פורום תזונה קלינית
אני בת 43 , בבדיקת דם שעשיתי נמצא פריטין נמוך -2 ,IRON ברזל-73 ו-המגלובין יצא-11.8, האם יש לי אנמיה.
שלום עידית, כן, יש לך אנמיה ברורה, קרוב לוודאי על רקע חסר בברזל. פני לרופא לטיפול ובירור אנמיה. בברכה,דנה
מתי מומלץ לקחת את האבץ עם אוכל, על קיבה ריקה, או עם מאכל מסויים? ועוש שאלה, שאומרים נגיד לא לקחת תוסף מסויים קרוב למאכל מסויים לכמה זמן מתכוונים [ברור שכמה שיותר] אבל כמה בערך עדיף שלא. תודה מראש
שלום נוי ההמלצה היא בליעה עם מעט מים. מומלץ לצרוך עם ויטמין C, מיץ תפוזים או פרי לא לצרוך בשילוב עם תרופות סותרות חומצה לא לצרוך בשילוב עם אנטיביוטיקה ממשפחת Tetracyclines לא לצרוך בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה כגון Warfarin לא לצרוך בצמוד לנטילת תוסף ברזל (מרווח שעתיים בין התוספים). רווח זמן סביר נחשב לשעתיים לפחות. בברכה,דנה
שלום, אין המלצה כזו או אחרת בנושא. אם זה טעים לך, אתה יכול לאכול. לרוב אוכלים אותו מאודה קלות בשביל הריכוך. בברכה,דנה
שלום,האם עוגה שמכינים בבית פחות משימינה מאשר עוגה שכקונים בקונדיטוריה?
שלום דניאל, זה תלוי במרכיבים של העוגה. אם מכינים אותה באופן זהה, אז לא, הכל תלוי מה מכניסים לעוגה ולהשוות. בברכה,דנה
כמה קל' יש במלבין לקפה וכמה אחוזי שומן ואם יש לך אולי מושג [ממש בערך] כמה גר' מלבין זה כמו 100 מ"ל חלב. תודה רבה!!
שלום ניצן, ב- 100 גר' מלבין קפה יש 540 קק"ל וכ- 30 גר' שומן. באריזות האישיות יש כ- 16 קק"ל וכ- 1 גר שומן. בערך 10 גר' מלבין זה כמו 100 מ"ל חלב 1-3-% שומן. בברכה,דנה
כזה http://www.l-s.co.il/Modules/Main/ProductInner.aspx?ProductID=240&CategoryID=30
שלום, בממצוע בכל בוטן יש כ- 7-10 קק"ל. בברכה,דנה
אני יודע שכדעי לקבל חלבון מלא צריך לשלב דגן וקטניות האם זה צריךלהאכל יחדיו באותה ארוחה? או שמספיק לאכול לדוגמא בבוקר עדשים ובמהלך היום פרוסות לחם? תודה!!!
שלום דובי, התאוריה הזו כבר ישנה ולא רלוונטית. אתה יכול לאכול קטניות ודגנים גם בנפרד, אתה תקבל את כל חומצות האמינו בכל מקרה. במיוחד אם אתה צורך גם בשר, ביצים ומוצרי חלב. בברכה,דנה
היי דנה מה שלומך? יש לי 2 שאלות: 1 האם פיתה מקמח לבן נחשבת כמזון עמילני? 2 האם בצירוף של בשר ופיתה מקמח לבן מקבלים חלבון מלא? תודה מראש
שלום אבי, 1. פיתה בכל מקרה נחשבת למזון עמילני, או פחמימה מורכבת, גם פיתה מקמח מלא. 2. לא צריך שילוב, בשר נחשב לחלבון כמעט מלא. מספיק שתאכל מכל קבוצות המזון כדי לקבל את כל חומצות האמינו שאתה זקוק להן. בברכה,דנה
אני בן 24 סוכרת סוג 1 שאובחן רק לפני זמן קצר אני מאוד מתקשה להתייצב עם תזונה לפני זמן קצר התחלתי להזריק לנטוס ואני רוצה לעזור לטיפול כמה שיותר אבל לא ממש בטוח מה לעשות
שלום אורי, ראשית, עליך להיות בשלב ראשון במעקב מאוד צמוד של דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בסוכרת מסוג 1, כי לרוב הן עובדות עם סוכרת מסוג 2, שמעט שונה בטיפול. רצוי אפילו לחפש דיאטנית שעובדת עם בני נוער וילדים, יש להן יותר ניסיון בתחום. שנית, בשלב הראשון של המחלה, לוקח הרבה זמן להגיע לאיזון, עד שמגלים את המינון הנכון של אינסולין ואת השפעת המזון על רמות הסוכר שלך. ספירת פחמימות מאוד יכולה לעזור, והדיאטנית תוכל ללמד אותך כיצד לתקן ערכי סוכר גבוהים. שלישית, פעילות גופנית מתונה משפרת באופן משמעותי את רמות הסוכר, אך יש להזהר, פעילות גופנית יכולה לגרום להיפוגלקמיה, ולכן יש לבצעה באופן מאוד מחושב, ע"י שינוי התפריט או הזרקת האינסולין. בברכה,דנה
מה צריכת החלב המומלצת והבריאה ביותר? אני אוכלת כמעט כל יום קערת דגנים עם חלב כארוחת בוקר. אין בזה משהו פסול/יותר מדי? פשוט אבא שלי קרא איזה אימייל ממש מפחיד על חלב וכל הנזקים שכביכול הוא גורם ולמרות שאני לא יודעת א םזה נכון זה גרם לי לחשוב האם כל יום באופן קבוע קערת חלב זה לא יותר מדי (כי בכל זאת בד"כ יוצא לאכול ביום עוד מוצר חלב אחד לפחות).
