השפעת שעות עבודה רבות על חיינו האישיים

דיון מתוך פורום  התנהגות בריאותית

27/03/2005 | 22:07 | מאת: זיו צח

אבקש להעלות נושא חשוב כתבה שצפיתי בה היום בערוץ 8 ערוץ המדע להלן ציטוט דברי שהועלו בפורום נוסף כאן באתר דוקטורס אשמח לקרוא את דעתכם ולילמוד מכל אחד מכם. שעות עבודה מול שעות מנוחה-אנו דור ההי- טק מחבר: זיו צח תאריך: 27.3.2005 שעה: 22:01 בכתבה שהייתה הערב בערוץ המדע רואיינו אנשי היי טק שעובדים ללא הפסק ימים ולילות במשרד ובבית.וסיפרו על:- הגיבושים החברתיים: סופי שבוע,סדנאות מקצועיות,תנאי סביבת עבודה אסטטיים,גנים לילדים צמודים לעבודה,חדרי כושר ועוד.. ורואיינו יוצאי הי-טק בכירים שהורידו במודע מהלך וחזרו לחיים נורמליים: 8 שעות עבודה ואחר כך שעות פנאי שעות משפחה-אמנם ב-פחות שכר אבל כולם אמרו שהרווח לנפש ולחיי המשפחה הוא עצום. רואיינו גם אנשי אקדמייה שסיפרו על חוק שעות העבודה והמנוחה שבעצם נשכח מכולנו ,ואיך שאנו אט אט מעתיקים את הגישה האמריקאית(השתמש בנו וזרוק אותנו כשאנו לא יעילים יותר) והיותר גרוע שהגישה מועתקת גם לחיי המשפחה:אם האישה\הבעל לא טובים אז מחליפים. אבקש להעלות את הנושא הזה לדיון כאן ואולי אט אט מי שיקרא את הדיון יסיק מסקנות, יעצור לרגע ויחשוב:אולי יש הגיון בגישה של שעות עבודה ומנוחה כשמירה ובריאות פיסית ונפשית ושמירה על חיי המשפחה.

יש הרי חוק שעות עבודה ומנוחה. חוק צחוק. אני חושב שצריך להקפיד על לא יותר מ-8 שעות עבודה ולא דקה יותר ובשירותים אפילו 6. כל דקה מעבר לשעות העבודה שבחוק על המעביד לשלם 500% תוספת. לא רוצה? קח עובד נוסף וסייע להורדת האבטלה. היה פעם מושג מגוחך הנקרא זמן איכות עם הילדים. כל הורה יודע שאין כמו זמן כמות. אי אפשר לבוא הביתה בעשר בלילה ולנשק במצח ילד ישן ולקרוא לזה איכות. ממש לא מפליא שיעור הגרושין העולה, כשבני הזוג מפסיקים למעשה לראות אחד את השני ואין להם זמן וכוח להשקיע בעצמם. הלאה העבודה וחזרה לגופיה במרפסת, לאבטיח ולבולגרית. מפליא שראיינו דווקא אנשי היי טק, הזוכים לתנאי עבודה מעולים, תנאים המדמים בית שני, מילואים חמישה כוכבים וכך הלאה. מה הפלא שאנשים רוצים להשאר זמן רב ככל הניתן בתנאים כאלה? כמה מהם מתעוררים בגיל 30 וגילו עוד איי סי קיו שפיתחו, אבל אין משפחה, אין ילדים, אין חיי תרבות ואין תרבות פנאי? כמה מהם ישרדו בתנאים כאלה בגיל 40 כשהגוף מתחיל לבגוד?

28/03/2005 | 20:00 | מאת: זיו

הי מורי.ראה את הדיון שהתפתח בעקבות שאלתי הזו בפורום בטיחות וגיהות ואיכות כאן באתר ואם אפשר אז העבר את תשובתך הזו גם לשם.תשובתך תתין דעה חשובה ותתרום לדיון http://www.doctors.co.il/m/Doctors/a/Forums/xFF/List/xFI/1160

