שינוי תזונה בחולה סיעודי

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

29/01/2015 | 00:08 | מאת: בנימין

שלום חולה סיעודי שמוזן ב - ג'יביטי (מזון יחיד) דרך פג ובאופן פתאומי (ייתכן בטעות) קיבל במקום זה אוסמלייט. האם זה עלול לגרום לבעיות בעיכול? האם זה יכול לגרום לבעיות בספיגה ו/או ריפלוקס וכדומה? כמו כן, איך אפשר לדעת אצל חולה סיעודי שלא ממש מתקשר באם יש לו בעיות של ריפלוקס כתוצאה מפעילות לא תקינה של השוער הוושטי? במיוחד אם ריפלוקס עלול לגרום לשאיפת תוכן קיבה/אספירציות? תודה

01/02/2015 | 15:57 | מאת:

בנימין שלום, ראה תשובתה המפורטת של הדיאטנית איריס אלעד הנעובדת הרבה בתחום ג'ביטי ואוסמולייט הינם תכשירים דומים מאוד וטובים מאוד להזנה בלעדית. ההבדל העיקרי בינהם הוא שבג'ביטי יש תוספת של סיבים תזונתיים המסייעים לעיכול ומתאימים במיוחד כאשר יש בעיות של שלשול או עצירות. שימוש באוסמולייט לא צפוי לגרום לבעיות עיכול אך מעבר מהזנה ממושכת בג'ביטי להזנה באוסמולייט עלול לגרום לשינוי בהרגלי היציאות כתוצאה מהפחתת הסיבים בהזנה. מעבר שכזה לא צפוי לגרום לבעיות ספיגה או לרפלוקס. במידה ויש חשד לרפלוקס יש לפנות לרופא המטפל אשר יכול לבצע מגוון בדיקות לאיתור ואבחון הבעיה. מניעת אספירציות היא עניין הקשור בהקפדה על הוראות הקשורות לקצב, נפח ארוחה ומנח המטופל במיטה. היות ויש גורמים מתערבים רבים היכולים להשפיע על הטיפול התזונתי (בחירת תכשיר, צורת ההזנה, בעיות עיכול וכד') התשובה הינה כללית בלבד וכדי לקבל תשובה ספציפית המתייחסת למטופל מסוים יש לפנות ליעוץ פרטני אצל דיאטנית קלינית.