שלום גלית, ההמלצה עומדת היום על שלושה מוצרי חלב ליום כגון: כוס חלב, גביע יוגורט, פרוסת גבינה צהובה ועוד. לא הייתי ממליצה לשתות 3 כוסות חלב ליממה, אלא לשלב עם מוצרי חלב אחרים. אין כל הוכחה כי חלב מזיק לבריאותינו, אלא אם כן ישנה רגישות או אלרגיה לחלב. בברכה,דנה
הייתי אצל רופא מומחה לפה ולסת שאבחן דלקת קלה במפרקי הלסת כמו כן הנני סובל מכאבי ראש מתחלפים במהלך היום.בלילה אני ישן מצויין. קיבלתי לכרגע ל 10 ימים כדורי ארטופן מה ניתן לסייע מבחינת תזונה קלינית להקלה,ולפתרון המצב? אודה לעזרה
שלום רוני, פרט לאכילה של מזון רך בשלב הדלקת והכאבים, אין מזון מיוחד. בברכה,דנה
שלום לך .! אני שומר במשקל אבל הבעיה שלי היא שאני בערב לא יכול לא להכניס משהו מתוק לפה אמרו לי שיש איזה משהו שאוכלים וזה מונע הרעב ממתוק ! האם זה נכון ? מה את מייעצת לי לעשות ? בתודה מראש..!
שלום עדן, הצורך במתוק הינו צורך טבעי וקיומי, ואסור לנו להלחם בו. אם הצורך שלך קיים, ממש אתו באופן מבוקר. ניתן לשמור על משקל וגם לרדת ע"י שילוב מתוקים בצורה מבוקרת בתפריט. העצה שלי, הרשה לעצמך כל יום בערב דבר מתיקה, אך תגביל אותו מבחינה קלורית, נניח עד 100 קק"ל לממתק, או יותר, אם אתה יכול להרשות לעצמך. הידיעה שיש לך אפשרות לשלב, ולא תחושה של "גניבה" או "רמאות" תשפר את הרגשתך ותקח ממך רגשות אשם בנושא. שמירה על משקל לאורך זמן לא תתממש אם לא נרשה לעצמנו צרכים בסיסיים, ועליתים הצורך במתוק הוא צורך בסיסי, שיש להגבילו, לא לבטלו. בברכה,דנה
באיזה מזון יש הכי הרבה מגנזיום?
שלום, ישנם מספר מזונות עשירים מאוד כגון: כוסמת, בורגול, שבולת שועל, תרד, בננה, וסה"כ כל הדגנים המלאים, זרעים וקטניות. בברכה,דנה
לאחר תלונות של כאבי בטן ונפיחות גדולה הבדיקות שעשיתי הראו רגישות לפרוקטוז. הפסקתי לאכול פירות. די קשה לי עם זה לכן שאלתי היא: אם אני אוכלת תפוח עץ אחד בערב ---- עד הבוקר ביטני תהיה סבירה? כלאמר הנפיחות היא מיד אחרי אכילת הפרי? והיא יורדת לאחר שעתיים או הרבה יותר?
