פורום תזונה קלינית
שלום . אני יודעת שזה מאוד חשוב לשתות מים כל יום אך אני חוששת לשתות מים כדי שלא אצבור נוזלים ואעלה במשקל. זאת גם אחת הסיבות לכך שאני מתעמלת 5 פעמים בשבוע. 12-10 כוסות מי ביום נשמע לי המון ובטוח אצבור נוזלים אך אני לפעמים מרגישה את החוסר בנוזלים ולכן אני מתלבטת אם לשתות או לא. האם קיימת סכנה בצבירת נוזלים מ-10 כוסות מים ביום או שזה רק בראש שלי. ובכלל, אייך אדע אם יש לי נטייה לצבירת נוזלים? דרך אגב, זאת גם הסיבה שאיני צורכת מלח וקופאין בכמויות גדולות.
שלום מור, שאלתך גורמת לי לחשש שמדובר בהפרעת אכילה, האם אני צודקת? אין לך מה לדאוג מצבירת נוזלים. אין לך מחלת כליות, לב או כבד ולכן אין חשש כזה. מה שאת שותה את אמורה להשתין ולא לצבור. חשוב לשתות, 1.5-2 ליטר ליממה מספקים בהחלט. בברכה,דנה
קשה לי לקרוא את מה שכתבת, שמרי על עצמך שלא תגיעי למצב יותר חמור, אין לך מה לדאוג כי אין שום סיכוי שבעולם שתשמיני מ-10או 12 כוסות מים ליום ,ואפילו אם תשתי יותר לא תשמיני. תאמיני לי שזה בכלל לא יפה להיות רזה ובטח לא רזה מידי.
דנה שלום, טרם קיבלתי תשובתך לפנייתי הנ"ל, בעניין מחקר בירה. האם פנייתי נפלה בין הכיסאות? בברכה, אלעד
שלום אלעד, עניתי לך על ידיעותיי בנושא הבירה, אין לי מה להוסיף לנושא זה.ראה תשובתי בהמשך לשלך. בברכה,דנה
דנה שלום, אני מתנצל אם בלבלתי לך את המוח עם מחקר, עדכני יחסית, שיש בו מידע מעניין על בירה, שאולי (לא) היה ידוע לך, וסברתי שתהיי מוכנה להתייחס עניינית למידע שכזה, אם היה או לא היה ידוע לך קודם לכן, בהיותך תזונאית קלינית מוערכת, שהנושא בתחום מומחיותה. אלעדשבת שלום.
כמה קלוריות יש בלחמים הבאים? כמות: 100 גרם לחמניית לחם לבן לחמניית חלה קלועה עם שומשום לחמניית לחם כפרי לחמניית לחם דגנים לחמניית לחם כפרי עם דגנים (שיבולת שועל, גריעיני חמניות, שומשום) האם התוספת של הדגנים בלחם עם דגנים היא משמעותית מבחינת הקלוריות (ומה ערכה הקלורית?) ולכן עדיף לאכול לחם אחר שלא כולל דגנים שמפוזרים עליו? כי ידוע שהדגנים שציינתי בסוגריים מכילים הרבה קלוריות...
שלום יערה, בכל הלחמים הנ"ל טווח הקלוריות מאוד דומה, כ- 250-270 קק"ל ל- 100 גר. ההבדלים בין הלחמים נובע מכמות הסיבים התוזנתיים, יחס שומן, חלבונים ופחמימות, אך הקלוריות דומות. ככל שהדגן מלא יותר יש בו יותר סיבים, חלבון ושומן על חשבון פחמימות, אך נחשב גם לעשיר יותר בויטמינים ומינרלים ונחשב למזין יותר.אם את מתכוונת ללחם שמוסיפים לו זרעים למיניהם, כגון חמניות ועוד, ברור שיש תרומה קלורית, אך איני יכולה לומר בוודאות כמה. בברכה,דנה
אני בת 13 ואני שוקלת כמעט 27 קילו. אני לא אוכלת לא בשר ולא דגים. איך אני יכולה להשמין בלי תרופות? תודה לעונים!!!
תמר שלום! את צריכה לפנות להורים שלך שיקבעו לך תור לדיאטנית ילדים (יש דיאטניות טובות בקופת החולים). חשוב מאוד שתקבלי טיפול טוב! בברכה, נועה
שלום רב, בתוצאות בדיקות דם האחרונות : רמת הכולסטרול הכללית הינה 291 HDL- 62 LDL-210 טריגליצרידים-96 NON-HDL- CLESTEROL-229 CPK-279 IRON-92.1 CHLORIDE-106 GLUCOSE-84 B12-337.2 TSH-0.82 T4FREE-16.97THYROGLUBOLIN-1.0 T3FREE-4.90 מהן הדרכים הנוספות להורדת הכורלסטרול , עשיתי דיאטה והשלתי בחודשיים האחרונים 4 ק"ג. מעדיפה מאוד מאוד לא לקחת תרופות להורדת כורלסטרול שהססטינים העלו לי את רמת הCPK ל990. מצפה התייחסותכם והצעותיכם . רינת
שלום רינת, הורדה של 4 ק,ג אינה מספקת ותלוי בעודף המשקל הכולל. פעילות גופנית, הפסקת עישון ואימוץ הרגלי חים בריאים יכולה לעוזר. עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי בנושא שכן כל אדם מגיב באופן שונה להרגלי חיים שונים. יש נוטלים ניאצין להורדת כולסטרול, אך לא כולם מגיבים היטב מבחינת תופעות לוואי. כמו כן בשל הפרופיל היחודי שלהשומנים, הייתי פונה למרפאת ליפידים בתל השומר. בברכה,דנה
האם ישנו קשר לכך שרוב התזונה שלי מורכבת מחלבונים?וכמעט ללא פחמימות? ישנם ימים שלמים ללא פחמימות כלל. שאלתי היא רק-האם ישנו קשר לנפיחות בבטן לבין אכילת חלבונים? תודה
