אומגה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

30/04/2002 | 07:17 | מאת: יורם

רבות אנו שומעים על תכונתם המועילה של שמנים מסוג אומגה 3 או 6 וכו',. אבל מה הם? מה פירושם? ממה הם עשויים?

יורם שלום! שאלתך נוגעת לנושא חשוב אך גם מורכב להבנה. אנסה לעשות זאת פשוט ככל שניתן. חוץ מאספקת אנרגיה לגוף, לשומן יש תפקיד מרכזי כמרכיב חשוב מאוד לבניית הגוף (אבן בניין הכרחית לקרומי התאים, בכל הגוף ובעיקר במוח), וכמו כן, משתתף כמרכיב חשוב בכל התהליכים המתרחשים בגוף. חומצות שומן רב בלתי רוויות מתחלקות לשתי קבוצות - אומגה 3 ואומגה 6. אומגה 3 מתפקד במגוון תהליכים אשר להם תוצאות רצויות / חיוביות לגוף. למשל הפחתת מצבי דלקת, הפחתת יתר לחץ דם ושיפור זרימתו, הפחתת שומנים וסוכרים בדם. בתינוקות וילדים ידועה השפעה על התפתחות תקינה של המוח ורישתית העין. כמו כן תתכן השפעה חיובית על הפרעות קשב וריכוז. לאומגה 6 יש חשיבות גם כן, אך באיזון עם האומגה 3 (מכיוון שבחלק מהתהליכים הרצויים יש לו תגובה הפוכה). האיזון בין שתי חומצות השומן חיוני לבריאות. מקורות במזון: אומגה 3 - דגי ים החיים במים קרים (צפון או דרום כדוה"א) כמו סלומון נורווגי, הרינג, סרדינים, מקרל. דגים רזים יותר מכילים פחות אומגה 3 - טונה, סול, הליבוט, מקרל. לתינוקות, המקור הוא חלב אם (כאשר האם מקפידה על אכילת דגים), או תחליף המכיל אומגה 3. אומגה 6 - בשמנים צמחיים כמו תירס, סויה, חמניות, חריע, קנולה (רק בחלקו). בישראל קיים יחס מאוד לא רצוי של עודף אומגה 6 בתפריט לעומת חוסר באומגה 3. ההמלצות כיום הן לאכול דג ים 3-1 פעמים בשבוע ולהפחית מעט השימוש בשמן הצמחי התורם אומגה 6. נועה

30/04/2002 | 21:10 | מאת: יורם

תודה על התשובה אבל ממש לא מובן מה פירושה של אומגה. מה זה? אני מבין שזה בריא אבל מה זה אומגה 3 אומגה 6 ואפילו שמעתי על אומגה 9 מה זה???

מנהלי פורום תזונה קלינית