שלום תמי, איני יכולה לומר מה תהיה ההשפעה ולכמה זמן, זה אישי ותצטרכי לנסות ולראות מהי התגובה. בעבר נתתי רשימה באתר של מזונות שניתן לאכול עם רגישות לפרוקטוז. ערכי חיפוש בפורום זה תחת השם " פרוקטוז" ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה,דנה
עברתי קולונוסקופיה והסרת פוליפים ללא הפסקה בנטילת אספירין (לפי הוראות מכון גסטרו). לאחר 8 ימים היה לי שטף דם בקולון. אושפזתי, ההמוגלובין ירד ל-8.9 . קיבלתי 2 מנות דם ושוחררתי עם המוגלובין 12.8 . המלצת בית החולים: מתן תכשיר ברזל. המלצת רופא המשפחה: תזונה נכונה ללא תכשיר ברזל.תזונה נכונה: בשר הודו ועדשים. מה דעתכן? האם ישנם מזונות נוספים עתירי ברזל? בתודה ובברכה, עמוס
שלום עמוס, עליך להשמע להמלצת בית החולים, הואיל ואבדת כמות משמעותית של דם בעבקות הבדיקה, והעלאת הברזל דרך מזון תקח יותר זמן מאשר עם תוסף. כמובן שחשוב להוסיף גם מהמזון כגון כבד, בקר רזה, הודו, דגני בוקר. קטניות אמנם עשירות בברזל אך הספיגה נמוכה. מתן תכשיר הברזל הוא עד שההמוגלובין יעלה. בברכה,דנה
תודה לתשובתך. אבל..............בקמח תפוחי אדמה יש סיבים? אם כן לא טוב שהרי משהו בלחם גורם לי לכאב בטן. ואין לי צאלייק (קבלתי אתמול את התשובה לבדיקה.) כנראה שזה הסיבים. אז? איזה לחם הוא נטול סיבים ? נטול חיטה? או משהו כזה. תודה
שלום גדעון, בלחם לבן יש מעט מאוד סיבים תזונתיי או בכל מה שעשוי מקמח לבן.יש לחם שיפון שהוא ללא חיטה בחלק מהמקרים אך עשיר בסיבים. נסה לא לאכול לחם שבוע וראה אם התופעה משתפרת, שכן סיבים יש גם במוצרי מזון אחרים. בברכה,דנה
שלום! הפסקתי לשתות קפאין וקניתי קפה צ'יקו (צ'יקוריה). האם שתיית 3-4 כוסות ממנו ביום מייבשים את העור ומשתנים כמו קפה רגיל. תודה
שלום מאי, לא ידוע לי על תופעות לוואי משתית קפאין ו/או ציקו בקשר לעור. קפאין אכן משתן, ציקו לא אמור כי לא מכיל קפאין. בברכה,דנה
בני בן שנה וחצי , מזה כחודשיים אני נתקלת בבעיות קשות של האכלה, אינו מוכן בשום אופן לשבת לשולחן ולנסות מאכלים, מנסה ביס שניים ויורק את השאר. כיום התזונה שלו היא כלהלן: בבוקר 300 CC מטרנה ,אחרי שעתיים: בננה+ מעט תפוח+ 2 כפיות טחינה ,אחרי שקם משנת צהריים : ביצה+עגבניה ומעט מלפפון אחר הצהריים: 100 ג' גבינה לבנה+אבוקדו ופרוסת לחם, לפני השינה : 200 CC מטרנה. בשום אופן לא אוכל בשר וירקות. האם התפריט מספיק ??? אינו מוכן בשום אופן לנסות דברים אחרים!!!
גילה שלום! ראשית יש מקום לפנות לייעוץ דיאטנית ילדים לשם הערכה תזונתית וייעוץ לגבי התפריט כי לא ניתן לתת טיפול במדיה הזו... בנוסף, נראה לי שצריך יותר טיפול התנהגותי בנושא של אופן הישיבה לשולחן וההתייחסות לחוויות חדשות. זה פחות נושא תזונתי. תזונה מגוונת חשובה. לדוגמה, בשר חשוב כי הוא המקור העיקרי לברזל ולכן כדאי לעשות בדיקה (פריטין והמוגלובין). הוא מקבל מעט ברזל מהמטרנה ומהביצה אך כאמור סביר שלא מספיק. מבחינתי עגבניה ומלפפון הם ירקות וגם פרי משמש מקור לאותם מרכיבים תזונתיים (ויטמינים ומינרלים). 500 מ"ל מטרנה מהווים גם הם כיסוי לא רע מבחינת ויטמינים ומינרלים. פני לייעוץ. בברכה, נועה
שלום רב, אני משתמשת בשמן זית לסלטים ולטיגון ואפיה בשמן קנולה. כאשר אני נדרשת לשמן רגיל בסלט אני משתמשת בשמן תירס. לאחרונה שמעתי ששמן קנולה כבר לא בריא כמו שחשבו ושמן תירס בכלל מסוכן. האם יש בכך אמת. אשמח אם תוכלו לעשות קצת סדר בשמנים הקיימים לרבות שמן חמניות. בתודה ובברכה טל
שלום טל, מכל השמנים, שמן זית נחשב למזין ביותר. ניתן להשתמש בו לבישול ואפיה, כמו כן כשמן טרי לסלט. שמן תירס אינו נחשב למזין במיוחד, אך בכמות קטנה ליממה (עד כף) אינו נחשב למזיק. שמן קנולה,עדיין נחשב לשמן מזין בשל הרכב חומצות השומן שבו, חד בלתי רוויות. נכון שזהו אינו שמן בצורתו הטבעית, אך ארגוני בריאות עולמיים עדיין מגדירים אותו כמומלץ לשימוש. בברכה,דנה
שלום פורום יקר, רציתי לשאול תוך כמה זמן אובדים הויטמינים והמינרלים הנמצאים בירקות לאחר חיתוך הסלט? אני מניחה שרובנו לא מצליחים לאכול סלט טרי-טרי, השאלה מה כן מקבלים מסלט שנחתך הבוקר ונאכל רק בצהריים? תודה רבה!