שלום אורנה, אני מניחה שאם את לא אוכלת פחמימות את גם לא אוכלת כמעט ירקות ופירות, שיכול מאוד להשפיע על ייצור גזים במערכת העיכול. אני לא חושבת שזה נובע מהחלבונים אלא מחסר במרכיבי מזון אחרים. בברכה,דנה
ירקות ופירות הם עיקר המזון שלי.... מה שאני לא אוכלת זה פסטות,תפוחי אדמה,אורז,לחם. לעיתים לחם מקחמ מלא ואורז מעט פעם בשבוע\שבועיים. עיקר האוכל שלי הוא ירקות,פירות,בשר,גבינות,טחינה, שותה לפחות 2 ליטר מים ביום,שותה עד 2 כוסות נס קפה ביום. עושה פעילות גופנית ונוטלת תוספים כמו אינזימי עיכול,חמוציות,פרוביוטיקה. מה נשמע שחסר לי בתזונה בכדי למנוע נפיחות? תודה
שלום רב, בתי בת 12 (ב 20 לפברואר), התגלתה כצליאקית ב 8 למרץ מאז היא על תזונה ללא גלוטן. הלחם שאני מכינה לה מושתת מחציתו על קמח קונדיטור (עמילן תירס) ומחציתו על קמחים שונים (קמח אורז, קמח חומוס, קמח עדשים). נאמר לי לתת לה צנטרום וברזל בתקופה הראשונית עד להחלמת המעי. היא שותה חלב דל לקטוז. לאחרונה יותר ויותר היא סובלת מגזים. מה לעשות? בברכה טל ברצוני לדעת מה לעשות
טל שלום! ראשית מומלץ להיות במעקב צמוד של דיאטנית ילדים המומחית בתחום גסטרואנטרולוגיה (בד"כ דרך מרפאת הגסטרו בה אתם מטופלים). היא תוכל לספק תשובות לכל השאלות שעולות כעת ועוד יעלו בעתיד. ייתכן שהגזים נובעים מצריכת יתר של קטניות (למשל בקמחים שאת עושה בהם שימוש - חומוס ועדשים) ושל ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי). אלו ידועים כמגבירי ייצור גזים. ממליצה לך לבדוק באתר של העמותה מתכונים אחרים: http://www.celiac.org.il/ בברכה, נועה
האם הנקה אכן תורמת לירידה במשקל או שזה סתם מיתוס. אם כן אז למה היא תורמת לירידה במשקל וכמה היא עוזרת לרדת במשקל.ומה כדאי לאכול כדי ליצור הרבה חלב אם. תודה
לינוי שלום! זה לא מיתוס, חלב אם עשיר מאוד בשומן והגוף מגייס אותו מהמאגרים (שנצברים בד"כ במהלך ההריון). יחד עם זאת, הירידה המיוחלת במשקל תלויה גם בדפוסי האכילה שלך, כי יש לזכור שהנקה גם גורמת להגברת תחושת הרעב... לגבי ייצור חלב - קודם כל זה תלוי באפקטיביות היניקה. ככל שהתינוק יינק יותר (פעמים ביום), כך יוגבר ייצור החלב. בנוסף קיימים מרכיבים צמחיים שיכולים לסייע כמו קינמון, קימל, שומר, שמיר, שום, סלרי. לדעתי השימוש בהם לא ממש הכרחי. לחילופין חומרים הפוגעים בייצור חלב ורצוי להמנע מהם - מרווה, נענע, מנטה, פטרוזיליה. בברכה, נועה
האם בקליפת תפוז יש יתרונות תזונתיים ואם כן אז מהם. בכלל, האם כדאי לי לאכול ת קליפת התפוז? זה ישמע מצחיק אך הוספתי ליוגורט קליפת תפוז מגורדת וזה בכלל לא רע. ושאלה אחרונה- כמה קל' יש בקליפת תפוז?
שלום גלי, היתרונות התזונתיים בקליפה תפוז זניחים באופן יחסי לתפוז עצמו, בגלל צריכה נמוכה, כלומר כפית ולא יותר. לכן כל המדדים זניחים, כולל ויטמין C. אין המלצה לאכול את הקליפה ואין בה יתרון על פני הפרי עצמו מבחינה כמותית. ב- 100 גר' של קליפת תפוז יש כ- 100 קק"ל.בכף גרידה יש כ- 10 קק,ל. בברכה,דנה
שלום רב, רציתי לקבל הסבר מה ההבדל בין ויטמין E סינטתי לויטמין טבעי? תודה מראש.
שלום משה, בטבע קיימים 8 סוגי טוקופרולים (ויטמין E). החשובים ביותר הם α (אלפא), β (בטא), γ (גמא), δ (דלתא). האלפא טוקופרול הינו בעל הפעילות גדולה יותר כוויטמין משאר הטוקופרולים ולמעשה אליו מתכוונים בשם ויטמין E. ברפואה קיימות שתי צורות של הוויטמין- טבעית וסינתטית. הצורה הטבעית פעילה משמעותית יותר ונספגת טוב יותר ברקמות. הצורה הסינתטית עשויה מנפט, נספגת ברמה של 50% ואינה מפעילה את רוב מנגנוני E בגוף. בברכה,דנה
שלום, בבדיקת דם שעשיתי נמצא שערך הפריטין שלי הוא 19 (ורמת fe-iron הוא 91). האם זה משהו שניתן ל"תיקון" בעצמי, ע"י שינוי תזונה באופן כלשהו? בנוסף, האם זה יכול להיות הגורם לכך שאני עייפה מאוד, לרוב נראה שיותר מהאחרים? זו הסיבה שמלכתחילה הלכתי לבדיקת דם.. אשמח לעזרה, תודה.
