שתי שאלות לנועה שיף

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

08/09/2002 | 21:49 | מאת: יערה

שלום רב, 1. אני מבקשת לשאול שאלה הנוגעת לסויה: האם העובדה שהסויה מכילה כמות גדולה של פיטואסטרוגן עלולה לפגום בפוריות (שהרי אסטרוגן הוא ההורמון המונע הריון)? 2. האם אספרטם, המצוי במשקאות דייאט, מזיק לבריאות? קראתי מאמר שמזהיר מפניו, אפילו בכמויות קטנות. אנא, תגובתך. תודה

יערה שלום! את השאלה הראשונה שלך אני מציעה להפנות לרופא אנדוקרינולוג המתמחה בפוריות. הידע שלי בנושא מצומצם. אני יודעת שפיטואסטרוגנים נקשרים לרצפטור לאסטרוגן, ומפעילים אותו אך במידה פחותה. מה זה אומר לגבי פוריות, איני יודעת. לגבי אספרטיים, זהו ממתיק מלאכותי המורכב משתי חומצות אמינו (אבן הבניין של חלבון) - חומצה אספרטית ופניל אלנין אשר יחדיו הינן בעלות טעם מתוק פי 180 מסוכר. הכמות המותרת לשימוש היא 40 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף, כלומר לא יותר מ - 3 גר' ליום לאדם השוקל 70 ק"ג. החומר הזה אסור לשימוש לחולי פנילקטונוריה. מה הבעיה? הקשר הכימי שבין 2 חומצות האמינו מתפרק בחום ולכן כל מה שממותק בחומר זה צריך להשמר בטמפ' שמתחת ל - 20 מעלות. תוצרי הפירוק אינם רעילים אך מתיקות מוצר המזון יורדת וניתן אולי לחוש בטעם לוואי כל שהוא. צריכת כמויות גדולות של אספרטיים אשר התפרק יכולה להיות בעייתית. לכן יש לאכול במקביל חלבונים ובכך לספק חומצות אמינו נוספות. ההמלצה אם כן היא לא לצרוך אספרטיים (קיים בעיקר במשקאות דיאט) בנפרד ממזונות אחרים, אלא לשלבו בארוחה המכילה גם חלבונים (בשר, ביצים, דגים או מוצרי חלב). נועה

11/09/2002 | 02:08 | מאת: גוני

נועה שלום ! אני מרבה לשתות מיץ דיאט. המיץ שאני שותה הוא תמיד בטמפרטורת החדר (גם בקיץ) -איני אוהבת מיץ קר. המיץ מהווה בשבילי ארוחת בוקר כך שאני לא שותה אותו עם אוכל בבוקר, גם במשך היום אני שותה הרבה לא בזמן הארוחה. בנוסף לכך אני צמחונית כך שכמות החלבונים שאני אוכלת נמוכה יותר. האם זה מצב בעייתי ? תודה מראש

מנהלי פורום תזונה קלינית