שלום שרון, מינרלים כמעט ואינם נעלמים. ויטמינים, ישנם רגישים יותר לחמצון, כגון ויטמין סי ולכן מומלץ לאכול כמה שיותר מהר. תהליכי החמצון הינם מידיים.ויטמינים מסוג איי ובי די יציבים. בברכה,דנה
אפשר לדעת בבקשה כמה קל' יש בקקאו רגיל [בכפית גדושה]
שלום לירון, בכפית גדושה של אבקת קקאו לא ממותקת יש כ- 7-8 קק"ל. בברכה,דנה
שלום, שמעתי שדוחן משפיע על אנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס. האם לקינואה יש השפעה דומה? תודה.
שלום דבי, לקינואה אין השפעה ידועה על בלוטת התריס. בברכה,דנה
שלום האם יש ערך תזונתי למחיצות הלבנות בתוך הרימון? כי אני אוכלת אותן עם הגרעינים. תודה
שלום שרון, בקליפה הלבנה נמצאים מרבית נוגדי החמצון הידועים של הרימון, לכן חשוב לסחוט רימון עם קליפה. אין להם ממש ערך קלורי אך ערך מוסף רב מבחינת ויטמינים ונוגדי חמצון. בברכה,דנה
האם בלחם רגיל יש גם חיטה וגם גלוטן? האם חולי צאלייק רגישים לגלוטן? האם ישנם אנשים שלא רגישים לגלוטן אבל רגישים לחיטה? ואם כן איזה לחם את ממליצה? מאורז? האם ישנו כזה קמח אורז? ואיפוא משיגים? אשמח לתשובה
שלום גדעון, כל לחם העשוי מחיטה, שיפון, שעורה, שבולת שועל וכוסמין מגיל גלוטן. גלוטן הוא חלבון המצוי באופן טבעי בדגנים אלו. חולי צליאק אלרגיים לחלבון הגלוטן הנמצא בדגנים אלו. לא ידוע לי על אנשים אלרגים לחיטה בלבד. אלרגיה מבטאת ברוב כאלרגיה לחלבון כלשהו, במקרה של דגנים הנ"ל לרוב מדובר באלרגיה לגלוטן. בוודאי שיכולות להיות אלרגיות נוספות, אך זוהי הידועה ביותר. יכולה להיות רגישות לסיבים או מרכיבים אחרים בלחם. אפשר למצוא לחם ללא גלוטן בחנויות טבע מיוחדות, אפשר גם להכין. אפשר לאכול לחם על בסיס קמח תפוחי אדמה וקמח ללא גלוטן, אפשר פריכיות אורז ועוד. המלצתי, אם אין לך אלרגיה מוכחת לגלוטן, אל תשנה את התפריט מיד, פנה לגסטרואנטרולוג לייעוץ. בברכה,דנה
מה כדאי לאכול ע"מ למנוע ריצה לשירותים הרבה פעמים. לפעמים יש לי יציאות 10 פעמים ביום. מה עושים? אני בת 25 ורזה מאוד. יש לציין שנבדקתי אצל רופא גסטרו שקבע - שיש לי מעי עצבני בלבד!
שלום ניקול, זהוי דיאטה מורכבת ואינדבידואלית, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי.מעבר לכך, עליך לעבור בדיקה של גסטרו וקולונסקופיה על מנת לשלול מחלות אחרות במעי. אם רופא הגסטרו לא נתן לך בדיקות אלו, פני לרופא אחר. בברכה,דנה
האם כמות גדולה של אשלגן (במרק)בצריכה יומית, שמורידה לחץ דם,יכלה להזיק לכליות נורמליות? תודה אייל
שלום אייל, בהנחה שתפקודי הכליה תקינים, אשלגן עודף לרוב יוצא בשתן. בכל מקרה אשלגן במינונים גבוהים לא פוגע בכליה, אלא בעייתי בחולים עם הפרעה בתפקודי כליה, שכן הוא לא מופרש כיאות ומצטבר בדם, ואז יכול לגרום לנזקים. בברכה,דנה
שלום שמי רותם, שמעתי על שיטה להמסת עודפי שומן על ידי גלי אולטרסאונד או על ידי גלי קול (בלה קונטור/הדסה אטופטימל וכו') ואני מעוניינת לדעת האם באמת זה אפשרי או שמה זה גימיק שיווקי? ההסבר שקיבלתי הינו שהגלים מרעידים את תא השומן וגורמים לו להתפרק, זה לא ממש נשמע לי הגיוני אך באתר של בלה קונטור יש אישורים של הFDA וכן מחקרים שתומכים בשיטה. אודה לכם על תשובתכם והכוונתכם.