31/03/2005 | 05:48 | מאת: זיו

מחבר: מרכז המידע [המוסד לבטיחות ולגיהות] (---.osh.org.il) תאריך: 29-03-2005 15:18 1. שעות עבודה רבות מהוות אחד מהגורמים הפסיכולוגיים ללחץ בעבודה. לחץ בעבודה הוא אחת מהסיבות למחלות מקצוע. מלבד השפעות חמורות על בריאותו הפיזית והנפשית של העובד מתבטאת ההשפעה של לחץ בעבודה גם בסימפטומים ארגוניים כמו רמת בטיחות נמוכה. לחץ בעבודה יכול להיגרם הן ע"י גורמים פסיכולוגים והן ע"י סיכונים פיזיים. גורמים פיזיים כוללים רעש וטמפרטורה. גורמים פסיכולוגיים כוללים: • לוח הזמנים - שעות עבודה ארוכות, שעות עבודה לא נוחות, שעות עבודה בלתי צפויות, היעדר שליטה בשעות העבודה ועבודה במשמרות. • עומס וקצב העבודה – פחות מידי או יותר מידי עומס בעבודה,לחץ זמן. • ממשק עבודה בית-קונפליקט בין דרישות העבודה לדרישות הבית. 2. הבעיה של לחץ בעבודה מתעצמת כתוצאה משינויים מהירים ולא צפויים בעולם העבודה. שינוי עולם העבודה כולל את הצורך המתמיד להתעדכן בטכנולוגיות חדשות,שעות עבודה ארוכות, דרישה לגמישות של העובדים (מספר המיומנויות הנדרשות לכל תפקיד וביצוע מיומנויות אלה) , זמינות מתמדת של העובדים (כתוצאה מטכנולוגיות כגון דואר אלקטרוני, איתוריות טלפונים ומחשבים ניידים) ותחושה של חוסר ביטחון במקום העבודה. 3. קיימות ארבע קטגוריות עיקריות המצביעות על הופעת לחץ. סימני הלחץ יופיעו בדרך כלל במספר קטגוריות בו זמנית. הקטגוריות הן: • סימנים רגשיים הכוללים בין היתר: בעיות שינה, חרדה, דיכאון, עצבנות והרגשת חוסר אונים למצב נתון. • סימנים קוגניטיביים הכוללים בין היתר: חוסר ריכוז, בעיות זיכרון, קושי בלימוד נושאים חדשים, אובדן חוש הומור, חוסר יצירתיות וחוסר יכולת לקבל החלטות. •סימנים התנהגותיים הכוללים בין היתר: שתייה בלתי מבוקרת של משקאות חריפים, עישון מוגבר, אכילת יתר, צריכת סמים, לקיחת סיכונים מיותרים והתנהגות אלימה ואגרסיבית. • סימנים פיזיולוגים הכוללים בין היתר: כאבי גב, לחץ דם גבוה בעיות לב (Cardiovascular Disease , בעיות בשלד שרירים (Musculoskeletal Disorder), כאבי ראש, מיגרנות, דלקת במעי הגס. לעניין רמת הלחץ והתקפי לב ראה פרסום בחדשות של אתר הבית של המוסד בכתובת: http://www.osh.org.il/site/news/news0327.html לעניין הקשר בין לחץ וגורמים פסיכולוגיים בבעיות שלד שרירים ראה: http://www.osh.org.il/site/news/news0109.html 4. בידינו חומר רב בנושא לחץ בעבודה הכולל ספרים ומאמרים בינ"ל רבים. ניתן לעיין חוברת מידע בנושא הלחץ בעבודה והטיפול בו (ת-131) המופיעה באתר הבית של המוסד לבטיחות ולגהות תחת פרסומי מרכז מידע בכתובת http://www.osh.org.il/uploadfiles/t_131_lahatz.pdf חוברת זו כוללת פירוט בנושא גורמי הלחץ בעבודה, השפעותיהם על היחיד ועל הארגון, הקשר בין לחץ ותאונות, ודרכי התמודדות הן ברמה הארגונית והן ברמה האישית. לעניין הקשר בין לחץ ותאונת עבודה ראה גם פסק דין: מתח ודחק בעבודה כגורם לתאונת עבודה http://www.osh.org.il/site/news/news0123.html. לעניין האמצעים להפחתת לחץ ראה עמודים 23 -25 לחוברת המידע. בברכה, ליבנת כהן M.A בפסיכולוגיה ארגונית מרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגהות [33321 (790)] השפעת שעות עבודה רבות.ica

מנהל פורום התנהגות בריאותית