שלום, עליך להתייעץ עם הרופא לגבי משמעות הבדיקות. הבדיקה בעיקרון מרמזת על מאגרים נמוכים של ברזל שדורש מילוי. יש לבדוק גם טרנספרין והלחליט בהתאם על תוספים כמו כן גם התייחסות לרמות ההמוגלובין. בברכה,דנה
+ חומוס (כמה חומוס מומלץ לשים בפיתה?) כמה קלוריות זה? והאם זה מספיק לארוחת צהריים? או שזה קצת מדי?
שלום, זה יוצא לערך 600-700 קק"ל. אין המלצה לכמה חומוס, כמה שפחות יותר טוב, ואם כבר עדיף לקחת ללא פיתה, בצלחת. זה יותר מדי לארוחת צהריים. מומלץ 2 שיפודים+סלט ירקות וכף טחינה במקום. בברכה,דנה
באול בראן סובין. ל-40 גרם כתוב "נתרן" 0.2 גרם וכתוב גם בנפרד "מלח" 0.5 גרם חשבתי שנתרן זה מלח..
שלום, ראשית, כתיבה כזו אינה חוקית וצריך לרשום במ"ג. שנית מלח זה נתרן כלוריד ונתרן הוא מרכיב בו. איני מבינה את פשר הכתיבה הנ"ל, אך ההיתי מציעה לפנות לחברה לבירור פשר ההבדלים. בברכה,דנה
בצבא התחיל לי פסוראיזס ופסק אחרי כמה שנים עכשיו שוב חזר שהתופעה היא קילופים בקרקפת, האם יש תרופה חדשה חוץמהשמפו שלא עוזר?תודה.
שלום גל, עליך להפנות שאלה זו לרופא עור. בברכה,דנה
שלום לך גל! אני חולת פסוריאזיס שנים רבות.ניסיתי עשרות תרופות, טיפולים, ים המלח והקרנות. עד שמצאתי מה עוזר לי להיות "נקיה".מחלה זאת היא לכל החיים.יש 30 סוגי פסוריאזיס ולכן קשה להתאים את התרופה/טיפול. אל תתיאש, גל!!! תפנה לאגודת הפסוריאזיס טל. 03-6749633 והם ידריכו אותך! לפי איזור מגוריך. ישנה אפשרות, לפנות לרופא עור המומחה למחלה. אשמח לשוחח איתך(אם תרצה), בין השעות: 17.30 ל 20.30 . נירה טל. 04-9834632 בהצלחה ובבריאות! נירה בר לב
בעת הצבא היתה לי בעיה בקיבה שכול דבר שאכלתי רצתי לשלשל אותו ובזמנו עשו לי בדיקה של רגישות לחלב, אבל נראה לי שבגלל שהיתה לי בעיה בקיבה פוש שילשלתי, זה פסק עם הזמן ועכשיו שוב אחרי מוצרי חלב שאני הולכת לשירותים,מה ניתן לעשות עם זה ,ואני לא רוצה כול כך לעבור את הבדיקה של הגסטרו. האם זה יכול להיות חמור? תודה.
שלום לירון, לא צריך לבצע בדיקת גסטרו להוכחת רגישות למוצרי חלב. פני לגסטרואנטרולוג לבירור. לאחר הוכחת רגישות פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
שלום בפאפיה יש אנזימי עיכול-כך שמעתי. אם אני סובל מבעיות גזים ונפיחות (אוכל הרבה ירק ופרי) איך כדאי להעזר בפרי? 1)לפני האוכל ? אחרי? מספיק כמה פרוסות של פאפיה מיובשת(תוצרת עצמית)?איך בדיוק לנצלה בנושא של האינזימים שבה.?י ( כמובן לא בארוחה עמילנית.) 2) בלי קשר : אכילת קווקר לא מבושל - כך כמו שקונים , מושרה במים או במיץ גזר לכמה דקות- א) האם בסדר? כי יש עמילנים שחיבים לבשל? ב) מה מרויח שאוכל חי ? ומה מפסיד שמבשל בתבשיל חצי שעה בערך? ג)כדי להמנע מעצירות שמעתי שצריכים לשתות הרבה מים שאוכלים קווקר- (לא שותה בזמן האוכל) - האם חשוב ללוות את הקווקר בשתיה מיד - או אפשר חצי שעה לפני או אחרי אכילתו או בהמשך היום , או מספיק שמלווים את אכילתו בטחינה מימית ד) מה היחס ? כף קווקר - לכמה מים? ה) תודה לכל התשובו ת
שלום דן, פאפאיה מכילה אנשים שנקרא פפאין, שתפקידו לפרק חלק מהחלבונים לפפטידים. אין בו אנזימים נוספים, וכן אין בו שימוש קבוע על מנת להקל על ספיגה ועיכול במערכת העיכול. יש לו שימושים ברפואה לריפוי פצעים ובמחקרים לתרביות תאים.כמו כן משתמשים בתעשיית המזון לריכוך בשר. מכאן התשובות הבאות : 1. אין המלצות לצריכה נבונה או נכונה של פאפאיה, ואין לי דרך לומר אם תעזור ומתי. 2. אין המנעות מאכילת שבולת שועל לא מבושלת, רק עניין של טעם. אין לזה עדיפות על פני שבולת שועל מבושלת. ההמלצה להקפדה על מספיק נוזלים היא לכל היום, לא ספציפית לשעת אכילת הקווקר. בברכה,דנה
מה עדיף יותר לאכול עם ארוחה בשרית..טחינה גולמית מלאה,או טחינה גולמית לא מלאה.. ואם אוכלים רק טחינה גולמית מלאה,כמה אחוז של סידן וברזל נספג לגוף
שלום יהושוע, תמיד עדיף לצרוך מוצר מזון שנחשב למלא מבחינת הרכב הסיבים, ויטמינים ומינרלים. שילוב של בשר וטחינה לא מומלץ, כי ישנה תחרות בין סידן לברזל על ספיגה. בברכה,דנה
הי נועה מזה כשנה אני סובלת מהתקפים חוזרים של המחלה.לידיעתי אני מקפידה על התזונה הרצוייה ויחד עם זאת מוצאת את עצמי בהתקפים חוזריםץהאם באמת דיאטה רבת סיבים יכולה לעצור התקפים ? תודה מראש על תגובה עתידית מתי
שלום, המטרה של דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים היא לא למנוע את ההתקפים, אלא למנוע הווצרות של דיברטיקוליטים נוספים ובכך להקטין את הסיכוי לדיברטיקוליטיס. המטרה של הסיבים ליצור נפח צואה גדול ואחיד, כי נטיה לדיברטיקוליטים נפוצה בקרב אנשים שסובלים מעצירות. לאור התקפים מרובים, יש מקום לשקול תהליך ניתוחי ולעבור בירו נוסף, שלא מדובר בבעיה אחרת. יש לפנות לכירורג/גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
שלום אני בת 25 וסובלת כבר חודשיים בכאבי בטן שלא נפסקים ושלשולים שבאים והולכים. אני מחכה לתור לגסטרו ובנתיים אוכלת רק אורז טוסטים וביציים. השלשולים ממשיכים וגם כאבי בטן. הפסקתי לשתות קפאין ואני רק שותה קמומיל ומים. מה לאכול?