שלום רותם, איני מתעסקת בתחום זה. פני למומחה לניתוחים פלסטיים. בברכה,דנה
בת 22, צמחונית מגיל 9, שוקלת לחזור לאכול בשר בעקבות הרגשת עייפות כרונית וחוסר ריכוז בשנה האחרונה. אני לוקחת B12 וחומצה פולית במשך שנים. עברתי בדיקות דם (ספירה וכמיה), אך רופאת המשפחה לא סבורה שיש צורך בתוספי מזון מכיוון שהבדיקות טובות. אני לא יודעת מה לעשות, אני מתוסכלת, לא רוצה לחזור לאכול בשר, אבל גם לא רוצה להמשיך להרגיש רע. צירפתי את הבדיקות- RBC- 4.45 M/ul HB- 12.6 g/dl HCT- 36.7% MCV- 82.4 fL MCHC- 32.7 g/dl RDW - 12.0% IRON - 140 µg/dl FERRITIN - 27.0 ng/ml VITAMIN B12 - 485 pmol/L FOLIC ACID - 42.0 nmol/L תודה מראש.
שלום אדווה, כצמחונית את לא חייבת לקחת חומצה פולית. ויטמין בי12 הייתי ממשיכה לקחת והייתי שוקלת תוספת ברזל במינון נמוך. מעבר לכך, אינך חייבת לחזור לאכול בשר. אם תשלבי בתפריט דגים, ביצים ומוצרי חלב, אז תהיי מכוסה, בשילוב תוסף ברזל במינון נמוך. בברכה,דנה
שלום אימי לאחר ניתוח בפה, וצריכה לקבל הזנה דרך פג שאלתי היא מה ההבדלים בין אוסמולייט אנשור ונוטרן? כי בבי"ח כל פעם נתנו לה משהו אחר וחשוב לנו לדעת מה הכי נכון לקחת. תודה
שלום אופיר, מבחינה קלורית אין הבדל בין אנשור, אוסמולייט ונוטרן ( בהנחה שמדוב באנשור רגיל ולא פלוס, ונוטרן רגיל ולא נוטרן 1.5 או 2. ההבדל העיקרי הוא בחברות שמשווקות בבית החולים, כאשר אנשור ואוסמולייט שייכים לאותה חברה ונוטרן לחברה אחרת. כמו כן, לאנשור ולנוטרן מוסיפים חומרי טעם, לרוב וניל, ואוסמולייט חסר טעם. ישנם כמובן הבדלים נוספים מבחינת הרכב הפחמימות, השומן והחלבון, אך הבדלים הם שבאנשור ובנוטרן יש יותר פחמימות פשוטות לעומת האוסמולייט. כמו כן, אנשור ונוטרן אינם מתאימים לחולי סוכרת. רצוי לברר עם הדיאטנית בבית החולים מהי ההמלצה הקלורית והחלבונית לאמא ולפי זה לקבל המלצה הביתה לגבי תכשיר מועדף. בברכה,דנה
שלום, מזה כשנה אני אוכל כמעט מידי יום דג קפוא, שאותו אני אופה בתנור. לאחרונה שמעתי כי לדגים אלו מוזרקים פוספטים ומיני חומרים, ושאלתי היא עד כמה הדבר מסוכן, והאם מומלץ לצרוך יותר חזה עוף למשל, מאשר דגים. תודה, משה.
שלום משה, לא מומלץ לצרוך דג על בסיס יומי, בוודאי שלא קפוא. צריך לגוון על בסיס יומי עם עוף, הודו, בקר ודגים. בברכה,דנה
שלום, אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס (חוסר בהורמון התיאוריד). בדיקת דם מראה (7.7)T4 נמוך, (18.6)TSH גבוהה. האם קיים טיפול טבעי ללא תרופות בבעיה? תודה מראש.
