוה יותר ממה שהיה בפעם האחרונה. בנוסף, כדאי לזכור שעכשיו חם יותר מאשר לפני כמה חודשים, ואני רואה שכל הגוף שלי טיפה "נפוח" יותר והורידים בולטים יותר. האם העליה במדידה באמצע האמה היא מטרידה והאם זה הגיוני שבמשך פרק זמן של כמה חודשים תהיינה עליות וירידות של 1.5 ס"מ לערך בחלקי הגפה השונים? כמו כן, האם בצקת יכולה להתחיל דווקא באמצע האמה? האם לאור מידע זה יש המלצות נוספות לטיפול (למשל חבישת שרוול הלחץ כל יום לאורך כל היום, דבר שאני מנסה להמנע ממנו)? תודה רבה, דפנה

22/05/2009 | 18:43 | מאת: אלה

היי דורית, האם מצב כזה שאת מתארת "לימפדמה בדרגה 0",ניתן להבחנה בבדיקה מיפוי בלוטות לימפה ודרכי לימפה(ברגליים)? תודה אלה

מנהלי פורום לימפדמה (בצקת למפטית)