צמחונות

דיון מתוך פורום  נטורופתיה

18/06/2003 | 23:25 | מאת: נטע

שלום! לפני חודש וחצי בערך התחלתי להיות צמחונית. אני משתדלת לשמור על תזונה נכונה, התזונה שלי מורכבת בעיקר מ: דגנים (סוגי קורנפלקס שונים), חלב ומוצריו, ביצים, אורז לבן, ירקות ופירות, מים ומוצרי טבעול שונים. לפני שבוע וחצי בערך התחלתי ליטול טבליות ויטמין B12 בתוספת חומצה פולית. אם כי אני לא בטוחה שהתזונה שלי מאוזנת והרבה אומרים לי שאני נראית חיוורת. לפני שבוע בערך עשיתי בדיקת דם, כחלק מבדיקות שהייתי צריכה לעבור במסגרת העבודה שלי אבל היות וזה קשור לעבודה יותר, אני לא בטוחה שאקבל תוצאות שאוכל ללמוד מהן אם חסרים לי ויטמינים או מינרלים כלשהם. השאלות שלי הן איך אוכל לדעת אם התזונה שלי מאוזנת? במידה ולא אקבל את התוצאות של הבדיקה, האם כדאי לעשות בדיקת דם שבוע אחרי שכבר עשיתי אחת?

לקריאה נוספת והעמקה
19/06/2003 | 08:25 | מאת: לילך נהרי

נטע שלום לאחר חודש וחצי של הפסקת אכילת בשר עדיין לא יופיע חיוורון ומאגרי הברזל וה B12 עוד לא יחוסלו, כך שאת יכולה להיות שקטה. כול חסר שיופיע בבדיקות הדם לא נובע מהיותך צמחונית. ישנם מיתוסים רבים לגבי אכילת בשר, וכמו טבעם של מיתוסים, הם לא נכונים. בשר אינו "מחזק" את הגוף, כי אם מחליש אותו - גורם לכולסטרול גבוה ולכן מעלה סיכון למחלות לב, גורם לחומציות יתר בדם הגורמת להרבה מחלות, תכולת החלבון שלו גבוהה ולכן עלול לגרום לאוסטאופרוזיס, אי ספיקת כליות, לעליה של חומצה אורית בדם ועוד ועוד ועוד. הבשר שאנחנו אוכלים רווי בהורמונים ואנטיביוטיקות. החיות הצמחוניות כגון עופות ופרות מואכלות בשאריות של עצמן - פרות ועופות מיובשים. בקיצור - האיכות לא משהו. הנכון הוא שבחלקים מסוימים בבשר כגון חלקים פנימיים יש תכולה גבוהה של ברזל ו B12. אבל ברזל קיים בהרבה מזונות נוספים - קטניות, פירות יבשים, אגוזים, עלים ירוקים. אם את אוכלת נכון, אין סיבה שיהיה לך חסר. לגבי B12 - ויטמין זה נמצא רק בחי בצורתו הזמינה. למרות שחשוב לדעת כי חיידקי המעיים שלנו יוצרים B12. קודם כול את אוכלת ביצים וגבינות, שם יש גם B12 בכמות קטנה אך מספקת. אני ממליצה לך לוותר על מוצרי החלב והביצים ולאכול, אפילו רק פעם בשבוע, דג ים צפוני כגון בקלה, סול, הליבוט, מקרל, טונה או סלמון. הייתי ממליצה גם, אם בבריאות עסקינן, לוותר על הטבעול ודגני הבוקר - מזונות מעובדים דלים בויטמינים, מינרלים וסיבים ולרוב מכילים שומן צמחי מוקשה והרבה מאוד נתרן. יום טוב

19/06/2003 | 10:52 | מאת: רויטל ברמן

הי נטע, בהמשך לתשובתה של לילך, אני רוצה לשים דגש על התזונה הנוכחית שלך. ניכר שאת רוצה ומנסה לאכל בריא, אך יש כמה "משגים" בסיסיים בתזונה ששינוי קל יכול להפוך אותה לתזונה הרבה יותר בריאה: 1. דגני הבוקר, כפי שציינה לילך, הם מזון מעובד (רק הציצי על רשימת המרכיבים) ובדר"כ מלא בסוכר ומלח (הביטי בערכים בתזונתיים על כמות הנתרן). רובן של הדגנים גם לא מכילים סיבים והויטמינים שמוספים שם לא מכפים על כל זה. האלטרנטיבה היא גרנולה (או קנויה או שיבולת שועל קלויה בבית בתוספת אגוזים ופרות יבשים) ביוגורט-ביו או חלב סויה/אורז, או דייסת שיבולת שועל (בישול קצר של שיבולת השועל 1-2 דקות עם מים או חלב סויה/אורז, מולסה, אגוזים, קינמון, פירות יבשים וכיוצ"ב) - הרבה יותר מזין, עשיר בויטמינים ומינרלים (כולל ברזל וחומצה פולית). 2. מוצרי החלב, רצוי להחליפם ביוגורט-ביו או בחלב סויה (של צוריאל נהדר) או חלב אורז (Rise Dream בטעם וניל הכי טעים בעיניי). 3. ביצים הקפידי לאכל רק אורגניים (יש היום בכל סופרמרקט). 4. את האורז הלבן (שלא נותן שום דבר לגוף) עדיף להחליף באורז מלא (אורז בשמטי מלא, אורז מאורך או עגול מלא - אלה הכי טעימים) או בקינואה (נהדרת), גריסי פנינה, דוחן, כוסמת... כל אלה מלאים בחומצה פולית וויטמינים ממשפחת B, וגם עשירים בסיבים תזונתיים היפים מאוד לבריאות. 5. לגבי מוצרי הטבעול, נסי לגוון אותם מידי פעם עם טופו (טופו שיזן או טופו כפרי הם המועדפים עליי) מתובל, עם טונה או דגי ים אחרים (סלומון, סול, מקרל, הליבוט...) - אם את אוכלת דגים. זה מאוד מומלץ ובריא (בגלל תכולת האומגה-3 שבבשרם) וגם מכיל ברזל ו - B12. גיוון נוסף ומאוד מומלץ הוא עם קטניות - שעועית, אפונה, גרגרי חומוס, עדשים, פול... הם מלאים בברזל ומינרלים אחרים והם סופר מזינים וטעימים. הם ה-תחליף לבשר עבור צמחונים. אני מאחלת לך המון כיף, בריאות וטעם בדרך החדשה :-)

19/06/2003 | 14:11 | מאת: נטע

לילך ורויטל, המון תודה על התגובות. שאלה קטנה לגבי האורז, על האריזה של האורז שאני קונה רשום: אורז שלם. האם הכוונה היא לאורז מלא או שיש הבדל?

מנהל פורום נטורופתיה