שלום נועה, לא שידוע לי, וגם לא מומלץ. תת פעילות של בלוטת התריס אשר אינו מטופל בזמן יכול להוות סכנת חיים. פני לאנדוקרינולוג לטיפול. בברכה,דנה
בהרבה מקומות קראתי כמה טוב שמן זית, טחינה, גרעיני חמניה וכ'ו. אכן אני מודע למעלותיהם. יחד עם זאת ראיתי שבשמן זית יש 16% שומן רווי, בטחינה 10% שומן רווי ובגרעיני חמניה 12% שומן רווי. האם בכך שאנו אוכלים מזה אנו לא פוגעים בעצמינו באותה מידה שאנו מטיבים? הרי השומן הרווי הזה שוקע בדפנות כלי הדם.. או שאולי אני מפספס משהו ואשמח אם תאירו את עיני..
שלום אלי, בוודאי שמקורות אלו מכילים גם שומנים רווים ורב בלתי רווים, אך מה שמשנה הוא היחס בין השומנים, כאשר בשמן זית, טחינה וכיוצ"ב היחס בין שומן רווי לחד בלתי רווי נמוך יותר מאשר בבשר או גבינות שמנות, או שמנים אחרים, כגון שמן תירס וחריע. כאשר משנים את היחסים בין חומצות השומן, אז אנחנו משפרים את מצבינו. אי אפשר להוריד שומן רווי לגמרי מהתפריט, וגם אין המלצה כזו. בברכה,דנה
היי דנה, רציתי לשאול מהו אפר במזון? האם זה משהו שלילי? מה הכמות?
שלום אבי, אפר במזון היא הכוונה, למה שנשאר לאחר תהליך שריפה של המזון ונועד לחישוב ערכו הקלורי , ויטמינים ומינרלים ללא תכולת מים בכלל. אין לכך שום משמעות תזונתית או בריאותית. בברכה,דנה
תודה!
שלום, בתי בת 7 וחצי, בריאה, בכל פעם שהיא אוכלת מוצר עם גבינה/חלב או מוצר חלב, היא מתלוננת על כאב בטן. כשהיתה תינוקת היו לה יציאות מרובות (ועל גבול השלשול) אחרי כל אכילת בקבוק/דיסה וגם אחרי ההנקה (הנקתי חודש בערך). האם זהו המדד לרגישות לחלב אצלה? מהם המדדים לבדיקת הרגישות הזו? מהו התפריט המוצע? תודה רבה, מימי
מימי שלום! הסיפור מהינקות לא ברור לי. האם סיימתם בירור? מתי חלף? האם השפיע על הגדילה? לפני שעוברים להמלצות לגבי התפריט, חייבים לעשות בירור ולקבל אבחנה. ממליצה בשלב ראשון לפנות לגסטרואנטרולוג ילדים. בברכה, נועה
תודה על תגובתך, בנושא תקופת הינקום, לא ביצענו בירור מקיף, הרופא אמר שזה יעבור ואין צורך לטפל.לא השפיע על הגדילה, להיפך, היא באחוזון גבוה לעומת בני גילה - גבוהה מעל הממוצע וגם מבחינה שכלית מעל הממוצע. מ
שלום, האם ידוע אם החומר tripotassium phosphate שמוסיפים למשל לדגני בוקר הוא מסוכן לחולי אי ספיקת כליות שאמורים לצמצם את צריכת האשלגן? תודה מראש.
שלום דבורה, לרוב החומרים הללו מוספים בכמויות קטנות מאוד כחימור ייצוב ושימור והתרומה שלהם לתכולת האשלגן והזרחן נמוכה יחסית. בסופו של דבר יש לדעת מהי התכולה הכוללת של מרכיבים אלו במזון, שכן התרומה של המרכיבים הטבעיים במזון גבוהה יותר. בברכה,דנה
ומיד אח"כ כוס חלב? זה הורס?