שלום שיר, אנסה עזור לך בינתיים עם חלוקה לקבוצות, ומה ניתן לאכול בכל קבוצת מזון : דגנים- לחם לבן, אורז, פסטה ללא שומן, תפוחי אדמה מבושלים, קוסקוס, בטאטה (לא חייבים טוסטים). מוצרי חלב- יוגורט ביו, אקטימל, מעט גבינה לבנה 5%, גבינה לבנה קשה, חלב דל לקטוז. בשר- כל סוגי הבשר לא מטוגן וללא שומן. כנ"ל לגבי דגים. ירקות- בשלב זה עדיף ללא ירקות, מקסימום קלופים ומבושלים. פירות- בננה ורסק תפוחים ללא תוספת סוכר. להמנע לחלוטין מקטניות וזרעים או כל מזון עתיר שומן ו/או סוכר. שתיה- מים או סודה, לא משקאות ממותקים. תה צמחים בלבד. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת אם לתהליך בישול הגמבה בתנור יש השפעה על הויטמיו c שבה?
שלום עמית, בישול יכול לפגוע בכמות , זמינות ופעילות של ויטמין C שכן הוא רגיש לחום וחמצון. בברכה,דנה
שמי מאיה , ואני סובלת מ-ibs לאחרונה המליצו לי לחזור לאכול גבינות כבר 5 שנייים אני לא אוכלת גבינות ,וקשה לי נורא לחזור הגבינות מנפחות לי את הבטן ויש תחושה של אי נוחות בבטן העם יש תחליף אחר ? השמח לתשובה
שלום מאיה, מדובר בבעיה מורכבת שעל מנת לטפל בה ולתת המלצות יש לפנות לאיש מקצוע מוסמך. עצתי, חפשי באזור מגוריך דיאטנית קלינית המתמחה בתחום הגסטרו שתוכל לבנות יחד עימך המלצות לתזונה נכונה ונסבלת מבחינתך. בברכה,דנה
המצליו לי לעשות ביופידבק העם זה יכול לאזור לשלוט על התסמונת ibs ?
לעיתים קרובות כשאני שותה שתייה חריפה אני חווה כאבים חזקים מאוד בבטן, נדמה לי שזה מגיע מאיזור הכבד אולי חשוב לאמר שעד לפני חצי שנה הייתי חולה לזמן ממושך ותפקודי הכבד שלי היו לקויים תודה
שלום יעל, הכאבים שאת מתארת מתאימים לכאבים הנובעים מכיב קיבה, שכן אלכוהול מגרה הפרשה של חומצה ומחמיר כאבים. פני לרופא המשפחה ולאחריו לייעוץ אצל גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה
בטיפול בסוכרת מסוג 2 שמאוזנת בלנטוס בשלב הזה האם כדאי להמנע או להעדיף מזונות מסוימים
שלום יורם, בוודאי שישנה דיאטה מתאימה, גם ולמרות האיזון בעזרת לנטוס. עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
יש לי נפילות סוכר לאחרונה.רמות של 35-55 לא אובחנתי רשמית כחולה סכרת. התור לדיאטנית רק בעוד חודש וחצי.האם מזון מלא (לחם/סוכר/חלב/ וכו') עוזר לטפל בבעיה ? איך אדע איזה מזון לקנות ולפי איזה נתונים ? בבקשה תעזרו לי במידע ראשוני להבין. תודה!!!!!
שלום, ייתכן והינך סובל מתופעה הנקראית היפוגקלמיה ריאקטיבית, ולרוב קורית אחרי צריכה של פחיממות פשוטות, כגון כמויות גדולות של סוכר. זה נובע מתגובה לא תקינה של הפרשת אינסולין ביחס לפחמימות. ההמלצה היא שמירה על ארוחות קבועות, כל 2-3- שעות, המנעות מוחלטת מפחמימות פשוטות, שוימוש בפחמימות מורכבות כגון דגנים מלאים, קטניות. לגבי חלב, אין המלצה, אך מוצרי חלב בהחלט מומלצים, כל עוד הם ללא תוספת סוכר פשוט. יש להגביל גם בפירות 2-3- מנות ביממה ושילוב עם שקדים או אגוזים טריים. יש לוודא שהנטיה לירדות בסוכר לא נובעות מסיבה אחרת, ועל כך יש להתייעץ עם רופא המשפחה. בברכה,דנה
מה ההבדל בין שומשום מלא לשומשום לא מלא מבחינת ערך תזונתי? וממה סופגים יותר סידן?
