תזונת פעוטה
דיון מתוך פורום נטורופתיה
שלום רב ביתי בת שנתים ושמונהוהייתי רוצה להעביר אותה לתזונה בריאה, האם תוכלי לעזור לי: היום תזונתה כוללת (היא רגישה לחלב פרה) 1. בוקר: 240 איזומיל פרוסת לחם(לחם לבן) עם ביצה או כריך עם מזולה עד 16.00 היא בגן: פרי, כריך עם חומוס, מנת בשר ומנת פחמימה 16.00: 2 קציציות הודו (שבתוכן אני מכניסה בטטה ושמיר) או שניצל עם קטשופ עד הערב: בננה, אבוקדו, לחם עם ביצה, חומוס, 5-6 עגבניות שרי לילה: חלב 240 איזומיל נשנושים: בורקס תפו"א, גלידת פרווה, טופי (מקסימום 2 ליום) - אגב לא מקבלת כל יום נשנושים. בנוסף מקבלת ויטאמינים של תרו ופרוטק סובלת מהמוגלובין גבולי : 9.8-10.5 אינה אוהבת ירקות, פירות (חוץ ממה שהזכרתי לעיל) - האם יש מתכון ללחם מקמח מלא, עוגיות (בריאות), ? - איך אוכל לשפר את מזונה של ביתי -אגב, אני מקפידה שלא תצרוך אבקת מרק תודה מראש
הי נועה, בשמחה. 1. נתחיל בלהוריד את תחליף החלב. די, נגמר, היא כבר לא תינוקת. בבוקר היא יכולה לשתות כוס מים (הכי טוב) או כוס חלב אורז (Rise Dream בטעם וניל טעים) או כוס חלב סויה (Alpro Bio). 2. החלפת הלחם הלבן בלחם מלא אורגני (למשל של הרדוף) או לחם שיפון. אולי יקח קצת זמן עד שתסתגל לשינוי ואת יכולה לבצע אותו בהדרגה. 3. על הלחם או בתוך הכריך את יכולה למרוח אבוקדו, טחינה מלאה (או כטחינה עם לימון, מלח, פטרוזיליה ושום או שכבת טחינה גולמית דקה עם מעט דבש), שקדיה (ממרח שקדים) עם מעט דבש, ממרח חומוס ביתי שהכנת (אם את רוצה מתכון קל תכתבי ואפרט), טונה עם מעט שמן זית ולימון, סתם דבש, ממרח בוטנים אורגני (פעם ב...), ממרח טופו ביתי שהכנת. * אם שמת ממרח מלוח כדאי לשים פרוסת עגבניה דקה או כמה מלפפונים דקים - ולא להתיאש מירקות ופרות בשום פנים ואופן, כל הזמן להגיש ירקות ופרות שונים בצורות שונות ולתת דוגמא אישית. 4. לא הבנתי מה זה כריך עם מזולה אבל הנה עוד הצעות מצויינות לארוחת בוקר במקום סנדויץ': דיסת קוואקר מ 2-3 כפות קוואקר מלא גרוס בתוך מים/חלב אורז/חלב סויה/חלב שקדים עם מעט דבש להמתקה, קינמון, פרי חתוך דק-דק (מוסווה בדייסה) וכו' - כיד הדמיון. זו מנה מאוד מזינה, טעימה, קלה ומהירה להכנה ומשביעה. אופציה נוספת היא יוגורט ביו עם פרי חתוך דק או עם מזולה/גרנולה. את יכולה להגדיל ראש ולהכין גרנולה בבית בקלי קלות (מספיק לתקופה ארוכה) - אם את רוצה מתכון תשאלי ואפרט. 5. בגן לא אגע. זה בעייתי וקשה לשנות תזונה של ילד בתוך מסגרת בה כולם אוכלים אותו הדבר. נתחיל בשינוי בבית שזה השינוי המשמעותי בכל מקרה. 6. אחה"צ בבית: אין צורך במנה בשרית שנייה לאחר שאכלה בשר בגן. את יכולה להכין לה קציצות או פשטידה או תבשיל צמחוני עם אורז מלא או דגנים מלאים אחרים (גריסי פנינה, קינואה, פסטה מלאה או רגילה וכו'), ירקות (כרישה-קציצות מצויינות, בטטה, גזר, קישוא, תפו"א, פטרוזיליה ושמיר ודומיהם וכו'), קטניות (אפונים, שעועית, עדשים...). - דוגמא: את מאדה בצל (רצי אדום) במעט שמן זית, כשהוא שקוף את מוסיפה כוס אורז מלא ומערבבת 2 דקות עם תבלינים (כמון, כורכום, פפריקה מתוקה, חוויאג', עשבי תיבול), מוסיפה