שלום, אין בעיה בכך, שום דב לא נהרס. בברכה,דנה
שלום, קוראים לי דוד ואני נער בן 14,מתאמן קבוע בספורט בקבוצת אתלטיקה(ריצות ארוכות).בחודשים האחרונים נכנסתי למצב של תת משקל חמור,לפני התת-משקל שקלתי בערך 50 קילו על מטר 64 ואילו היום אני שוקל 41 קילו על 164 ס"מ. בעקבות התת-משקל חלו אצלי תופעות של תחושת קור תמידית,חולשה עייפות ותשישות,ירידה ביכולת פיזית וכו'. יש לי רצון לעלות במשקל לפחות 4-7 ק"ג על מנת לחזור למצב בריאותי תקין,אך אני פוחד לעלות מהר באחוזי שומן כיוון ובחודשים הללו התזונה שלי הייתה מאוד מצומצמת(בערך 1000 קל' בלבד ליום)ואינני יודע אם זה תקין שפתאום אני יתחיל לאכול 1000 קלוריות רק עד הצהריים,כיוון שדבר זה יביא אותי לעליה חדה בשומן. כמו כן קראתי הרבה בנושא וקראתי גם תפריטים לעליה במשקל לדוגמא-בארוחת הבוקר יש לאכול 4 פרוסות לחם מלא עם 2 כפות חמאת בוטנים,וזה עוד לא כולל ארוחת עשר...האם תפריטים מהסגנון הזה מתאימים לי על מנת לעלות במשקל?אם אגביר את הצריכה הקלוריות שלי לדוגמא ל 2000 קל' ביום(במקום 1000)לא תיגרם עליה לא בריאה במשקל? שאלה נוספת-קראתי גם על כל כל מיני שייקים,או לדוגמא המלצות לאכול בוטנים,שקדים,חמאת בוטנים,גרנולה, לשתות מיצי פירות וכו' לסובלים מתת משקל.-האם המלצות אלו חלות גם עליי והאם זה לא יגרום לי להשמין בצורה לא מבוקרת?יש לציין שאני מעוניין לחזור למשקלי הקודם אך להתמקד בעלייה במסת השריר ולא במסת השומן. שאלה נוספת-האםחילוף החומרים שלי "נדפק" לצמיתות או שהוא יסתדר? תודה רבה ואשמח לתשובה בהקדם האפשרי.
דוד שלום! חיוני שתפנה בהקדם לטיפול, רצוי מאוד אצל דיאטנית המתמחה בתחום הספורט (דרך קבוצת האתלטיקה או דרך קופת החולים). דיאטנית ספורט תדע להתאים לך תוכנית טיפול התפורה לסדר היום והאימונים, למטרות הענף (מסת שריר מתאימה) ולשיקום ושמירה על בריאותך. בברכה, נועה
שלום אני הסטודנטית שלומדת בקורס סמינריון תזונה במאמצים גופניים ותזונה לספורטאים . המאת מתקשה לבחור נושא שאפשר לחקור אותו על האנשים האם אפשר להציע לי כמה נושאים שקשורים לתזונה והשפעתה על הפעיליות הגופניות תודה תודה מראש חטיב נור
שלום נור, לצערי, פורום זה אינו אמצעי לקבלת רעיונות למחקר. בברכה,דנה
שלום לכן, האם עדיף לצרוך בשר אורגני על פני בשר רגיל? מהם יתרונותיו, אם בכלל? בברכה, מאיר
שלום מאיר, בשר אורגאני לרוב לא עובר תהליכי עיבוד קשים, לא נחשף לאנטב', והחיות חיות בתנאים נוחים ובריאים יותר למחיה. לרוב הוא מומלץ יותר, אך קשה לשיגו ומחירו יקר בהרבה. הואיל ואין בקרה על התחום בארץ, לא היתי ממהרת לקנות בשר שאין עליו בקרה מתאימה מצד משרד הבריאות והחקלאות. בברכה,דנה
רציתי לשאול מה המשמעות של להשתמש בקמח שיפון מלא שהתאריך האחרון לשימוש המומלץ שלו הוא לפני 3 ימים? האם איבד מערכיו התזונתיים כך שכבר לא כדאי להשתמש בו?
שלום נועה, לרוב למזון יש תוקף מעבר לתאריך הרשום, אך ברור שאבד הרבה מערכיו התזונתיים ויש סיכוי שעבר תהליך עיפוש. כמובן גם תלוי כיצד נשמר. אם נשמר בארון, אז אבד יותר, אם נשמר במקרר או בפריזר, יש לו זמן מדף ארוך יותר. בכל מקרה רצוי לאכול מזון טרי יותר. בברכה,דנה
ובמה זה שווה בדיוק?
שלום, כ; טחינה שווה כ- 80-90 קק"ל 10 שקדים שווים כ- 70-80 קק"ל. הם שווים בתכולת השומן ובסוג השומן ( הרבה שומן חד בלתי רווי) וכן בתכולת החלבון. בברכה,דנה
שלום, מנגן תוכלת למצוא בנבטים של חרדל, חסה רומית, אננס, סירופ מייפל. יש כמובן מאכלים נוספים, אך אין להשיגם בארץ, כגון כל מיני דבדבנים ואוכמניות מזנים שונים. זה בעיקר תלוי בתכולה באדמה בה גדל הצמח. בברכה,דנה
ידוע לי שיש ויטמינים שמסיסים בשמן וכאלה שמסיסים במים. רציתי לשאול האם הויטמינים שמסיסים בשמן לא ייספגו בגוף אם לא אוכל את הירקות שמכילים אותם עם שמן? לאילו ירקות כדאי מהבחינה הזו להוסיף שמן לפני אכילתם? תודה, נועה
שלום נועה, לא צריך להוסיף שמן במיוחד, מספיק שתוכלי אותם עם גבינה המכילה מעט שומן או יווגרט או בשר דל שומן כדי שהויטמינים יספגו. כמובן שירקות כמו גזר המכיל הרבה ויטמין A צריך להיות בסביבה המכילה לפחות מעט שומן. בברכה,דנה
ירקות חוץ מגזר חשוב שיהיו בסביבה שומנית? תודה רבה.