שלום, ההבדלים הם בעיקר בכמות הסיבים, כמות הסידן וויטמיני B שונים וכן בהרכב חומצות שומן חד בלתי רוויות. איני יכולה לומר מהיכן נספג יותר סידן, כי אמם בשומשום מלא יש יותר סידן, אך בשל תכולת סיבים גבוהה יותר והרכב חומצות שומן שונה, ייתכן ויהיה יותר עיכוב בספיגה. בכל מקרה הייתי ממליצה על שומשום מלא בשל יתרונותיו הנוספים. בברכה,דנה
אחת לשבוע, לקחתי כפית כורכום במים בבוקר עם לימון וחצי כפית סוכר וזה פתר את העצירות, ויש יציאות טובות . רציתי לשאול כמה כפיות כורכום גג אפשר לשתות ביום? תודה!
שלום, אין המלצות או מגבלות שידועות לי. בברכה,דנה
אני בת 28 וסובלת מפצעים על הפנים. לפני חודשיים התחלתי לקחת פלורט (גלולות נגד הריון) שעוזרות לי להעלים את הפצעים, כבר יש שיפור ניכר. רציתי לדעת בנוסף, אילו מאכלים עושים פצעים על הפנים? כי עכשיו כשהפנים שלי כמעט חלקות לא בא לי לחזור אחורה ואני בטוחה שחוץ מגלולות גם תזונה נכונה יכולה לעזור...
שלום שרון, אין המלצות או הוכחות חד משמעיות. יש הטוענים כי אכילת מזונות עתירי שומן גורמת לאקנה ופצעונים, אך מעולם לא הוכח.לרוב הסיבה הינה הורמונלית ולא ממש תזונתית. בברכה,דנה
היי, לפני שנה וחצי בערך הפסקתי את השימוש ברדוקטיל אחרי יותר משנתיים רצופות של לקיחת הכדור. בזמן הטיפול ירדתי 20 ק"ג. לפני שבועיים חזרתי שוב לקחת את הכדור, ובכוונתי להמשיך הפעם לא יותר מחודשיים-שלושה (אני מתחתנת בקרוב וחייבת לרדת 12 ק"ג). השאלה שלי היא האם יכול להיות שאני גורמת לעצמי נזק בלתי הפיך? אני יודעת שהתרופה מותרת לשימוש שנתיים רצוף, אבל מכיון שעשיתי הפסקה רציניצ, האם מותר לי לקחת אותה חודשיים רק כדי להיכנס למסלול? והאם היא יכולה לפגוע לי בפוריות? בכבד? מצטערת על כל השאלות אני פשוט מאוד מוטרדת.. תודה רבה..
שלום שיר, עליך להפנות את כל השאלות הללו לרופא, איני יכולה לייעץ לך בתחום, בתור דיאטנית קלינית.אם את רוצה לרדת נכון וללא נזקם, נסי דיאטה יציבה ופעילות גופנית. זה מתמשך ולא פוגע. בברכה,דנה
שאלתי לגבי גיל המעבר במיוחד וגם בכלל: האם יש הבדל ברמת או יכולת ספיגת הסידן, בדייסת שיבולת שועל עם חלב לעומת בדייסת סולת עם חלב ? ואם יש הבדל, האם זה קשור לסיבים שיש יותר בשיבולת שועל וזו סיבה לספיגה פחות טובה? או למשהו אחר? שאלה נוספת: למניעת עצירות - האם דייסת שיבולת שועל עוזרת יותר מאשר דייסת סולת ? תודה!
שלום אהובה, כן בהחלט יש, הסיבים והפיטאטים בשבולת שועל יגבילו מאוד ספיגת סידן.למניעת עצירות, דייסת שבולת שועל יכולה לעזור יותר, בגלל תכולת סיבים תזונתיים גבוהה. בברכה,דנה
אני בן 23 ואני שוקל 70 ק"ג והגובה שלי הוא 1.83. רציתי לדעת איך אוכל להשמין?
שלום רפי, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי, בדומה לאנשים שתריכים לרדת במשקל. בברכה,דנה
האם סלק אדום מבושל,מונע ספיגה טובה של ..... 1.ברזל 2.אבץ 3.חומצה פולית 4.B12 5.סידן 6.יוד ואם כן אז מתי נגמרת השפעתו כמו כן האם הוא שייך למשפחת המצליבים..כרוב כרובית קולרבי וכו".....ובכלל האם הוא בריא ומומלץ.תודה
שלום יהושוע, לא ידוע לי על השפעה מיוחדת של סלק על ספיגת המרכיבים הנ"ל. הוא לא שייך למשפחת המצליבים. סלק נחשב לירק מזין ומומלץ, אך אין עדיין מחקרים משמעותיים לגבי תרומתו לבריאותינו.היתרון העיקרי שלו שהוא עשיר מאוד באשלגן שתורם לאיזון יתר לחץ דם. בברכה,דנה
האם עדיף יין אדום על יין לבן ? תודה
שלום נועה, רוב המחקרים אשר הוכיחו תועלת בשתיית יין בדקו יין אדום בשל תכולת נוגדי חמצון גבוהה מזו שביין לבן.לכן יין אדום נחשב למומלץ יותר מבחינה בריאותית. בברכה,דנה
או אם כבר שמים סוכר אז כבר יוגורט בטעמים תות בננה שזיף וכו..? כי אמרו לי שהיוגורטים בטעמים לא מומלצים בכלל, רציתי גם לדעת למה הם לא מומלצים..אם בגלל סוכר כמה סוכר כבר יש בכזה יוגורט?
