האם יש סיכון בנטילת ויטמינים?

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

10/03/2002 | 20:52 | מאת: לולי

שלום רב, בשנים האחרונות התחלתי לקחת ויטמינים כמו ויטמין C, E, כמוסות סויה, סלניום ועוד... לאחרונה הומלץ לי על קואנזים Q10, והתחלתי לקחת גם אותו לפני כשבועיים. האם יש איזה סיכון בנטילת ויטמינים? האם עודף הויטמינים מופרש ללא סיכון? תודה... לולי

14/03/2002 | 14:46 | מאת: ליטל להב

הי לולי. התשובה שאתן לך היא תשובה כללית, כדי שעוד אנשים יוכלו ללמוד מהנושא החשוב והמדובר הזה. אחת מהגדרות הויטמין (ויש בערך חמש הגדרות כאלה) הוא "חומר שהגוף זקוק לו בכמויות קטנות".. את רוב אם לא את כל הויטמינים והמינרלים אנחנו יכולים להשיג מהמזון ע"י תפריט מאוזן ומגוון. יחד עם זאת ישנם מצבים שאנחנו ממליצים להוסיף לתפריט תוסף זה או אחר. ישנם מאות אם לא אלפי סוגים של תוספי ויטמינים ומינרלים, במינונים ושילובים שונים. אני כמובן לא מכירה את כולם. מנסיוני ראיתי שהרבה מאוד מהפעמים, המינונים של התוספים הם מוגזמים ביותר (אפילו פי 16 מהמומלץ!!!). כשהכל תקין (כלומר, הכליות והכבד פועלים כמו שצריך) הגוף יפריש את העודפים. אבל... א. אנחנו לא יכולים לדעת מראש שהכליות//הכבד פועלים כתיקנם ב. אנחנו יוצרים עומס על איברים אלה, וזה ממש מיותר. לגבי הויטמינים ששאלת עליהם, כן, ויטמין C יכול להיות רעיל בכמויות גדולות ומוגזמות (היפר ויטמינוזיס C ) וכך גם ויטמינים אחרים. לפעמים נטילת תוסף תזונתי אחד יכול לפגוע בספיגתו של אחר (למשל ברזל מול אבץ). ומהי השורה התחתונה? למרות שויטמינים הם דבר בריא וחיוני לגוף, ונמכרים על ימין ועל שמאל ללא מרשם רופא, אין זה אומר שניתן לנהוג בהם בחוסר אחריות. פני לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה- ליטל

מנהלי פורום תזונה קלינית