רציתי לדעת האם גבינה צהובה ונקניק פסטרמה יכולים לגרום לגזים? תודה
שלום משה, בדר"כ מזונות אלו לא ידועים כגורמי גזים באופן מיוחד, אך אם ישנה רגישות קשה למוצרי חלב, ייתכן והגבינה הצהובה תעשה. בברכה,דנה
שותה מים. האם זה טעות? ואם כן למה? תודה.
שלום, אין שום בעיה לשתות מים אחרי יוגורט. בברכה,דנה
היי דנה. רציתי לשאול האם הוא רגיש לחום, וכמה אבץ יש בכוס חלב מורתח?
שלום אבי, למיטב ידיעתי, אבץ לא רגיש לחימום מזון. בכוס חלב יש כ- 1 מ"ג. בברכה,דנה
על בטן ריקה? הרי שזה בלי מזון זה אמור לא להספג מה התועלת?
שלום, מי אמר שזה טוב? אין כל המלצה כזו או הוכחה שזה מועיל. שנית, למה לא נספג? שמן זית ומרכיביו נספגים מצויין גם ללא מזון אחר, אין לנו בעיה לספוג שומן לבד. בכל מקרה, מעבר לתועלת של צריכת שמן זית באופן כללי, אין לצום או לזמן משמעות קלינית. בברכה,דנה
שלום אני עם עודף משקל נכנסתי לראשונה להריון איזה דברים עלי להימנע מהם ואיזה דברים לאכול תודה
שלום מאריאן, ראשית, עלליך להמנע מעליה חדה במשקל, עד כמה שניתן, ולשם כך, כדאי לפנות לדיאטנית למעקב במהלך ההריון. כניסה להריון בעודף משקל מעלה סיכון לסוכרת הריונית. מבחינת מזון שרצוי להמנע הוא: דגים ובשר לא מבושל, פטריות, או כל ירק שלא ניתן לשטוף היטב, מוצרי חלב לא מפוסטרים, אלכוהול, קפאין בכמויות גדולות וממתיקים מלאכותיים. יש לשים דגש על אכילת כל קבוצות המזון, שימת דגש על מוצרי חלב מועשרים בסידן דלי שומן, עוף, דגים, בקר והודו, דגנים מלאים ועוד. רצוי להתייעץ עם רופא נשים לגבי תוסף ברזל, חומצה פולית ועוד. בברכה,דנה
האם נכון שחלב גורם לבריחת סידן? מוצרי חלב אכן מכילים אחוז סידן גבוה אך גופנו כמעט שאינו סופג סידן זה, ואף גרוע מכך, גורם לבריחתו המדע קבע שחלב גורם לסידן לברוח? ושבחלב יש סטרואידים, כימיקלים, הורמונים מרובים. לא רצוי לשתות חלב כבוגרים כי זה לא בריא ויש לזה מחיר, חומרים שמתחרים בספיגה זה נכון כל זה?
שלום, טענות ושמועות אלו מעולם לא הוכחו. מוצרי חלב אינם גורמים לבריחת סידן ו/או השפעה שלילית כלשהי. ישנם אנשים רגישים למוצרי חלב או אלרגים, אך לא מעבר לכך. בברכה,דנה
היי דנה. לאחרונה התחלתי לצרוך יותר מזונות עם אבץ משום שיש לי פצע שכבר כמה חודשים לא הגליד והבנתי שאולי פה הפתרון. הבנתי ממך שאבץ וברזל מעכבים את הספיגה אחד של השני אז האם יש עוד דברים שמעכבים ספיגת אבץ כמו חומצה פיטית במקרה של ברזל? אילו מזונות לא כדאי לשלב ביחד כדי שהאבץ (במזון ) ייספג. תןדה רבה.
שלום אבי, ראשית, הייתי פונה לרופא עור או פלסטיקאי לבירור הפצע שלא עובר ומגליד, כי ייתכן וישנה בעיה מעב למחסור באבץ. לגבי המזונות, אבץ לרוב מגיע עם ברזל במזון, כך שבמקרה זה אין בעיה בספיגה, הכוונה רק במקרה של מתן תוסף, לא לקחת במקביל עם מזונות עתירי ברזל או עם תוסף ברזל. גם מקורות מהצומח יכולים לעכב ספיגה, אך שוב, מדובר בעיקר ברמה של תוסף ולא מהמזון. המלצה חמה, פנה לרופא לבירור. בברכה,דנה
תודה רבה!