שלום, עדיף לא להוסיף סוכר בכלל ליוגורט, אלא לקחת פרי ולערבב עם יוגורט טבעי. אין לי מושג למה לא ממליצים על יוגורט עם פירות, כי יש כאלו שאינם מכילים סוכר כלל. בברכה,דנה
שלום רב אבי בן 94 בריא בד"כ, פשוט אוכל מעט מאוד, ארוחת בוקר ביניים ואת הצהריים בערב, ואף זאת בכמות קטנה. אינשור עושה לו בחילה, אלו תוספים ניתן לתת במהלך היום והאם אבקות או משקאות חלבונים יכולים לעזור. האם יש איזשהו תוסף או תרופה המגבירים תאבון. אודה לתשובתכם בהקדם שרה מנדל בת אוהבת ודואגת
שלום שרה, לצערי, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. ישנן אפשרויות רבות מעבר לאנשור, וצריך לקבל המלצה מדיאטנית קלינית.ישנן תרופות שיכולות לשפר תאבון, אך צריכה להיות התוויה ברורה, כגון מחלה סופנית.בקשי בקופת החולים שדיאטנית תגיע אליכם הביתה לייעוץ, במידה ואינו יכול להגיע אליה. בברכה,דנה
ד.נ. מאיזה מהשניים ניתן לספוג יותר סידן: ממעדן שוקו סויה/משקה סויה אשר יש בו 150 מ"ג סידן, או ממעדן שוקו חלבי/חלב אשר יש בו 100-80 מ"ג סידן? רזי
שלום רזי, איני יכולה לומר בוודאות, לא נבדק ולא השווה. בכל מקרה אני ממליצה על מוצרי חלב פרה ולא על מוצרי סויה, באופן גורף. בברכה,דנה
שלום יש לי בעיה של מעי רגיז, שמתבטאת בעיקר ברעשים מביכים מכיוון הבטן. אני אוהבת לאכול לחם מלא, אז הרופאה הסינית שלי אמרה לי ששם טמונה הבעיה. ואמנם- עברתי ללחם לבן ופסקו הרעשים. לפי הרופאה, לחם מלא אינו בריא לכולם, והרעשים מהבטן מעידים שספיגת האוכל אינה טובה. האם ייתכן שלחם לבן אכן בריא יותר לאנשים מסויימים? או שבעצם רעשים מהבטן אינם מעידים על בעיות ספיגה, ולחם מלא עדיף לכולם? אשמח לקבל את דעתך בנושא. תודה
שלום לילי, זה לא עניין של בריא יותר, אלא הסבילות שלך ככל הנראה לסיבים תזונתיים נמוכה יותר, אלו עוברים תהליך של פירוק וניצול ע"י חיידקי המעיים ויוצרים גזים ורעשים לא נעימים. אין זה מעיד על בעית ספיגה, ולא הייתי מגדירה את הבעיה כמעי רגיז, רק בגלל תופעה זו, שכן זוהי תופעה נפוצה ביותר. לעיתים חשיפה הדרגתית או בכמות קטנה לסיבים תזונתיים יכולה לשפר ולהביא להסתגלות. בברכה,דנה
שלום רב! אני נוהגת לקנות זרעי פשתן שלמים לטחון בבית ולאכסן במקרר. שאלתי היא כמה זמן אפשר לשמור את זרעי הפשתן הטחונים במקרר?
שלום אתי, אם תשמרי במקפיא, זה יכול להחזיק מעמד אף חודשים, כי אין תהליך קלקול. במקרר זה יחזיק אולי שבועות עד לתהליך עיפוש. בברכה,דנה
האם בישול מרק עוף עם ירקות שיש בהם סידן כמו שמיר פטרוזיליה כרוב לבן במשך שעה ורבע , יאבד הסידן או איכותו לאחר זמן בישול זה? ומה לגבי איכות הסידן ? מבחינת ספיגה או משהו אחר שלא עלה בדעתי לצרף לשאלה? תודה רבה.
שלום תמירה, כל הירקות שאת מציינת, גם כך הספיגה הינה זניחה ולא הייתי בונה על סידן ממקור זה בכל מקרה, כך שהשאלה הופכת לפחות משמעותית. כמות הסידן לא פוחתת בבישול וגם לא זמינותו או ספיגתו, בכל מקרה. בברכה,דנה
תודה על תשובתך אבל בכל זאת מי שאסור לו לאכול מוצרי חלב אז צריך איכשהו להסתדר ובעבר הוסבר לי שירקות עלים כמו שמיר פטרוזיליה כרוב לבן וגם טחינה וגם סרדינים הם הדברים שצריכה לאכול על מנת לדאוג לבריאותי מבחינת צריכת סידן , האם לפי מה שאת כתבת לעיל ,אני אמורה להבין שזה לא יעזור ובכל זאת אין סידן בירקות אלה לפי כמות הסידן המומלצת ליום אין טעם שאתאמץ לאכול אותם כי באמת לא נהנית מהטעם (אני אוכלת כל יום סלט כרוב גדול עם חופן פטרוזיליה ויום אח"כ עם חופן שמיר, וגם 4 כפות טחינה תעשייתית מהמכולת וגם פרוסה עם סרדין אחד וכוס 1חלב סויה).
בביצה קשה יש הרבה יותר כולסטרול מכבד עוף,כאשר משקלם שווה. אז מדוע כולם ממליצים לאכול ביצה מדי יום,וכבד פעם בשבוע
שלום, אין המלצה לאכול ביצה כל יום ואין המלצה לאכול כבד פעם בשבוע. ראשית, זה בכל זאת תלוי ברמות הכולסטרול של האדם. שנית,זה תלוי במנה הממוצעת שצורכים, והכמות הזו אינה שווה בין ביצה לכבד. שלישית, בכבד עוף ישם מרכיבי מזון פחות מומלצים, כגון שומן רווי, שבביצה הכמות קטנה מאוד. ביצה מכילה מרכיבים אחרים שאף תורמים להורדת כולסטרול, ולכן נחשבת למזינה יותר מכבד. בברכה,דנה
שלום, מה יש באורז ובננה שמסייעים במקרים של שלשול ועצירות? על מה זה עובד? סיבים? אשמח להסבר קטן. תודה!
