סופגנית בריאות

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

28/11/2007 | 10:43 | מאת: כוכבה

הי דנה אני יודעת שבסופגניות אני לא נוגעת מצאתי מתכון וחשוב לי מאוד מאוד לדעת כמה המתכון יותר בריא ולא משמין ובעיקר כמה קלוריות מכילה כל סופגניה תשובתך חשובה לי מאוד מאוד חומרים (ל-15-30 סופגניות קטנות עד בינוניות): 4 כוסות קמח מלא (חיטה ו/או שעורה) 1 קוביה (50 גרם) שמרים טריים 1/2 כוס תחליף-חלב פושר ("חלב" שיבולת-שועל, אורז, סויה וכד') 1 כוס מים פושרים + 10 טיפות מיץ לימון (או 1/2 כוס מים + 1/2 כוס יוגורט עזים) - יש להקפיד שהנוזלים יהיו בטמפרטורת הגוף 1/2 כוס סוכר חום 1/4 כוס סירופ גליצרין צמחי, או סירופ חרובים, לתת אורז או דבש (או שילוב) 1/2 כוס שמן מכבישה קרה, עדיף קנולה. אם משתמשים בגליצרין, אפשר להסתפק ב- 1/3 כוס שמן 2 כפות גרגירי לציטין סויה 1/2 כפית מלח 1/2 כפית קליפת הדרים מגוררת דק 1/2 כפית קינמון, אפשר גם תבלינים נוספים כגון זנגביל, הל, אניס, ציפורן וכד' למילוי: ריבה על בסיס פרי בלבד לקישוט: אבקת סוכר ענבים, או שוקולד חרובים מומס הכנה: 1. בקערה קטנה ממסים את השמרים בחלב ובכפית מהסוכר ומניחים בצד עד שמתחילים לראות בועות. 2. בינתיים מנפים 2 כוסות מהקמח לתוך קערה גדולה ומערבבים עם המים ו / או היוגורט, הסוכר, הסירופ, השמן, הלציטין, המלח, קליפת ההדרים והתבלינים. מוסיפים את תמיסת השמרים ומערבבים היטב. מנפים פנימה את שארית הקמח תוך ערבוב בתנועות קיפול, וממשיכים לערבב עד שמתקבל בצק אחיד. הבצק אמור להיות דביק, שלא כמו סוגים אחרים של בצק שמרים. אם מוסיפים יותר מדי קמח, מתקבלות לחמניות טעימות מאוד אבל לא דומות לסופגניות. 3. מניחים את התערובת לתפוח במשך כשעה במקום חמים, עד שהבצק נעשה אוורירי. 4. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות צלזיוס). מרפדים 2 תבניות (או יותר) בנייר אפייה. 5. משמנים היטב את הידיים (אם משתמשים בתערובת של שמן וגליצרין, זה גם טוב לעור הידיים). יוצרים בעדינות כדורים ומניחים בתבניות. שימו לב: מכיוון שהסופגניות הן אפויות ולא מטוגנות בשמן עמוק, הצורה שלהן לא יכולה להיות כדורית כמו של סופגניות רגילות, אלא הן שטוחות מלמטה. אפשר גם לאפות אותן בתבנית-שקעים משומנת היטב, ואז מתקבלת צורה כמו של מאפינס. 6. אופים 15-20 דקות, עד שפנים הסופגניה (מותר לבדוק אחת) עדיין רך אבל לא בצקי מדי. משך האפייה משתנה מתנור אחד למשנהו, לכן כדאי להתחיל עם אפייה יותר קצרה ולהמשיך לפי הצורך עם היד על הדופק. אפייה ממושכת מדי תיצור לחמניות במקרה הטוב (וכדורי פחם במקרה הרע), אפייה קצרה מדי תעשה כאבי בטן. 7. מזריקים לתוך הסופגניות את הריבה ומפזרים מלמעלה סוכר ענבים או יוצקים רוטב שוקולד-חרובים. אוכלים כמה שיותר טרי. אמנם טען כבר הרמב"ם שאכילת מאפה טרי וחם פוגע בעיכול, אך הסופגניות האלה טעימות יותר ו"לחמיות" פחות ככל שאוכלים אותן יותר טריות. רוטב שוקולד חרובים ממסים שוקולד חרובים בסיר כפול, מדללים בכף מים על כל 100 גרם שוקולד ואפשר להוסיף גם כפית ליקר לפי בחירתכם. זהו שוקולד המבוסס על אבקת חרובים במקום קקאו והוא מכיל סוכר חום במקום סוכר לבן. הוא אינו מכיל קפאין ויש לו יתרונות בריאותיים נוספים. לצערי עדיין לא הצליחו לייצר שוקולד החרובים שלא יכלול שומן מוקשה (שהוא בעיני מוקצה), אבל גם זה יגיע. מבחינתי זו עוד אחת הפשרות שאפשר לעשות מדי פעם בשביל חג.

לקריאה נוספת והעמקה
28/11/2007 | 16:27 | מאת:

שלום כוכבה, לפי חישוב גס שלי בכל סופגניה יש כ- 250-300 קק"ל, בדומה לסופגניה קטנה רגילה. כמובן שההרכב שונה ויותר בריא אך מבחינה קלורית אין הבדל. בברכה, דנה