ירקות חתוכים לריבועים כיד הדמיון (בטטה, קישוא וכל מה שפרטנו) ו - 2.5 כוסות מים. מביאה לרתיחה ואח"כ על אש קטנה עד לספיגת הנוזלים. יוצא נהדר. ועל זה וריאציות. במקום אורז מלא גריסי פנינה ו - 3 כוסות מים, ירקות אחרים, תבשיל ירקו עם הרבה עשבי תיבול, אורז עם קטניות מושרות וכו'. - דוגמא נוספת - חביתת ירק (כמות לכל המשפחה): 3-4 ביצים (רק אורגניות !!) עם הרבה פארוזילה/שמיר/כוסברה/ריחן קצוצים דק, אפשר להתחיל באידוי בצל אדום בשמן זית ואז להוסיף את הביצים והירק ולתת להתבשל. וריאציות עם גמבה ועגבניות - שקשוקה. * ירקות קצוצים ומוכנסים בתבשיל עוברים יותר בקלות גם למי שלא אוהב ירקות בדר"כ. בטטה או גזר ממתיקים תבשילים ונותנים טעם מאוד טעים, ירקות עליים ירוקים קצוצים דק מוסווים בחביתת ירק או בתבשיל גם עוברים. לא לוותר. 7. את הקטשופ תוציאי מהלקסיקון - שלא יהיה במקרר - ותחליפי ברסק עגבניות נקי (שזה קטשופ בלי סוכר, מלח וחומרי שימור). את זה אני אומרת בתור נגמלת קטשופ בעצמי. רסק העגבניות זה בעצם לתת לה את כל מה שטוב בעגבניה - שוב ירק במסווה. הרסק למעשה עשיר יותר בליקופן (נוגד חימצון מאוד בריא) לעומת העגבניה הטריה. שוב, השניצל מיותר, כמה בשר את דוחפת לפצפונת הזו ? 8. בין הארוחות נשנשי לה עם פרות ולא כל מה שכתבת: בננה, תפוח חתוך לפלחים, אבטיח ופרות אחרים, גזר קטן מקולף, לפתן גזר עם מיץ תפוזים, מחית תפוחים (תפוח מקולף ומגורר במגררת), תפוח/אגס/חבוש אפויים. למחיות את יכולה להוסיף כפית שקדיה ולקבל מרציפן, או לערבב טחינה מלאה ודבש ולקבל חלבה - את אלה אפשר למרוח על פרוסה. * טענת שהיא לא אוהבת פרות חוץ מבננה. מה עם מחית תפוחים ושקדיה ? מה עם אבטיח ? מה עם קומפוט ? נסי להפוך את הפרי ליותר אטרקטיבי ע"י קילופו וחיתוכו לפלחים קטנים. תני דוגמא אישית. יש לגולשים עוד רעיונות ? עוד מתכונים: http://naturemed.co.il/hc_de.html בהצלחה וזכרי כי השינוי צריך לבוא בהדרגה ובכיף.
רויטל שלום רב אני מאוד מודה לך על התשובה המפורטת, אני מבקשת לשאול עוד שני דברים: 1. כפי שציינתי ביתי רגישה לחלב, האם יש מעדנים ביו כפי שציינת? 2.ראיתי שציימת שיש אלפרו ביו?, האם טוב יותר מחלב סויה של תנובה (או שטראוס אנני זוכרת)? 3.ביתי הקטנה סובלת מדלקות בשתן (זו הפעם השנייה תוך חודשים שחלתה בזה, אין לה ריפלוקס) והוחלט לתת לה טיפול מונע, האנטיביוטיקה אינה מטיבה עימה - מאוד עייפה וחסרת תיאבון כלל. מתשובות קודמות שלך בנושא את ממליצנ על פרוביוטיקה ואני רוצה להפנות את תשומת ליבך לשאלה: הפרוביוטיקה, למיטב הבנתי הינה פלורת חיידקים הנמצאת במעי הגס וכו' הנפגעת בלקיחת אנטיביוטיקה. כדורי הפרוביוטיקה מכילים חיידקים ולא ברור לי איך הם שורדים בתנאים שאינם בעצם תנאי המעי (כלומר יתכן ומדובר בנבגים) ויתכן שחלות שם מוטציות שלא כדאי לתת אותם לבני אדם כלל. מכיוון שלמדתי את אחד ממקצועות המדעים, אודה לתשובה מדעית, מה יש שם באותם כדורים? ומה את ממליצה לדלקות בשתן (מדובר באיקולי) בכדי לחסוך לך קראתי על חמוציות (באופן דליל), איפה אני קונה ושל איזה חברה? וקראתי שאת ממליצה על מים עם לימון בהערכה