שלום שרון, אורז ובננה יכולים לעזור במקרה של שלשולים ולא של עצירות, הם יכולים להחמיר עצירות. למזונות אלו יכולת ספיגה של מים ונחשבים למזון ממצק צואה.זה לא הסיבים, כי באורז אין כמעט סיבים תזונתיים, אך יש לו יכולת ספיחת מים. בברכה,דנה
אני שואלת כבר מספר פעמים על פתרון לעצירות ואתם ממליצים לא לחפש פתרונות מהירים אלא לטפל בבעיה ולכן החלטתי לשתף אתכם בבעייתי. אסביר בפירוט מה אני שואלת ואודה לכם על הצעתכם בעניין. אז ככה. אני בת 27 ורגילה לעשות קיבה כל בוקר ישר אחרי ארוחת הבוקר- זוהי שעת ה"יציאה" שלי. אני בחורה רזה אשר במשך כל היום עובדת בעבודה משרדית אך כל ערב 5 פעמים בשבוע לאחר העבודה עושה ספינינג במכון כושר כך שהכושר הגופני שלי מעולה. אני לא סובלת מעצירות אך לצערי לוקח לי הרבה זמן לשבת בשירותים. כלומר: מיד לאחר ארוחת הבוקר אני נכנסת לשרותים ומנסה להוציא קיבה גם אם לא מתחשק לי. ברב המקרים לאחר כחמש דקות אני עושה קיבה אך לפעמים קורה שלמרות שאני מאוד רוצה לא יוצא. אני אשתף אתכם בתזונה שלי כדי שתקבלו מושג על אורח החיים שלי. בבוקר אוכלת ארוחת בוקר (ביצה, גבינה, לחם קל) בסביבות 12 בצהריים אוכלת ארוחת צהריים שכוללת חזה עוף/הודו , לחם קל וממרח חומוס. ואז לפני הספינינג שזה בסביבות 18:00 אוכלת תפוח ואז כשאני מגיעה הביתה מהספורט אני בערך בשעה 21:00-20:00 אוכלת יוגורט וירקות חיים שכוללים: שומר, 2 מלפפון, 2 עגבניה,בנוסף אני אוכלת עוד ככף ממרח חומוס. זאת כל התזונה שלי במהלך היום כאשר בנוגע לשתיה: אני שותה בבוקר נס קפה, בצהריים עם האוכל אני שותה כוס מים, במהלך האימון אני שותה כ-750 מ"ל מים וזהו. אז לפי מה שהבנתם כרגע מה יכולה להיות הסיבה שבגללה אין לי חשק בבוקר לעשות קיבה ולכן אני מבלה הרבה זמן בשרותים. מה אני יכולה לשנות, לשפר, להוסיף, להוריד כדי להנות מיציאה קלה. תודה רבה וסליחה על הנודניקיות.
שלום רונית, ישנה הגדרה ברורה לעצירות, וזו יציאה אחת ל- 3-4 ימים, ללא קשר למרקם הצואה. הואיל ואינך סובלת מעצירות פר הגדרה, אין צורך לשנות כלום. לא מומלץ לשבת על האסלה ולחכות שיבוא. צריך להכנס לשירותים כשצריך, לא כי את מנסה להרגיל את גופך ליציאות בבוקר. בברכה,דנה
גלשתי בפורום וכואב לי לשמוע שמישהו סובל ככה מי כמוני יודעת מה ההרגשה ואם יורשה לי להוסיף על תשובתה של המומחה אודה לכם. עדיין אני חושבת שהיא סובלת מעצם העובדה שזה לא יוצא בקלות אולי ההגדרה היא לא עצירות על פי הרפואה אבל כשאדם מרגיש אי נוחות כי צריך להוציא ולא יוצא אז גם את זה הוא מגדיר עצירות והרבה פעמים סובלים יותר מזה מאשר מההגדרה האמיתית של עצירות על פי הרפואה. בכלל נראה שאוכלת מעט ואני ממליצה להוסיף פלפל כתום לארוחה או בין הארוחות ואפילו ברגע שמרגישה בעיה להתרוקן ותראי שזה יעשה פלאים.
רציתי לשאול על תכונותיו של ממרח האיקרה(בציבעו הלבן), אני נוטה לאכול אותו די הרבה עם אכילת דגים. תודה.
שלום גלית, תכונותיו של ממרח האיקרה : עשיר בשומן רווי, עתיר קלוריות ונתרן. לא ממרח מומלץ על בסיס יומי.לעיתים, תלוי במקור הדג, עתיר כולסטרול. בברכה,דנה
0שלום, אני כבר סובלת למעלה משנה בכאבים בנרתיק ובכל מה שכלול בכך , גרד, ריח רע, צריבה וכ"ו), הבחנו אצלי את דלקת הקנדידה שחוזרת אלי באופן כרוני, ניסיתי כל טיפול כימי אבל ללא עזרה, אחרי שנה פניתי לקבלת טיפול אלטרנטיבי, שמעבר לתוספי המזון ביו אצידופילוס וקפריצלין, הייתי צריכה לשלב דיאטה דלת פחמימות (שמרים), לא עבר הרבה זמן לאחר שכבר התחלתי את הדיאטה, הגעתי לפרופסור שאישש את כל הכאבים שלי בטענה שאני סובלת מבסטיבוליטיס, ועל כן אתחיל בדיאטת האוקסלאט, אך הבעיה שלי היא שהיאטות הללו סותרות אחת את השניה, אם באחת הייתי צריכה לאכול קמח מלא, בשנייה קמח לבן. מה אעשה?
שלום שירן, דיאטה דלת אוקסלאטים הוכחה מדעית כיעילה נגד וסטיבוליטיס, לעומת דיאט דלת פחמימות ושמרים, שלא ממש הוכחה מדעית, ועדיין מתבססת על המלצות מהתזונה האלטרנטיבית, הייתי מקפידה על דיאטה דלת אוקסלאטים, מועשרת בסידן ומגנזיום. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי, ובמקרה זה, לא לנטורופתית. בברכה,דנה
היי דנה למה לחולי סוכרת אסור לשתות אלכוהול בצום , למה עדיף עם אוכל ?? האלכוהול עצמו מתפרק לסוכר ??
שלום נועה, בצום אנו מנצלים את מאגרי הגלוקוז שלנו עד תום (גליקוגן). כאשר סוכרתי (בעיקר המטופל באינסולין או בתרופות המביאות להפרשה מוגברת של אינסולין) צורך אלכוהול ללא נוכחות פחמימות, והאינסולין ממשיך לעבוד, ישנה סכנה שיכנס למצב של היפוגלקמיה, ובייחוד לאור העובדה שאלכוהול מדכא ייצור גלוקוז מחדש בכבד כמנגנון הגנה. לכן ממליצים לשתות אלכוהול עם אוכל לספק פחמימות ממקור חיצוני. בברכה,דנה
ד.נ. קראתי טענה לפיה כל מזון שהוסיפו לו חומר כלשהו - לדוגמה, גבינה עם "מייצב", יוגורט עם חיידקי ביו, חלב מועשר (בוויטמינים או בסידן), וכדו' - הוא מזון מזיק, גם עם החומר שהוסיפו אושר לשימוש. זוהי טענה רצינית? תודה. רביב
שלום רביב, לא, זו לא טענה רצינית, רק פרובוקציה. בברכה,דנה
זה נכון? כמה קלוריות יש בכפית כורכום? ומה הערך של זה? והאם יש בזה שומן רווי?
שלום, לא ידוע לי על השפעה זו. לכורכום ערך קלורי זניח, מס' ספור של קלוריות-3-4 לכל היותר. אין בזה שומן רווי.הערך בנוגדי החמצון שבו. בברכה,דנה
רציתי לשאול האם גזים (אצל האם המניקה) יכולים להיגרם כתוצאה מהנקה? ילדתי לפני כשבועיים וחצי, אני מניקה ומאז סובלת מאוד מגזים, בעיקר בשעות הערב. לשמחתי התינוק עדין לא מראה סימנים של סבל מגזים ואני מתפללת שכך ימשיך. אני אוכלת מאוד בריא ומאוזן (קמח מלא, הרבה יקרות ופרות, סיבים וכו') ולאחרונה ממעיטה במוצרי חלב ולמרות זאת סובלת מגזים. יש לציין שהתזונה שלי לא השתנתה ולפני הלידה לא סבלתי מגזים עם תזנה דומה. שני השינויים היחידים שאני יכולה לקשור לעניין הם ההנקה והעובדה שלאחר הלידה אני סובלת מטחורים (אבל ללא עצירות, היציאות שלי סדירות ויומיות). יש למישהו מושג מה קורה לי? מה אני יכולה לעשות כדי להפסיק את התופעה? המון תודה....
איילה שלום! מקור הגזים לדעתי משולב - הן הדיאטה העשירה בסיבים והן הלידה. סביר שהשפעת הלידה תחלוף תוך כמה שבועות. בנתיים תוכלי לנסות להפחית צריכת מזונות יוצרי גזים כגון משפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי וכו') וקטניות (חומוס, שעועית , אפונה ועדשים). בברכה, נועה
אני אוכלת רק ירקות חתוכים ללא שמן, ולא רוצה לשנות כי לא טעים לי שמן וירקות, אומנם אני אוכלת שמן במשך היום כי יש במזון אחר שאוכלת אבל לא עם ירקות. ידוע שבצורה כזאת אין ספיגה מקסימלית של הויטמינים שבירקות ולכן רציתי לשאול האם בכל פעם שאני אוכלת ירקות ,עם ארוחה או ללא ארוחה, אוכל להחליף את השמן, בכפית שטוחה של טחינה שקונים בסופר(לא גולמית) שגם היא מקור לשומן?
שלום רלי, בהחלט כן, את יכולה לשלב גם עם אבוקדו. בברכה,דנה
כמה ימים לאחר הכנת חומוס בבית שמוכנס לתוכו מיץ לימון טרי בין היתר , ניתן לאכול אותו ובתנאי שיהיה ראוי למאכל אדם?
שלום, אין לי ממש המלצה בנושא, אך כמו כל אוכל אחר ללא חומר משמר, לא יותר מיומיים בכל מקרה. בברכה,דנה
שלום במשך שנה אכלתי אוכל טבעוני, אורגני בעיקר פחמימות מורכבות, קטניות וכו' וממש מאסתי בזה... והחלטתי לחזור לתפריט שכל חיי הייתי אוכלת פחות או יותר ורציתי שתכתבי לי בבקשה אם זה כולל סיבים תזונתיים מספיק וויטמינים כמו הקודם: פירות וירקות מגוונים, לחם קל או מלא, עוף ודגים, סלט חומוס, גבינה לבנה ומידי פעם פריכיות אורז ושיבולת שועל אינסטנט.
שלום מאי, בהחלט נראה תפריט מגוון וסביר. גם הכמויות כמובן משנות, אך לא נראה לי שיהיו חסרים. כדי להוסיף יותר מוצרי חלב וביצה. בברכה,דנה
בעצם לתפריט הזה הוספתי אורז לבן ותפוחי אדמה כי התנזרתי מזה. זה עדיין בסדר? ולגבי מוצרי חלב, זה מכיל הורמונים והבנתי שחלב זה לא הכי בריא כמו בעבר? תודה